קלפים של תקוה

23/04/2014
איכות חיים

לקראת יום הזכרון לשואה ולגבורה, בית אבות לאון רקנאטי בקריית מטלון -  פ"ת, אירח אירוע מרגש לכבוד דיירי המקום ובהם ניצולי שואה. האירוע התקיים במסגרת אחת היוזמות של פרויקט "תהיה בנאדם"  - פרוייקט התנדבותי בניהולם של בוגרי בי"ס יד לבנים בפ"ת - תמי פינקלשטין שניידובר ושמעון רייר, שבשיתוף עם סיגל אמיתי, רכזת ההדרכות של גן החי בפ"ת, פועלים להאיר את הקשר שבין היחס לבעלי חיים והתנהגותה של החברה.

פרויקט 'תהיה בנאדם' מקשר בין שני מוזיאונים ייחודיים: 'מוזיאון למורשת יהדות סלוניקי ויוון' ו'בית יוסף באו'. לשני המוזאונים, אחד למורשת והשני מוזאון לאומנות – שני נושאים משותפים: יום השואה ובעלי חיים, כשהקו המקשר בין שני נושאים אלה הוא החשיבות של התנהגות אנושית למען חברה טובה יותר.

מפגש ההעצמה לניצולי השואה התקיים כאמור בתוך בית האבות ליאון רקנאטי, שכולל בתוכו את המוזיאון למורשת יהדות סלוניקי ויוון, והוא כנראה בית האבות היחיד בארץ המכיל בתוכו גם מוזיאון.

במהלך האירוע הציגו תלמידים ומספר אמנים מופעים אור קוליים, שבהם שולבו המסרים של הפרויקט באמצעות קטעים מוזיקאליים וסיפורים אותנטיים. כל משתתפי האירוע -  אנשי חינוך, תלמידים בחופשת הפסח ואמנים, הופיעו בהתנדבות למען הניצולים.

בין היתר הוקרן סרטה של איירין יעקוב - המורה לצילום וזאותרפיה, אשר ליוותה את תלמידי "עוצמה" במיזם 'תהיה בנאדם', בנושא: "ניצולי שואה נותנים תקווה". כמו כן צפו הנוכחים בסרטה של תמי שניידובר (שהוקרן לאחרונה בסינמטק ת"א) על יצירותיו המפורסמות בעולם של יוסף באו - מניצולי שינדלר, אמן המוסד, חלוץ האנימציה והתרבות הישראלית בהתהוותה.

בנותיו של באו סיפרו על דרכו הייחודית לשמח אנשים גם בזכותם של בעלי חיים. הבנות, צלילה והדסה, הציגו את סיפור חייו של באו, שהתגנב למחנה ריכוז, התחפש לאישה ושם מצא את אישתו לעתיד. באו, שגולם ע"י רמי הויברגר בסרט 'רשימת שינדלר', לא איבד אף פעם את חוש ההומור והחשק לחיות. בתקופת שהותו בגטו, ניצלו הגרמנים את כישוריו האומנותיים למשימות שונות, אך הוא ניצל את תפקידו כדי לעשות דברים נוספים ולהציל יהודים. כך עשה כשצייר דמויות של אנשים בגטו על גבי קלפים, וכל זאת במטרה לעודד אנשים שרצו להתאבד. הוא חיכה ליד הגדר לאנשים מיואשים שרצו לסיים את חייהם ושידל אותם לבוא ולשחק איתו באותם קלפים – כך הציל את חייהם, ומכאן נוצר הביטוי – "קלפים של תקוה".

בהמשך האירוע הוצג סיפור וירטואלי של תמי שניידובר, שנכתב עבור הפרוייקט, ולווה בצילומיו של הנער חזי אברהם מתוכנית עוצמה. התלמיד אסף כהן ביצע קטע מוזיקלי.

כמה מהניצולים שלכבודם התקיים האירוע שיתפו את יתר המשתתפים בתחושותיהם. אחת מהם היתה חיה קראוס – תושבת פ"ת וניצולת אושוויץ, שסיפורה המלא יובא בפורטל פ"ת בערב יום השואה, בשבוע הבא. הטיבה לבטא החוקרת והסופרת מתילדה כהן-סראנו, דיירת המקום: "אולי אתם לא מרגישים את חשיבות האירוע, אבל אנחנו כן".

בתום האירוע נערך סיור מודרך במוזיאון שנמצא במקום - בהדרכתה של שרון סלע, מנהלת המרכז למורשת יהדות שאלוניקי ויוון. המוזיאון שמתאר בתמונות, כתבים ומיצגים את ההיסטוריה של יהדות יוון, כולל בתוכו חדר המוקדש כולו ליום הזיכרון לשואה ולגבורה. כמו כן נערך סיור בכלוב הציפורים שבמקום, בהדרכתה של רעיה קלישסקי – מדריכת תעסוקה במחלקה הסיעודית, ששיתפה את הנוכחים בפרויקט שיזמה ומטרתו: להוסיף לאושרם של הדיירים, למנוע הדרדרות קוגניטיבית ולקשר בין הדורות.

תודות נוספות לאנשים שעזרו בהפקת האירוע:

בית אבות ליאון רקנאטי – המנכ"ל רוני ארניה

יחיאל טובים – מנהל תוכנית עוצמה של מנהל החינוך שהיה אחראי על ההפקה המוזיקלית

יוסי מלאכי – האיש הטכני שעזר להפעיל את המופע האור-קולי

איציק ישראל, ראש מנהל החינוך וסגן ראש העיר, סיון בן וסיגלית וענונו – ממנהל החינוך

סמי שור וירון רוטנברג – על תיעוד האירוע

ברטי ונטורה ודוד אליעזר – מצוות הפרוייקט תהיה בן אדם

שתף ב-

תגובות

לצורך הוספת תגובה התחבר לאתר באמצעות
הוסף תגובה
...Loading...