חניכים, בוגרים והורים מהמכינה הקדם צבאית תבור שבנצרת עילית קיימו ביום חמישי האחרון ערב מרגש לזכרו של סמ"ר אבי גרינצוויג, תושב פתח-תקוה ואחיה של בוגרת המכינה ענבל גרינצוויג, שנפל במבצע צוק איתן, תחת הכותרת "חשבון נפש ישראלי".
הערב, שנערך בבית העם ברשפון לקראת יום כיפור, עסק בחשבון נפש מדיני-צבאי-חברתי-כלכלי ואישי, והציג רשימת דוברים שכללה את הפרשן הצבאי של עיתון הארץ עמוס הראל, החוקר והסופר אבירם ברקאי, מזכיר הממשלה לשעבר עו"ד צביקה האוזר, ארז אשל, חה"כ מיכל בירן (העבודה) ואחרים.
הוריו של סמ"ר גרינצוויג ז"ל ואחותו התאומה ענבל הציגו מצגת מרגשת שתיעדה את סיפור חייו של אבי, ובכניסה לאירוע הקימו חניכי מכינת תבור פינת הנצחה לזכרו.
פינת ההנצחה (צילום: יח"צ)
את הערב פתחו מנהל מכינת תבור, עמית דרי, שעסק בחשיבות של גישה לחשבון נפש מתוך אופטימיות, במטרה להגיע לתיקון אמיתי, וראש המכינה, עמיחי שיקלי, שפנה אל משפחתו של סמ"ר גרינצוויג ואמר: "ענבל, אחותו התאומה של אבי, הייתה ותמיד תהיה אחת מאיתנו וכך גם אתם, הוריו. הערב הזה הוא המעט שאנחנו יכולים לעשות כדי לחלוק כבוד לאבי ולכם". שיקלי הודה להורי החניכים שהגיעו לקחת חלק בערב: "אנחנו שמחים לראות כל כך הרבה מההורים כאן היום. חשוב לנו לחבר אתכם לעולם התוכן שלנו, של המכינה ושל הילדים שלכם. אנחנו גם גאים מאוד לראות כאן את בוגרי המחזורים הקודמים של מכינת תבור, שחלקם הגדול מגיע הנה ישירות מהצבא ולכן נסלח להם על האיחור הערב..."
הפרשן הצבאי-מדיני של עיתון "הארץ" - עמוס הראל, ליווה את לוחמי מחזור נובמבר 11 בגדוד 931 של הנח"ל, ביניהם סמ"ר אבי גרינצוויג ז"ל, מיום גיוסם, לצורך כתיבת ספרו "תדע כל אם עברייה", ואף סיקר אותם מלווים למנוחות את חבריהם שנפלו בקרבות בעזה. במהלך הערב תיאר הראל את המפגש שלו עם אבי, בו שאל אותו על החלטתו להתגייס לנח"ל: "אבי סיפר לי שאבא שלו אמר: אני עברתי 2 מלחמות. אם זו הבחירה שלך, אני איתך, אבל חשוב שתדע לקראת מה אתה הולך". בהמשך, חלק הראל עם המשתתפים את השקפתו על תפקוד התקשורת בישראל בסיקור בשעת לחימה, במסגרת חשבון נפש תקשורתי.
עמיחי שיקלי (צילום: יח"צ)
הסופר וחוקר מלחמת יום הכיפורים, אבירם ברקאי תיאר את המאורעות והאווירה שאיפיינו את החברה הישראלית לאחר מלחמת ששת הימים והובילו להפתעה המוחלטת עם פרוץ מלחמת יוה"כ, אותה כינה "מפץ פסיכולוגי מוחלט". ברקאי, שכיהן כמ"פ שיריון ברמת הגולן בימיה הראשונים של מלחמת יום כיפור, טען כי גם כיום ישראל אינה נערכת כראוי לקראת האיומים המרחפים מעליה: "צה"ל מזהה את האיומים המרכזיים על ישראל כטילים של חיזבאללה בצפון וחמאס בעזה ועדיין, בתרגיל האחרון שאליו הוזמנתי כצופה, ראיתי את היחידות שלנו מתרגלות לחימה של טנקים מול טנקים. אנחנו אולי מתאמנים למלחמת יום כיפור, אבל לא למלחמה הבאה".
מזכיר הממשלה לשעבר - עו"ד צביקה האוזר, פרש בפני משתתפי הערב, ככל הניתן, את פעילות הקבינט הביטחוני-מדיני ותהליכי קבלת ההחלטות בדרגים המדיניים במסגרת חשבון נפש פוליטי-מדיני. האוזר התייחס לסיטואציה הבלתי יציבה באזור ואמר: "אם היינו מגיעים להסדר שרצה אהוד ברק ב- 2009, של נסיגה הדרגתית מרמת הגולן, קריסת המדינה הסורית הייתה תופסת את ישראל לקראת סיום הנסיגה והיינו מוצאים היום את ג'בהת א-נוסרה בעין גב". האוזר הוסיף כי ישראל הייתה צריכה לעשות שימוש בתקדים של הוצאת הנשק הכימי הסורי אל מחוץ לגבולות הלגיטימיות הבינ"ל, גם כנגד המתקפה של חמאס באלפי טילים כלפי ריכוזי אוכלוסייה אזרחית, במיוחד אל מול המערכה הבאה מול חיזבאללה בצפון.
הרצאתו של ארז אשל, שכיהן עד לאחרונה כראש מינהל חברה ונוער במשרד החינוך, עסקה בנושא חשבון הנפש האישי לקראת יום כיפור ואילו חה"כ מיכל בירן (העבודה) ערכה חשבון נפש חברתי-כלכלי בהתייחס לעתיד החברה בישראל.
בסיום סבב ההרצאות הנחו חניכי מחזור ה' של מכינת תבור את הוריהם ואת בוגרי מחזורים קודמים של המכינה בלמידה בחברותא אל תוך הלילה.