המרכז העירוני לתיעוד, לחקר ולהנצחת השואה באגף התרבות - מנהל התרבות בעיריית פתח תקוה שם לו למטרה להנחיל את זיכרון השואה לדורות הבאים בסימן "והגדת לבנך....", באמצעות תיעוד סיפוריהם של ניצולי השואה תושבי העיר, צפייה בהצגות ואירועים לזיכרון השואה וכדומה.
בשנת 2010 הפיק המרכז העירוני לתיעוד, לחקר ולהנצחת השואה את הספר "רחובות מעידים" אשר נערך ע"י ד"ר חיים מייטליס ואבי ריכטר, אשר התבסס על חומרים שכתבו התלמידים לאחר שלמדו אודות הרחובות. בספר, הורחב המידע וניתן הסבר מפורט אודות השמות אשר על שמם נקראים הרחובות בעלי הקשר לשואה.
בתמיכת ראש העיר איציק ברוורמן וראש מנהל התרבות איתי שונשיין, נערך המרכז להפוך ספר זה לזיכרון אורבני ממשי.
משה פלדמר, יו"ר המרכז העירוני לתיעוד, לחקר ולהנצחת השואה אשר הגה את הרעיון: "מטרת הפרויקט היא להעביר בצורה מוחשית ופיזית את נושא השואה בכלל ואת שמות האישים והקהילות שעל שמם קרויים הרחובות, למסלול גבורה והנצחה. במסלול זה יעברו בני נוער ומבקרים, באמצעות הדרכה מסודרת אליה ניתן יהיה להירשם במרכז העירוני לחקר והנצחת השואה, ובמסגרתה יחשפו בני הנוער והמבקרים להיסטוריה המפוארת של אותם קהילות ואישים וילמדו עליהם. פעילות זו תוצע לבני נוער ומוסדות החינוך בעיר על מנת שישלבו זאת בתוכניות הלימוד וכן יוצעו סיורים לתושבים ולמבקרים מחוץ לעיר".
בכדי לתת לנושא אפקט הנצחה ראוי ובאנלוגיה למסלול הגבורה בעיר ורשה, החליט המרכז על הצבת מונומנטים לזיכרון לצד כל רחוב. לצורך כך התקשרה העירייה עם האמן אליאב נחליאלי ולאחר קבלת מספר סקיצות, נבחרה יצירה פיסולית המורכבת ממוטות מתכת המסמלים מפגש של שרידי העבר עם צמיחה של העתיד בהווה.
הדמייה
בליווי מִנהל ההנדסה ומ"מ ראש העיר עו"ד איציק דעי, יוצבו המונומנטים הראשונים כבר בתקופה הקרובה.
מלבד הסיורים עצמם בכוונת המרכז לערוך טקסי זיכרון ולימוד בימי הזיכרון של אותם אישים ובימי השואה (הכללי, הבינלאומי ובעשרה בטבת) אליהם יוכלו בתי ספר להגיע למקום, לכבד בזיכרון את הנספים ולנצל זאת גם לצורך לימוד. מיזם זה הינו יחיד ומיוחד ברמה הארצית.
לאחרונה, נערך סיור פיילוט לשתי כיתות מחט"ב בן גוריון במסלול "הגבורה וההתנגדות בשואה" ברחובות המעידים הבאים ראול ולנברג, הפרטיזנים, לוחמי הגטו, התשעים ושלש ודוד פרנקפורט.
התלמידים עברו בין הרחובות כאשר בכל רחוב ניתנו רמז ומשימה להמשך המסלול ולרחוב הבא. בכל רחוב ורחוב, למדו התלמידים דרך למידה משמעותית וחווייתית על מגוון נושאים, כגון חסידי אומות העולם, המרד בגטאות וביערות תוך סיכון חיים בתנאים לא תנאים ועוד.
המחשבה מאחורי סיור ברחובות מעידים שעמדה לנגד עיני צוות המרכז הינה להוציא את בני הנוער מאזור הנוחות המוכר ולתת להם להתמודד עם מושגים ומאורעות בשואה באופן אקטיבי. התלמידים משתמשים בטכנולוגיה (אייפון), זמן ומרחב אורבני (רחובות העיר). עליהם ליצור קבוצות וואטצאפ, לדמות עצמם כיהודים שמתכננים מרד, תוך ניסיון לשכנע עוברי אורח להצטרף אליהם למרד והכול בשקט ובדממה שמה יתפסו.
בכוונת המרכז העירוני לתיעוד, לחקר ולהנצחת השואה לקיים סיורים אילו למוסדות החינוך בעיר ולתושבים, בסיורי יום וערב וכן למוסדות חינוך ומבקרים מחוץ לעיר. עלות הסיור תהיה שווה לכל נפש. מכון סט אפ והמרכז העירוני לתיעוד, חקר והנצחת השואה פיתחו ערכת הדרכה וידריכו את המבקרים. תושבים בעלי זיקה לנושא ומיומנות בהדרכה המעוניינים להתנדב למערך המדריכים מוזמנים ליצור קשר עם המרכז 03-9113669.