מהו מומחה לרפואת חניכיים (פריודונט) ומה ההבדל בינו לבין רופא שיניים?

13/04/2021
בריאות ובטיחות


החניכיים הן רקמות עדינות בחלל הפה שלנו שנחשבות חיוניות ביותר לשמירה על השיניים ועל הבריאות שלנו באופן כללי. החניכיים הן למעשה סוג של "כריות אוויר" בעבור השיניים שלנו – הן עוטפות אותן, מגנות עליהן ומרפדות אותן במקרה של פגיעה או חבלה.

אולם חשוב להבין כי החניכיים רגישות נורא לשינויים שאנחנו עוברים. דלקות חניכיים נמנות עם הבעיות הרפואיות הנפוצות ביותר בעולם המערבי ועל פי ההערכות, רובם המוחלט של בני האדם יתמודדו איתן בשלב כזה או אחר במהלך החיים. גם המון הרגלים שליליים שלנו כמו עישון, לחץ נפשי או תזונה לא מאוזנת פוגעים בחניכיים ומגבירים את הסיכון לדלקות.

בעוד שברוב המקרים הדלקות לא יסכנו את הבריאות, כאשר מזניחים אותן זה בהחלט עלול לקרות. דלקות חניכיים שלא מטפלים בהן עלולות להתפתח ולהחמיר, עד שיביאו לנסיגת חניכיים, חשיפת שורשי השיניים ואף לאובדן של השיניים במקרים קיצוניים. מצב של דלקת כרונית ומשמעותי נקרא מחלת חניכיים והוא מהווה סכנה אמיתית לבריאות הפה.

פריודונט הוא רופא המתמחה ברפואת החניכיים ומוסמך לבצע שורה של טיפולים חיוניים לצורך שימור הבריאות שלהן או טיפול בבעיות שעלולות להופיע בהן. הרופא מטפל כאמור בדלקות ובמחלות חניכיים וכן במקרים של נסיגת חניכיים או הכנה להשתלת שיניים.

מהם סימני האזהרה שיכולים להתריע על בעיה בחניכיים?

הטיפול בחניכיים, חשוב להבין, הופך מורכב וקשה יותר ככל שמתעלמים ומזניחים את הבעיה. לכן חשוב להיות ערים לסימנים הבולטים שמדגישים שהגיע הזמן להגיע לבדיקה. הסימנים האלו כוללים ביתר היתר:

דימום בחניכיים

יכול להופיע בתגובה לצחצוח חזק מדי, כששואבים רוק בחוזקה או בסיטואציות אחרות ואקראיות לאורך היום.

חניכיים נפוחות ורגישות

חניכיים בריאות יהיו ורודות וצמודות לשיניים. חניכיים דלקתיות יהיו בעלות גוון אדום כהה יותר ונפוחות מהרגיל.

ריח רע מהפה

בהיבט הזה חשוב להבין האם הריח לא עובר אחרי הצחצוח, שטיפת פה או לעיסת מסטיק.

רגישות מוגברת

מופיעה בעיקר בתגובה לאכילה או לשתייה של מזונות ומשקאות חמים וקרים מאוד.

טעם רע בפה

לדלקת יש גם טעם לא סימפטי במיוחד. רבים מהמטופלים מדווחים על טעם מתכתי בפה בעקבות הדלקת.

הופעת "כיסי חניכיים"

אלו מרווחים בחיבורים בין השיניים שעלולים להופיע כתוצאה מנסיגת חניכיים או תהליך דלקתי מתקדם.

תנודות של השיניים

במצב של מחלת חניכיים מתקדמת ונסיגת חניכיים, העצמות שתומכות בשיניים עלולות להיהרס והשיניים עלולות לנוע מעט במקומן. זהו מצב שמצביע כאמור כבר על מצב מתקדם של המחלה ומחייב טיפול בהקדם לפני שהשן תאבד ולא ניתן יהיה להצילה.

אם אתם מזהים אפילו חלק מהתסמינים האלו אצלכם – חשוב להגיע בהקדם למומחה למחלות חניכיים אשר יבחן את מצבכם וידע להתאים טיפול נכון שישפר את המצב לפני שיהיה מאוחר מדי. זכרו שכל יום של עיכוב עלול להפוך את הטיפול למסובך וכואב יותר. ככל שתתעלמו מהבעיה ייתכן שגם עלות הטיפול תעלה במידה ניכרת.

אלו סוגי טיפולים פריודונטליים קיימים?

פריודונט יכול להציע שורה של טיפולים רפואיים כדי לשפר את בריאות החניכיים ולנצח את המחלות והדלקות שעלולות להתפתח בהן:

טיפול הקצעת שורשים

זהו טיפול שמזכיר את ניקוי האבן אצל השיננית – אך הוא מורכב, מעמיק ומקיף הרבה יותר. הטיפול הזה מבוצע במקרים שבהם הדלקת משמעותית יותר ואין בכוחה של השיננית לטפל בה ביעילות. טיפול הקצעת שורשים  מבוצע בהרדמה מקומית ובמהלכו מחלקים את הפה לארבעה אזורים ומטפלים בכל פעם באזור אחד. הרופא עושה שימוש באביזרי ניקוי על מנת להסיר את האבנית, החיידקים והרקמות הדלקתיות מהחיבור שבין השיניים לחניכיים.

