מתי הכרחי לעקור שן בינה וכיצד להתכונן לכך?

25/11/2024
איכות חיים


היא שן טוחנת שבוקעת מאוחר מאוד לרוב בין גיל 16 ל-20 ולפעמים אף מאוחר יותר, היא קיבלה את שמה בגלל התקופה היחסית מאוחרת של בקיעתה וברוב הפעמים היא יוצרת לא מעט בעיות עם הופעתה. אנחנו מכירים אותה בתור שן בינה, אך המאפיינים שלה הם בעיקר כאבים, דלקות חניכיים וחוסר מקום לצמיחה תקינה. אז איך מתכוננים לקראת עקירת שן בינה ומתי עקירה כירורגית תהיה הכרחית? על כל זאת ועוד במדריך הבא. 

מהן הבעיות שיכולות להתפתח ומתי כדאי לשקול עקירת שן בינה? 

בניגוד לשיניים אחרות, לשיני הבינה שמחליטות לבקוע בחלל הפה שלנו בסביבות גיל 20 לא נותר מספיק מקום בלסתות בשביל לבקוע ולצמוח בצורה תקינה. מצב זה הוא פתח לבעיות שונות שיכולות להיווצר ולהוביל לצורך בעקירתה של שן הבינה. 

מצב זה מוגדר כשן בינה כלואה ובנוסף, יכול להתפתח גם מצב של בקיעה חלקית או מנח צמיחה לא תקין. הנה למשל כמה מהבעיות הנפוצות שיכולות להתפתח במצבים אלו:

  • דלקות חניכיים
  • עששת
  • היווצרות של ציסטות 
  • הצטברות של שאריות מזון
  • צורך ביישור שיניים ולסתות

לכן פעמים רבות רופא השיניים ימליץ על עקירה של שן הבינה, לפני שהיא גורמת לנזקים ובעיות באזור. במידה והשן כבר בקעה, עקירתה תהיה פשוטה יותר וניתן לבצע אותה תחת הרדמה מקומית או בעזרת טשטוש מקומי בלבד וללא צורך בתפרים. 

אך במידה והשן כלואה או בקעה רק באופן חלקי, יהיה צורך בעקירה כירורגית. הליך כירורגי יכלול חתך ברקמה על מנת לחשוף את האזור, עקירה של השן עם השורשים שלה, תפירה של החתך ולרוב גם הנחת פלזמה עשירה לצורכי זירוז ושיפור תהליך ההחלמה. 

האם יש מקרים שבהם עקירה היא הכרחית? 

ברוב המקרים כאשר שיני בינה בוקעות, הן לא מוצאות מקום פנוי בלסתות בשביל לבקוע כמו יתר השיניים בצורה תקינה ובמנח נכון. כאשר יש חשש לגרימת נזק לסביבת השן ולאחר צילום רנטגן דו-ממדי (צילום פנורמי), רופא השיניים ימליץ על עקירת שן בינה

אלו המקרים בהם ההליך יהיה הכרחי: 

* חוסר מרווח ומקום – שיני בינה שאין מספיק מקום לכותרת שלהן במקום הבקיעה שלהן, עלולות להוביל לדלקות, התפתחות של ציסטות ופגיעה בעצם הסמוכה. 

* שן נדחקת – כאשר שן הבינה נדחקת אל השורשים של השיניים הטוחנות הסמוכות, היא יכולה לפגוע בהן ולהוביל לנזקים חמורים. 

* שן דוחפת – כאשר שן הבינה בוקעת ובצמיחתה דוחפת את השיניים האחרות, זה יוביל פעמים רבות לשיניים עקומות עם צורך בטיפולים אורתודנטיים ולכן מוטב למנוע זאת מראש.

איך תדעו אם שן הבינה גורמת לבעיות הדורשות טיפול? 

קשה להתעלם מכאבים של בקיעת שן בינה בצורה לא תקינה ולכן רוב האנשים פונים בזמן זה לרופאי השיניים. במרכז החדשני, הכירורגי רפואי שוורץ-ארד לאסתטיקה של הפנים, תוכלו למצוא מומחים בתחום רפואת השיניים ולקבל מגוון טיפולים ברמה הגבוהה ביותר. 

בהגעה למרכז, תוכלו לבצע צילום פנורמי או רנטגן דו-ממדי, על מנת לקבל מבט קדמי על כל אזור הפה והשיניים בכדי לראות האם יש שיני בינה ומה מצבן. הרופאים המומחים ידעו לזהות בסבירות גבוהה לפי פענוח הצילום מתי הן עתידות לבקוע, האם הן יבקעו במנח תקין והאם מוטב לטפל בהן מבעוד מועד.  

איך מתכוננים לתהליך?

רוב האנשים ששומעים את צירוף המילים – עקירה כירורגית, נאחזים בבהלה באופן אוטומטי. ראשית חשוב לדעת שלא כל העקירות הן כירורגיות ויש גם עקירות שיניים שמתבצעות על ידי רופא השיניים והן פשוטות יותר. 

עקירת שן בינה כירורגית היא הליך מעט שונה שמתבצע על ידי מומחה פה ולסת ונחשב באופן טבעי מהיותו כירורגי, למעט מורכב יותר. רבות מדובר על תקופת ההחלמה מהעקירה, אך על מנת להתמודד עם הכאבים לאחר העקירה ולמנוע סיבוכים מיותרים חשוב גם להתכונן אליה כראוי. 

הנה כמה המלצות כהכנה לתהליך: 

* פגישה מוקדמת עם הרופא – בפגישה המוקדמת עם הרופא המומחה, תוכלו לקבל הסברים אודות ההליך, להכין מידע הקשור להיסטוריה הרפואית שלכם ולוודא מול הרופא שאתם מוכנים וכשירים מבחינה רפואית לקראת העקירה. 

* חשבו בהיגיון – אולי הנקודה החשובה ביותר היא להבין שאולי זה יכאב עכשיו, אבל זה כאין וכאפס לעומת הכאבים והסבל שיכולים היו להיגרם בעתיד לבוא לולא העקירה. 

* שחררו את הפחד – זכרו שזוהי פעולה שגרתית, שאתם בידיים של מומחה פה ולסת ותחת הרדמה מאלחשת שעוזרת בטשטוש הכאבים. 

    * קחו חופש  תכננו מראש את התקופה וקחו כמה ימי חופש מהלימודים או מהעבודה בשביל להיות רגועים יותר.

    שתף ב-

    תגובות

    לצורך הוספת תגובה התחבר לאתר באמצעות
    הוסף תגובה
    ...Loading...