פיטורי עובדת בהריון בטרם עבדה חצי שנה - האם מותר?

13/08/2014 | מירב שמחיוף משהיוף
חדשות

שירה, העובדת שלושה חודשים כמזכירה, התבשרה בשעה טובה שהיא בהריון. על אף שעל פי החוק לא הייתה חייבת להודיע למעסיקתה אודות ההיריון בשלב זה, חשה צורך לשתף בבשורה, ואכן הודיעה למעסיקתה שהיא בהריון. כשבוע לאחר ההודעה, זומנה שירה לשיחה, בה נאמר לה שלאור חוסר שביעות רצון מתפקודה בעבודה הוחלט לפטר אותה. שירה הייתה המומה, שהרי בכל תקופת עבודתה (הקצרה) לא הוער לה על עבודתה, וניכר היה שהממונים עליה שבעי רצון מעבודתה. האם הפיטורים חוקיים?

חוק עבודת נשים קובע שאין לפטר עובדת שהיא בהריון ואשר עבדה אצל המעסיק מעל שישה חודשים רצופים, ללא היתר ממשרד הכלכלה. החוק הוא די טכני. עבודה מעל שישה חודשים - אין אפשרות למעסיק לפטר והוא מחויב בהגשת בקשה למשרד הכלכלה ולא משנה מה הסיבה.

ומה על עובדת כמו שירה שעבדה פחות משישה חודשים? האם אין לה הגנה מפני פיטורים? הרי כמה סיכוי יש לה למצוא עבודה חדשה כשהיא בהריון?

חוק שוויון הזדמנויות בעבודה קובע כי אסור להפלות עובדת ואף דורשת עבודה, מחמת הריון, טיפולי פוריות וכו'. בחוק זה אין דרישה של שישה חודשים, ולמעשה ההגנה מפני פיטורים ניתנת כבר מהיום הראשון.

אם המעביד מחליט לפטר את העובדת מסיבה אמיתית, של חוסר שביעות רצון לדוגמה, אין פסול בפיטורים, שהרי בחודשי העבודה הראשונים כל עובד הוא בבחינת עובד בתקופת ניסיון. אך אם הסיבה לפיטורים היא בגלל ההיריון, אז לכאורה מדובר באפליה, ויש לעובדת הגנה מפני הפיטורים גם אם לא עבדה חצי שנה. נכון, ישנם מקרים בהם קשה לדעת האם באמת מדובר באפליה, שכן החוק לא מגדיר מהם קריטריונים של התנהגות מפלה, אך רבים המקרים שבאופן חד משמעי ניתן לראות שמדובר באפליה וכי יש קשר ישיר בין ההודעה על ההיריון לבין הפיטורים.

אלא, שבחוק שוויון הזדמנויות קיים תנאי - החוק קובע כי הוא לא חל על אדם המעסיק פחות משישה עובדים (למעט בענייני הטרדה מינית).

השאלה הנשאלת היא מה דין האפליה במקומות עבודה בהם יש פחות משישה עובדים, בהם לא חל החוק לכאורה? האם במקומות עבודה קטנים אלו עובדות הרות לא מוגנות?

מגמת בתי הדין לעבודה היא להרחיב את ההגנה הניתנת לעובדות בהריון, באופן בו מעשה אפליה במקום עבודה המונה פחות משישה עובדים עשוי להיחשב כהפרת עקרון השיוויון הכללי והפרת חובת תום הלב. בתי הדין אף הכירו באפשרות שבנסיבות מסוימות גם מי שנחשב כ"פרילנסר" ולא מוגדר כעובד של המעסיק, ייחשב כעובד לעניין מניין העובדים, וזאת על מנת להרחיב את מספר העובדים כך שיעבור את מכסת ששת העובדי על מנת שהחוק יחול.

במקרה של שירה, היא יכולה לפנות לבית הדין לעבודה לטעון לאפליה ולבקש למנוע את פיטוריה.

אם יוכח כי המעסיקה של שירה הפלתה אותה, ופיטרה אותה רק משום שהיא בהריון, שירה תוכל לקבל פיצויים בגין פיטוריה המנוגדים לחוק, ואף פיצויים על כך שלא נערך לה שימוע.

מומלץ להיוועץ בעו"ד המומחה בתחום על מנת ללמוד על הזכויות שלכן במקרה הספציפי ולבחון את הסיכוי והסיכון בהתאם לראיות והנסיבות בכל תיק לגופו.

 

הכותבת, עו"ד מירב שמחיוף משהיוף, בעלת משרד עורכי דין בפ"ת, המתמחה בדיני עבודה.

טל'- 03-6124440 , אי מייל - [email protected].

 

אין בתוכן דלעיל משום המלצה, חוות דעת משפטית או ייעוץ משפטי; המסתמך על המידע המופיע בכתבה זו עושה זאת באחריותו ועל דעת עצמו בלבד.

 

לדף של עו"ד מירב שמחיוף משהיוף בפורטל פ"ת

שתף ב-

תגובות

לצורך הוספת תגובה התחבר לאתר באמצעות
הוסף תגובה
...Loading...