פרויקט מיוחד בפ"ת לצמצום תופעת האלימות

28/05/2017
חדשות

"משהו בלתי רגיל מתנגדים לאלימות" הינו פרויקט התנדבות קבוצתי המהווה פרויקט דגל של כיתות מב"ר אשר נושאו המרכזי עסק במהלך כל השנה בסוגי אלימות שונים אלימות בבעלי חיים, אלימות ברשת, אלימות מילולית ואלימות פיזית.

מטרת הפרויקט הינו העצמת בני הנוער, הקניית כלים להעלאת בטחון עצמי והערכה עצמית, העלאת מודעות ואחריות אישית, גיבוש הקבוצה והעברת מסר לילדים, בני נוער ואוכלוסיית העיר בנושא חשוב זה.

הפרויקט בוצע  ע"י כיתת י"א 7 מתיכון אחד העם פתח תקוה ביוזמתה ובאחריותה של מיקה תורג'מן, בתמיכתה של שירי לוונטל (מחנכת הכיתה), בשיתוף פעולה, בהנחיה ובחניכה אישית של  מירב חסיד מתכללת תחום חינוך - "עיר ללא אלימות".

חזון הפרויקט הינו העלאת המודעות ומתן כלים לנוער לצמצום תופעות האלימות בדרך שונה, מעניינת וחווייתית תוך לקיחת אחריות על יצירת שינוי תודעתי באוכלוסייה.

במהלך שנת הלימודים הוכשרו תלמידי הכיתה בנושאים הבאים :

 *פעילויות העשרה, סדנאות והרצאות אשר כללו תכנים לצמצום אלימות ברבדים שונים.

* הרצאה בנושא אלימות נגד בעלי חיים וסיור בגן החי בעיר.

* הנחייה שבועית ולמידה בנושא  בניית פעולות , הצעות למתודות.

* חיפוש רעיונות במדיות השונות ובניית מערכים בהתאם.

* הכשרה בנושא עמידה מול קהל  ודגשים להנחיית ילדים.

* התנסות עמיתים (אימון מדריך) - העברת מערכי הפעילות שנבנו מול חברי הכיתה וביצוע משוב ע"י חבריהם לפרויקט.

העברת הפעילות מושתת על עקרון "תעביר את הלאה" במטרה להפיץ את הנושאים בבתי ספר יסודיים, באירועים הפתוחים לקהילה ובהעברת הידע שצברו לכיתות המב"ר העתידיות.

בתהליך ארוך ומובנה בן כ- 4 חודשים התלמידים בנו מערכי פעילות בשילוב מתודות הדרכה שלמדו והתנסו בהעברת הפעילויות מול חברי כיתתם כאשר בסיום כל פעולה הועבר משוב ע"י כלל חברי הכיתה - נקודות שימור ונקודות שיפור.

התהליך היה משמעותי מאוד יצר גיבוש ואחדות גדולה מאוד בכיתה, התלמידים למדו להעביר ביקורת בונה ולא פחות חשוב לקבל ביקורת, ההתנגדות בקבוצה הייתה נמוכה והנכונות לתהליך הלמידה הייתה מופלאה. בסיום תהליך זה גובשה חוברת פעילות בנושא אשר נערכה ועוצבה ע"י בני הנוער במטרה להפיץ את התכנים לשכבות הצעירות מהם.

לסיום פרויקט זה ובמטרה להעלות מודעות בקרב צעירים מהם, התארחו בני הנוער בבית ספר היסודי "נעמי שמר" ליום פעילות ייחודי בנושא מניעת אלימות, במסגרת יום פעילות זה  כלל תלמידי שכבת ו' נחשפו והשתתפו בפעילויות השונות אשר נבנו ליום זה והועברו על ידי תלמידי כיתת מב"ר-י"א של תיכון אחד העם.

תלמידי יא' (המדריכים) העבירו את הפעולות שהכינו בשני סבבים. כל התלמידים לקחו חלק בפעילות ולקחו אחריות על הביצוע. ההתרגשות הייתה גדולה וכך גם מידת המחויבות.

שלומי ערה, מנהל תכנית עיר ללא אלימות: "אחד מאבני הדרך של תכנית עיר ללא אלימות הינו תחום חינוך. שמחתי על ההזדמנות לשיתוף פעולה עם תיכון אחד העם ולגייס פרויקט זה את עמותת עתיד בטוח איתם אנו משתפים פעולה בתחום העצמת בני נוער למניעת אלימות. זאת לאחר פנייתה של התלמידה מיקה תורג'מן שנחשפה לתכנית על"א והעלתה בפנינו מספר רעיונות לפרויקטים מהם נבחר ויושם פרויקט זה.