ניתוח השתלת חניכיים

דלקת כאמור יכולה להביא להרס בלתי הפיך של רקמות החניכיים וכן לנסיגה שלהן. במצב כזה, שורשי השן עלולים להיחשף ויכולים להופיע "שקעים" בין השיניים בנקודות החיבור ביניהן. בעקבות כך, בייחוד אם נדרש שיקום של שיניים שאבדו, נדרש טיפול מקדים להשלמה של רקמות החניכיים והעצמות שאבדו. זאת במטרה לאפשר לשתל שמחליף את השן להיקלט כמו שצריך בחלל הפה. ניתוח השתלת חניכיים מבוצע גם אם השן עוד לא אבדה, אך מורגש אובדן משמעותי של רקמות חניכיים שעלול לגרום לרגישות משמעותית או אפילו לאובדן השן בשלב מאוחר יותר.

כדי לבצע השתלת חניכיים, ברוב המקרים לוקחים רקמה מהחך של המטופל או מאזור אחר ובריא יותר בחניכיים שלו. הטיפול נחשב פשוט יחסית וטומן בחובו שיעור קטן יחסית של תופעות לוואי או סיבוכים משמעותיים. אם נדרשת השתלת עצם, עושים זאת בעזרת תרומה שנלקחת מאדם אחר, מבעל חיים או מאזור אחר בגופו של המטופל.

טיפול בתרופות לשיקום החניכיים

תרופות שונות יכולות להילחם בהיווצרות דלקות החניכיים ולספק הקלה וטיפול יעיל בהן. עם זאת, לא בכל המקרים ניתן להשתמש בתרופות אלו ויש לשקול זאת בכובד ראש – ורק כאשר מומחה לרפואת חניכיים קבע שיש בהן צורך. את התרופות ניתן לקבל בבליעה בחלק מהמקרים, אולם במצבים אחרים יהיה צורך להחדיר אותן לתוך כיסי החניכיים. מחקרים הוכיחו שתרופות אלו בהחלט יכולות לסייע לחלק מהאנשים להתגבר על מחלות חניכיים מתקדמות.

גיבוש תוכנית לשמירה עצמאית על היגיינת חלל הפה

הטיפול הטוב ביותר בכל בעיה רפואית הוא מניעה. רופא, טוב ככל שיהיה, לא יכול לסייע למטופלים שלא ייקחו בעצמם אחריות לשמירה על בריאות הפה. לכן, אחד ההיבטים החשובים בטיפול הפריודונטלי יהיה הסברה והדרכה על הדרכים הנכונות לשמור על בריאות חלל הפה, להילחם בדלקת ולמנוע את חזרתה בשלב מאוחר יותר בחיים.

איך לשמור על בריאות חלל הפה ולמנוע הופעה של דלקות חניכיים בעתיד?

יש כמה פעולות חיוניות שחשוב שכל אחד מאיתנו יבצע על מנת להבטיח שמירה מיטבית על בריאות החניכיים ושאר חלל הפה:

מברשת מתאימה

רבים מהאנשים מצחצחים את השיניים עם מברשת שאינה מתאימה להם ואף פוגעת ברקמות החניכיים הרגישות שלהם. מברשות קשות מדי עלולות לשרוט ולגרד את השיניים, מה שמגביר את שיעור הדלקות ועלול לגרום לנסיגה מהירה ואגרסיבית של החניכיים. לכן, בייחוד אם אתם נוטים לסבול מדלקות חניכיים, חשוב לבחור במברשת רכה המתאימה למצבכם. בנוסף, לפני צחצוח השיניים מומלץ לשטוף את המברשת עם מים חמים כדי לרכך אותה עוד יותר.

צחצוח נכון

צחצוח שיניים אמור לקחת כ-3 דקות וחייב לכלול שלושה שלבים – צחצוח של הקו שבין השיניים לחניכיים, צחצוח של השיניים עצמן וצחצוח חלקן האחורי של השיניים – בדגש על קו החניכיים. בנוסף, מומלץ גם להבריש את הלשון ואת שאר הרקמות בחלל הפה.

ניקוי בין השיניים

זוהי פעולה שרבים לא מבצעים בכל יום – אך היא חיונית ביותר להסרת שאריות מזון שנתקעו בין השיניים. אם אתם לא אוהבים להשתמש בחוט דנטלי, ניתן כיום לרכוש מברשות קטנטנות או קיסמים רפואיים שהותאמו בדיוק למטרה הזאת. ישנם גם מכשירים שמזרימים מים בזרם סילוני ומתחברים לברז לניקוי עמוק ופשוט של האזורים הרגישים האלו.

מעקב וביקורות תכופות

חשוב גם להיעזר באנשי מקצוע על מנת לטפל כמו שצריך בחניכיים ובשיניים. מומלץ להגיע לניקוי שיננית אחת לחצי שנה וכן לביקורת כללית במרפאת השיניים בכל שנה – גם אם אתם מרגישים שאין בכך צורך.

שתף ב-

תגובות

לצורך הוספת תגובה התחבר לאתר באמצעות
הוסף תגובה
...Loading...