תכנית 'ברית ערים לאיכות חיים וסביבה', התכנית הסביבתית החדשה של פורום ה-15, נועדה לקדם קיימות ועירוניות חיה ומשגשגת, לסייע לעיריות להתמודד עם אתגרי המאה ה-21 ולשפר את איכות החיים והסביבה של תושבי הערים בישראל.
עיריית פתח תקוה מצטרפת לתכנית "ברית ערים לאיכות חיים וסביבה" של פורום ה-15 (פורום הערים העצמאיות בישראל). העיריות שהצטרפו לתכנית מתחייבות לשורה ארוכה של צעדים שמטרתם לקדם עירוניות, קיימות ואיכות סביבה בששה תחומי פעילות: אנרגיה ובנייה ירוקה, תחבורה בעיר, פסולת וצריכה, המרחב העירוני, ניהול בר-קיימא של העירייה וכן חיזוק הקהילה והכלכלה המקומית והנעת שינוי בקרב התושבים.
צילום: עיריית פ"ת
התכנית מבוססת על חזון הקיימות העירונית – קידום איכות החיים והסביבה בעיר, באופן שעונה על צורכי ההווה, בלי לפגוע ביכולתם של הדורות הבאים לספק את צרכיהם. מטרת התכנית היא להציב סטנדרט אחיד לקידום קיימות עירונית, ולמקם את ערי ישראל בשורה אחת עם הערים המובילות בעולם בתחום זה. התכנית תספק בידי העיריות כלים להתמודדות עם מגוון האתגרים הסביבתיים, החברתיים והכלכליים שמציבות בפניהן מגמות גידול האוכלוסייה, העלייה בצפיפות, בגודש ובזיהום האוויר. התכנית תתרום לטיפוח עירוניות חיה ומשגשגת, שתעצים את הקהילה העירונית ותעודד את התושבים לצאת לרחובות ולגנים, להיפגש אלו עם אלו וליהנות מחיי פנאי איכותיים בעיר.
כחלק ממימוש התכנית התחייבה עיריית פתח תקוה לקדם מדיניות של התייעלות אנרגטית במתקני העירייה, הטמעת בנייה ירוקה בכל המבנים בעיר, הפחתת השימוש ברכב פרטי בעיר ועידוד השימוש באמצעי תחבורה בני-קיימא, צמצום פסולת, עידוד צריכה מקומית, אימוץ עקרונות של תכנון בר-קיימא במרחב העירוני וחיזוק הכלכלה המקומית.
במסגרת זו מתחייבת עיריית פתח תקוה לקדם מגוון פרויקטים, כגון נטיעת עצים והצללת המרחב הציבורי, שימור וטיפוח הטבע העירוני, יצירת גינות קהילתיות, סלילת שבילי אופניים, הקמת פלטפורמות עירוניות לשיתוף ושימוש חוזר בחפצים, ייצור אנרגיה בעיר ועוד.
שיקולי סביבה וקיימות יוטמעו גם בעבודת העירייה – דרישות סביבתיות יוטמעו במכרזי העירייה, צי הרכב ישודרג בהדרגה לכלי רכב מעוטי זיהום, מבני העירייה ינוהלו תוך חשיבה סביבתית ועוד. התכנית כוללת גם שיתוף התושבים בפעילות העירונית ובתהליכי קבלת החלטות, כך שיותר ויותר פעולות תכנוניות, תקציביות וביצועיות יתקיימו בשיתוף עם התושבים.
הפעולות הכלולות בתכנית צפויות לתרום לחיזוק הרחוב העירוני, העצמת הקהילה בעיר, הקטנת טביעת הרגל האקולוגית של העיר ושיפור החוסן העירוני.
כזכור, כבר ב-2008 הצטרפה פתח תקוה לאמנת האקלים של פורום ה-15, במסגרתה היא פעלה וממשיכה לפעול להפחתת פליטת גזי חממה וזיהום אוויר בעיר. יתר על כן, כחלק מיישום אמנת האקלים על ידי עיריות פורום ה-15, הוקמו מחלקות סביבתיות, אומץ התקן הישראלי לבנייה ירוקה כדרישה מחייבת במבנים חדשים, קודמו פרויקטים של מחזור והפרדת פסולת ועוד.
איציק ברוורמן, ראש עיריית פתח תקוה: "עיריית פתח תקוה מקדמת כבר שנים צעדים שונים שמטרתם שמירה על הקיימות ואיכות הסביבה. אנו פעילים מאד בתחום המחזור, צמצום פסולת, הקמת גינות קהילתיות, הרחבת שבילי ההליכה ושבילי האופניים ועוד. אנו פועלים גם במישור הלאומי מול המשרד לאיכות הסביבה בכל הקשור לזיהום האוויר הסביבתי ופועלים בנחישות יחד איתם למיגור תופעת השריפות הלא חוקיות ברחבי הארץ. אין ספק כי עם הגידול בעיר מחד והקידמה מאידך, הולכים האתגרים וגדלים ואנו נערכים למתן מענה הולם לכל נושא ובכל עניין".
עו"ד איתן אטיה, מנכ"ל פורום ה-15: "בישראל, בה למעלה מ-90% מהאוכלוסייה מתגוררת ביישובים עירוניים, הערים עומדות בחזית ההתמודדות עם האתגרים החברתיים, הסביבתיים והכלכליים. אתגרים אלה רק ילכו ויתגברו עם הגידול חסר התקדים באוכלוסיית ישראל, שצפויה להכפיל את עצמה ב-30 שנים הקרובות. לאור זאת, מוטלת על ראשי הערים ומנהלי המנגנון העירוני החובה לפעול ביעילות ובאחריות למען שיפור איכות החיים ואיכות סביבת המגורים של התושבים. זהו החזון של תכנית ברית ערים לאיכות חיים וסביבה של פורום ה-15".