במסגרת פרוייקט פתיחת שנת הלימודים של פורטל פ"ת, אנו שמחים להביא לכם את סיפורו של מורה ומחנך, שנדמה שאין מועד ראוי יותר מהאחד בספטמבר – היום הראשון ללימודים, כדי לספר על חייו ופועלו.
בבית ליאון רקנאטי בפ"ת שוכן המוזיאון למורשת יהדות סלוניקי ויוון. בתוך המוזיאון, נמצא חדר מיוחד לזיכרו של המחנך ואיש הדעת אהרן כהן ז"ל.
אהרן כהן נולד בשנת 1934 בת"א. לאחר סיום לימודי הספרות והתנ"ך באוניברסיטה העברית, הוא נסע לשליחות לאיטליה, ובנה שם את תנועת "בני עקיבא" המקומית.
בשנת 1960 אהרן נשא שם לאישה את מתילדה סראנו וחזר איתה לארץ. במהלך השנים הוא הקים וניהל לא מעט מוסדות חינוך ברחבי הארץ. כמו כן הוא היה במשך שלושה עשורים פעיל במפד"ל ואף מועמדה לכנסת.
כאמור, עיקר עיסוקו היה בתחום החינוך, וכפי שאמרה עליו תלמידתו, ח"כ לשעבר דליה איציק – "מורה טוב הוא מורה לחיים, ואתה היית מורה לחיים".
בשנת 1973 הוא מונה למנהל מדרשית "עמליה", אותה ניהל עד שנת 1997, והפך אותה לבי"ס תיכון מוביל בירושלים. אהרן שילב את לימודי הלאדינו בבית-הספר כחלק מלימודי בחינות הבגרות, ועשרות תלמידות למדו לאדינו במשך 14 שנה, כשהוא נחשב אחד הפעילים הראשונים להחייאת שפת הלאדינו. על פעילותו ב"עמליה" אהרן קיבל בתשנ"ח את התואר "יקיר של החינוך הדתי" מארגון המורים הדתיים בישראל.
בשנת 1976 אהרן נשלח יחד עם עוד שלושה בחורים לשליחות סודית מטעם המדינה באתיופיה, ובחזרתו היה בין הדוחפים העיקריים לעלייתם של יהודי אתיופיה לארץ, שמתייחסים אליו כמציל ומושיע עד היום.
לאחר צאתו לגמלאות אהרן כהן מילא את התפקיד של מנכ"ל הרשות הלאומית לתרבות הלאדינו. במסגרת תפקיד זה הוא אירגן בירושלים ומחוצה לה כינוסים ואירועים רבים, במטרה לשמר ולפתח את תרבות הלאדינו. כגולת הכותרת של תפקידו זה ניתן לציין את הקורס למורים ופעילים בלאדינו. בזכות קורס זה קמו עשרות חוגים חברתיים בכל הארץ, שמקיימים שיעורים, ימי עיון, קורסים, ימי נופש, הופעות וכדומה.
אלמנתו, מתילדה כהן סראנו - דיירת בעצמה בבית ליאון רקנאטי, ממשיכה יום יום לחקור את תרבות הלאדינו באותו חדר מיוחד לזיכרו של בעלה, אהרן.
אהרן כהן הצטיין ברוחב דעת, בחזון, בהתמדה, בדבקות במטרה, ובענווה הראויה לציון ולהערכה רבה. זאת דעתם של רבים שהיו בקשר אתו במשך שנות פעילותו הענפה.
אהרן כהן נפטר בפתח-תקוה בשנת 2011.