הגדלת חזה היא אחד הניתוחים הפלסטיים הפופולריים ביותר. הסיבה העיקרית לביקוש ההולך וגדל היא אחוזי ההצלחה הגבוהים מאוד, כשמנתח פלסטי מיומן יכול להגשים כל חלום ולעצב לכל אישה את החזה האופטימלי מבחינתה. ככל שיש יותר נשים עם שתלים בחזה, כך גם גדלה מידת העניין סביב השאלה שבכותרת, מתי נוצר צורך להחליף את השתלים – וכאן בעמוד תמצאי תשובה מפורטת.
התקשות קופסית בעקבות הניתוח
מצב אחד שבו נדרשת החלפת שתלים הוא כשבעקבות ההליך הכירורגי נוצרת תופעה שנקראת התקשות קופסית. הכוונה היא להיווצרות רקמה צלקתית נוקשה סביב השתל. הרקמה הזו גורמת לאי נוחות משמעותית, לפעמים אפילו לכאב ועוד נזק אפשרי הוא מראה פחות מחמיא לאזור כולו. במצב כזה אין ברירה אלא להוציא את השתלים, ולמטופלת יש בחירה אם לנסות להציב שתלים אחרים או לוותר על ההגדלה. חשוב להדגיש כי זהו סיבוך שמתרחש רק במספר מועט מאוד של ניתוחים, אם כי אי אפשר לדעת מראש כיצד יגיב הגוף לשתלי הסיליקון.
דליפה או קרע
סיבוך נדיר אפילו יותר הוא דליפה של סיליקון מהשתלים. התופעה הזו מתרחשת לאו דווקא מיד אחרי הניתוח אלא יכולה לחייב את ההחלפה של השתלים גם כעבור מספר שנים. למעשה בדרך כלל אם תתרחש דליפה, ומדובר כאמור באירוע נדיר, היא תתרחש 6-8 שנים אחרי הגדלת החזה. עוד כדאי לדעת שלא תמיד יש סימנים לדליפה, ולפעמים היא מתגלה רק בבדיקת אולטרסאונד או בממוגרפיה. יש גם מקרים שבהם הדליפה גורמת לשינוי בצורת השד, וכך היא בעצם מתגלה.
בכל מקרה ההליך הכירורגי של החלפת שתלים בעקבות קרע או דליפה יכלול את ניקוי הדליפה מתוך בית החזה, וניתן לבחור בין ויתור על שתלי הסיליקון והישארות עם החזה הטבעי לבין הצבת שתלים חדשים.
העדפה אסתטית
החלפת שתלים עשויה להתבצע גם מתוך העדפה אסתטית. לפעמים גם אחרי ניתוח פלסטי מוצלח, וגם כשישנה שביעות רצון גבוהה מתוצאות ההליך, הטעם האישי עשוי להשתנות – וכך אחרי מספר שנים החזה החדש פתאום נראה גדול מדי, או לחילופין קטן מדי. במקרה כזה כירורג פלסטי מיומן ישלוף את השתלים הקיימים ויניח במקום את אלה בעלי המידות הרצויות נכון לעכשיו. בדרך כלל מדובר בפעולה פשוטה יחסית בגלל שכבר יש כיס בבית החזה, ונדרשת רק התאמה לגודל השתלים החדשים.
האם החלפת שתלים ישנים היא חובה?
שתלי סיליקון איכותיים יכולים להחזיק מעמד 10-15 שנים ולפעמים אפילו יותר. אין סיבה לבצע באופן אוטומטי החלפת שתלים בחזה רק כי הם "ישנים". ההתנהלות הנכונה והאחראית היא שגרת מעקב שכוללת בדיקות רלוונטיות לרבות אולטרסאונד, ורק אם השתלים באמת ישנים ועלולים לדלוף להחליף אותם. החלפת שתלים אחרי עשור או יותר היא כמובן גם הזדמנות מצוינת לשנות את מראה החזה לזה שתרצי באותה נקודת זמן, בהתאם להעדפות אישיות וטרנדים שמשתנים עם השנים.