אחד מהדברים שכל סטודנט שסיים ללמוד או עדיין נמצא במהלך לימודי משפטים יודע הוא כי ההחלטות של בג"ץ מאוד חשובות גם שנים רבות לאחר שהתקבלו. זאת משום ששופטים בערכאות נמוכות יותר מתבססים עליהן ולעיתים אף יכולות להוביל לשינוי חוקים או יצירת חוקים חדשים.
מפסיקים להפריט את חובות גביית הארנונה
תושבים המחויבים בארנונה בערים השונות התלוננו פעמים רבות בבית המשפט כי החוב נמסר לחברה חיצונית שאינה שייכת לעירייה והפעילה לחץ על החייבים לשלם. במרץ 2018 בג"ץ הכריע לטובת התושבים ולרשויות המקומיות לחדול מלגבות חובות ארנונה ותשלומי חובה אחרים באמצעות חברות פרטיות. הבג"צ מעלה שוב את השאלה עד כמה מותר למדינה להפריט את שירותיה ובאילו נסיבות.
הטענה שהעלה בג"צ הובילה לפסיקה החשובה, לאחר עשור היא, כי "ישנו חשש מקיומו של ניגוד עניינים הנובע מזיקה שבין שכר הטרחה של חברות הגבייה לבין גובה הסכומים הנגבים על ידן".
מרכזי הלידה הטבעית יצטרכו כעת לקבל רישיון של בית חולים על מנת להמשיך לפעול
פסיקה מהותית נוספת שנתנה בשנת 2018 עוסקת בפעילותם של מרכזי לידה טבעית לנשים ברחבי הארץ. מרכזים שעד כה אפשרו לנשים ללדת בצורה טבעית לא זכו לרישיון המיוחל להמשיך ולפעול ללא קבלת האישורים המתאימים כבתי חולים.
מדוע? שני שופטים (אלרון וסולברג) קבלו את טענתו של משרד הבריאות כי קיים סיכון לחייהן של האימהות וילדיהן בלידה במרכז ללא הרישיונות המתאימים לטיפול במקרה של סיבוכים בלידה. חשוב לציין, כי לידות בית לעומת זאת עדיין קיימות ולכן נעשה ניסיון נוסף לערער על ההחלטות משום שהן מפלות לרעה אימהות המעוניינות בלידה טבעית אך מתגוררות במיקום מרוחק מבית חולים. טענות האימהות לפגיעה בפרטיות ואוטונומיה על גופן נדחו על ידי בית המשפט
הפעלת מרכולים בשבת
החלטה חשובה נוספת שהתקבלה בבג"ץ באפריל 2017 נגעה להפעלת מרכולים לאחר כניסת השבת בתל אביב. הסוגיה הגיעה מספר פעמים לבית המשפט כאשר הוצגו בפניו שתי סיבות לסגירת העסקים. הראשונה – שמירה על קדושתה של השבת, והשנייה שמירה על זכויותיהם של העובדים ליום מנוחה. לטענת בית המשפט העובדים יכולים לקחת את יום החופש גם בימים אחרים וכן ההחלטה לשמור על העסקים פתוחה "מאפשרת מענה לתושבי העיר שרוצים ליהנות מיום המנוחה כרצונם בעיר חופשית".