במהלך השנה בני הנוער נפגשו על בסיס שבועי ושקדו על פיתוח רעיון הפרויקט, קבלו כלים לעמידה מול קהל ולפיתוח ועריכת תכנים הבאים לידי ביטוי בחוברת פעילויות מקורית. תכנים אלו יועברו והועברו על ידי חברי הקבוצה לשכבות ה-ו מבתי ספר יסודיים בעיר ובכך יעלו את המודעות למניעת אלימות בתחומים אותם בחרו למנף- אלימות כלפי בעלי חיים, אלימות פיזית, אלימות מילולית ואלימות ברשת. תלמידי כיתת מב"ר הינם שגרירי התכנית והפרוייקט ובעזרתם נצמצם את רמת האלימות לסוגיה בחברה. יישר כוח ותודה לשותפים השונים ליישום תכנית חשובה זו".

ענת ארנון, מנהלת שש שנתי אחד העם: "האלימות בחברה המודרנית הולכת וגוברת. מידי יום מתפרסמים באמצעי התקשורת אירועים אלימים בקרב מבוגרים ובין צעירים. לכן שמחתי מאוד שתלמידי כתת מב"ר במסגרת ההתנסות הקבוצתית בתכנית התפתחות אישית ומעורבות חברתית, בחרו להשפיע, לקבוע נורמות התנהגות ולהביע את התנגדותם לאלימות. בפרויקט זה, הם למעשה מממשים ומוציאים אל הפועל את הערכים אותם אנו מקנים להם בביה"ס – אכפתיות, רגישות, נתינה, מעורבות ויזמות. הפרויקט היא פרי יוזמתה של התלמידה מיקה תורגמן ומבוצעת על ידי תלמידי הכתה, לאחר שקבלו הכשרה והדרכה מנציגי "עיר ללא אלימות".

התלמידים מבינים שהם לומדים מתמטיקה, ספרות אנגלית והיסטוריה כדי לבנות את עתידם. אך לא די בלימוד מקצוע ולבסס רמת חיים, אלא חייבים להיות בני אדם טובים, לחיות באווירה תרבותית ללא אלימות וכך ליצור איכות חיים. הפרויקט מחזק את התלמידים לפעול בעצמם בביה"ס, להרצות בכתות שלהם ובבתי ספר יסודיים, ובהמשך לצרף עוד תלמידים ולהטמיע את ערכי המוסר בסביבתם. רוב תודות לשירי לוונטל, מחנכת הכתה, על ההובלה והלווי של התלמידים, למירב חסיד מתכללת תחום חינוך של עיר ללא אלימות, על האמונה המלאה בתלמידים, על ההנחיה המקצועית ועל תרומתה להצלחת הפרויקט".

"מה שנותן משמעות לחיינו זה מה שאנחנו תורמים, למה שאנחנו נהפכים ולא מה שאנו מקבלים מכך" (אנתוני רובינס).

שירי לוונטל, מחנכת י"א 7: "התהליך שהכיתה עברה היה משמעותי מאין כמוהו. לאורך כל הדרך לא הטלתי ספק ביכולת המופלאה של התלמידים לבצע ולהתחייב לפרויקט כזה. אני מרגישה שהתלמידים זכו להכיר אחד את השני  בצורה עמוקה ושונה, הגיבוש הכיתתי והפרגון היו גבוהים ויצרו אחווה והדדיות בין כל התלמידים. אני לא רואה בתהליך מובן מאליו- זה לא טרוויאלי לראות 24 בני נוער בתקופה הכי לחוצה של כיתה יא' מתנדבים ומתחייבים לתהליך כזה, כל אחד מצא את מקומו בהדרכה והאחרים אפשרו זאת. אני מסירה את הכובע בפניהם. אין ספק שזהו אחד מאותם רגעים שאני גאה להיות מחנכת ויוצאת מחוזקת שתהליך חינוכי הוא אתגר אך הוא אפשרי ומשאיר לבבות רוטטי"ם".

תודה מיוחדת למירב חסיד מ"עיר ללא אלימות" על האמונה המלאה בתלמידים ועל ההובלה הבטוחה והמקצועית אל עבר הצלחת הפרויקט. תודה מקרב ללב למיקה תורג'מן שיזמה את הרעיון ובהרבה נחישות דאגה שהפרויקט יתממש. מיקה עבדה ימים כלילות בחשיבה, בתיאום מול גורמים שונים, בעקביות ובהתמדה .

הצילומים באדיבות העירייה וביה"ס.

שתף ב-

תגובות

לצורך הוספת תגובה התחבר לאתר באמצעות
הוסף תגובה
...Loading...