מה חשוב לברר לפני שמתקינים מערכת סולארית על הגג - כתבה שלישית בסדרה.
בשתי הכתבות הקודמות הצגנו את מהפכת הגגות הסולאריים והשירות החדש שעלה לאוויר זה מכבר.
אז אחרי שהתחלתם לברר מהן האופציות הקיימות בשוק, אתם בטח עוד יותר מבולבלים. בואו נעשה לכם קצת סדר.
קיבלתם מס' הצעות מחברות התקנה ('קבלנים') - מה עושים ואיך מתקדמים?
כלים להשוואת הצעות
כל הצעת מחיר רצינית צריכה להכיל, בין היתר, את המידע הבא:
* מחיר כולל ("עד המפתח")
* מפרטי יצרן של הפאנלים והרכיבים העיקריים האחרים במערכת
* תנאי האחריות על הציוד העיקרי ואופן מימושה
* התחייבות לזמינות ולביצועים, ואופן מימושן
* סקר קרינת שמש
* תכן הנדסי ראשוני
* דו"ח ביצועים שנתי בתוכנת סימולציה מוכרת
* תזרים מזומנים חזוי
* מערכות ניטור
* מבחני קבלה
אם לא מצאתם את כל אלה בהצעה, עליכם לבקש זאת מהקבלן. אחרת, לא תוכלו להעריך את טיב ההצעה, שלא לדבר על כך שעצם היעדר המידע ו/או אי העברתו ללקוח צריך להדליק לכם נורה אדומה באשר למקצועיותו ומהימנותו של הקבלן.
בהנחה שקיבלתם את כל האינפורמציה הדרושה, עדיין סביר להניח שבלי ייעוץ מקצועי לא תוכלו לדעת בוודאות מהי ההצעה הטובה ביותר, ולשם כך תצטרכו להיעזר בגורם מקצועי בלתי תלוי שמומחה בתחום האנרגיה הסולארית. עזרה כזו עשויה לחסוך לכם עשרות אלפי שקלים בתוספת בונוס שמן: השקט נפשי והידיעה שלא "עבדו עליכם".
לפיכך, גם אתם מבינים בחשמל, ו/או בכלכלה, וגם אם אתם מהנדסים, ואפילו מהנדסים טובים - מומלץ לא לסמוך על המזל. כדאי לנקוט את הצעדים הדרושים בכדי למזער את גורמי חוסר הוודאות עוד לפני הרכישה.
מי שנמצא בתוך התהליך, ודאי כבר נתקל לא אחת בכל מיני "מחשבונים" כאלו שאומרים לך איזו הכנסה "בדיוק" אפשר לייצר מהגג שלך, כפונקציה של משתנה אחד בלבד: שטח הגג. מחשבון כזה יש למשל, באתר של רשות החשמל, וגם באתרי הבית של חלק מהקבלנים. נו טוב... כנראה שבשלב זה של הדיון הקוראים והגולשים הנאמנים שלנו כבר מבינים כמה "חישוב" כזה יכול להיות רציני ואמין.
אז בואו לא נתבלבל, מדובר בהשקעה של עשרות עד מאות אלפי שקלים שאותה יש לבדוק ביסודיות (אתם מכירים מישהו שלקח פעם משכנתא בלי לבדוק?). זכרו: הקמת גג סולארי זה לא עניין של לחיצת כפתור, אלא נושא שדורש בדיקה יסודית.