הממ"ד הינו חדר שנועד להגן על תושבי הבית בעת התקפת טילים. מדובר בחדר שעשוי מבטון מזויין ושהפתחים שבו (דלת וחלון) חייבים לעמוד בתקן הישראלי לעמידה בפני הדף ולאפשר איטום מוחלט בעת סגירה. מאחר ומדינתנו נמצאת תחת איום מתמיד אך לא שגרתי שמתקיים בפועל, הרי שחדרי הממ"ד משמשים ברוב הזמן גם כחדרי מגורים ומסיבה זו רבים מבעלי הממ"דים בוחרים להתקין בהם מזגנים על מנת להשימשם כחדרי שינה לכל עניין ודבר. ועדיין, מאחר ומדובר בחדר המיועד קודם כל לצרכי הגנה, יש לקחת בחשבון כי מיזוג ממ"ד אינו יכול להיות דומה למיזוג של שאר חלקי הבית. בשורות הקרובות נלמד על הדגשים הקשורים לכך.
מיזוג ממ"ד – חיבור למערכת המרכזית או מזגן מפוצל?
כמו כל חדר אחר בבית, גם כאשר מדובר על מיזוג ממ"ד ניתן להשתמש בחיבור ישיר למערכת המיזוג המרכזית של הבית או לחלופין, להתקין בו מזגן מפוצל לשימוש אך ורק בחדר זה. מה עדיף? ובכן, התשובה כוללת מספר חלקים שקשורים הן לחיי היום יום והן לשעת חירום. כאשר מדובר בשגרה, אין ספק כי חיבור החדר למערכת המיזוג המרכזית באמצעות תעלה (מעל פתח החדר) הינו פתרון שישים בקלות והעלות שלו זולה (אין צורך לרכוש מזגן חדש). יחד עם זאת, מדובר בפתרון שבסופו של דבר מבזבז אנרגיה שכן יש להפעיל את כל מערכת המיזוג המרכזית של הבית על מנת למזג חדר ספציפי וכמו כן, אפשרות זו אינה ישימה לשימוש ברגע האמת בשל האפשרות של כניסת גזים למיניהם לממ"ד דרך פתחי המזגן המרכזי. במילים אחרות - בעת התקפת טילים על מדינתנו תהיו חייבים לכבות את המזגן ברגע הישמע האזעקה ובכל מקרה לשמור על התריס סגור. לעומת זאת, כאשר מבצעים מיזוג ממ"ד באמצעות התקנה של מזגן מפוצל בחדר, הרי שניתן להשתמש בו ללא חשש בעת התקפת טילים (לרבות נשק לא קונבנציונאלי) וזאת מכיוון שהמזגן אינו שואב אוויר מחוץ לחדר אלא רק מעביר חום. ההמלצה היא לרכוש מזגן מפוצל עבור חדרי ממ"ד ולהשתמש בו בכל עת, בשגרה ובחירום.
שיקולים חשובים בהתקנת מזגן בממ"ד
תוספת של מיזוג לממ"ד קיים אינה מצריכה את אישור הממ"ד מחדש ועל כן ישנה חשיבות רבה בבחירת נותן השירות המקצועי ביותר שיוודא כי עבודות ההתקנה ישמרו על אטימותו של החדר לכל צרה שלא תבוא. כל תהליך מיזוג ממ"ד חייב להתבצע ע"פ הנחיות פיקוד העורף תוך שימוש באביזרים תקניים בלבד ובאופן מיטבי כך שלא יתרחש מעבר של אוויר וגזים רעילים בזמן השהייה בחדר שאמור להיות אטום, גם כאשר המזגן עובד. האביזרים התקניים צריכים להיות עמידים בפני הדף (קשיחים) ובעלי יכולת אטימה טובה. דגשים נוספים הם בחירת המיקום המיטבי ליחידה הפנימית על מנת שלא ליצור הפרעה אסתטית וכמובן הקפדה על אטימה מוחלטת של פתחי יציאת וכניסת הצינורות (חשמל, גז, ניקוז) באמצעות אטמים תקניים וגם דקורטיביים (כגון מערכות עומר ואחרות).