כתבי יד משמשים להבעת אמונות דתיות וידיעות מדעיות ולאורך ההיסטוריה היהודית הם מילאו תפקיד מרכזי בעיצוב פני החברה והתרבות. הבעיה היא שרק חלק מהם שרדו, אך בעזרת אתרי אינטרנט מסוימים ניתן עדיין להגיע אליהם. הנה המדריך המלא.
מבחינה היסטורית, יהודים משתמשים במילה הכתובה כבר מאות שנים כדי להביע את האמונות הדתיות שלהם, את הידיעות ההיסטוריות שצברו ואת העמדות שלהם כלפי נושאים שעל סדר היום. בנוסף, כתבי עת שימשו יהודים וגויים כאחד להעתקת ספרי הלכה ומנהגים ולחיבורים בתחומי דת ומדע. היהודים כתבו בעברית בהיקף רחב ביחס למספרם באוכלוסייה ולכן הם נקראו בעבר "עם הספר".
חלק מכתבי היד היהודיים לא זכו להגיע לדפוס והם נדדו על פני ארצות ויבשות יחד עם הקהילות המקומיות. היות ואלו חיבורים שמשקפים בצורה נאמנה למציאות את הידע והתרבות של העם היהודי, נעשה מאמץ כביר לרכז אותם ולשמור עליהם. את תוצאות המאמץ הזה ניתן לראות באופן שבו כתבי היד העבריים מהווים כיום מקור עשיר לידיעות על התרבות הרוחנית והחומרית של הקהילות היהודיות הפרוסות ברחבי העולם.
איך ואיזה כתבי יד אפשר לאסוף?
דוד בן גוריון היה הראשון ליזום איסוף של כל כתבי היד העבריים ולעשות בהם שימוש לטובת מחקר אקדמי והעשרה דתית. המאמץ החל עוד לפני הקמת המדינה ולאחרונה הוא נושא פירות. בנוסף, אי אפשר להתעלם מהחשיבות של האינטרנט בהנגשת כתבי העת לציבור הרחב ובחידושים הטכנולוגיים שבזכותם ניתן לסרוק אותם.
אין דרך חד משמעית להגדיר כתבי עת מסוימים כ"עתיקים", אך מטבע הדברים מדובר על חיבורים שנכתבו לפני עשרות ומאות שנים. מי שרואה כתב יד עתיק כבר יודע לזהות אותו ולא צריכים להיות מומחים להיסטוריה של עם ישראל על מנת לעשות זאת. מצד שני, חשוב לטפל ברגישות בכל כתבי העת כי הם חשופים לפגעי טבע, בלאי ונזקים בלתי הפיכים.
איפה מוצאים היום כתבי יד?
למרות שמבחינה תיאורטית ניתן לסרוק כתבי יד שכבר נאספו על ידי המדינה ולהעלות אותם לרשת האינטרנט, אין הרבה מקורות מידע כאלה וחלקם כלל לא נגישים לציבור הרחב. למעשה, העובדה שמדובר בכתבי יד דיגיטליים אפילו עלולה להקשות על חלק מקהל היעד, שרגיל למצוא אותם בפורמט מסורתי של דף ודיו.
מצד שני, באתר "כתיב" של הספרייה הלאומית דווקא עושים עבודה נהדרת ומרכזים מגוון רחב של כתבי יד עתיקים תחת קורת גג אחת. האתר הוא אוסף בינלאומי רשמי של כתבי יד עבריים ובו מנוע חיפוש מהיר, יעיל נוח שפועל לצד סביבת עבודה מותאמת אישית עם אפשרות לשיתוף עמיתים לצרכי מחקר או עניין אישי. כתבי העת במיזם נאספו לאחר פנייה לכלל הספריות והאספנים ברחבי העולם והתוצר הסופי הוא תמונות ברזולוציה חדה ומרשימה מאוד.