כאשר אנו חשים שיש לנו בעיה רגשית המשבשת את חיינו, נוכל לקבל את העזרה המתאימה האפשרית, על מנת לשפר את איכות חיינו.
הטיפול הנפשי משלב גישות ואסכולות שונות החל מטיפולים התנהגותיים הממוקדים בפתרון בעיה מסוימת בזמן קצר ועד לטיפולים פסיכו-אנליטיים העוסקים בחקר הלא מודע, בקונפליקטים הפנימיים ומקורותיהם ונמשכים מספר שנים. בין שני קצוות אלו מצויות גישות רבות ומגוונות.
פחות ופחות אנשים נרתעים מלקבל עזרה נפשית ומסירים את הדעות הקדומות לגבי בקשת עזרה נפשית.
ניתן לראות את המושג "בעיה נפשית" כהפרה של איזון בין מרכיביה השונים של המערכת הנפשית. בין מרכיב ההיגיון והדחף. אם בעיה נפשית היא הפרת איזון בין מערכות המרכיבות את עולמו הנפשי של האדם, טיפול נפשי מהווה מסגרת בה נתן להחזיר את האיזון לקדמותו, או ליצור איזון חדש - אחר, שיפחית את הסבל שהביא את האדם לבקש טיפול נפשי.
המטפל עוזר למטופל בבניית איזון מחודש וטוב יותר. טיפול נפשי הוא מסגרת בה מתקיימים מספר קודים ברורים. ההבנה שבתוך המסגרת פועלים מטפל ומטופל (מטופלים). המטופל נעזר במטפל ומצפה לקשר אמפטי מהמטפל. ברוב הטיפולים ישנה מטרה מוגדרת, לרוב מראש וישנה חתירה של המטפל והמטופל להשגת המטרה במסגרת של גבולות זמן ומקום.
ישנם נושאים שונים המביאים אותנו להבין שכדאי לנו להגיע לטיפול:
* במצבי משבר כמו מוות של אדם קרוב, גירושין, פיטורים וכו'..
* תחושות פחד אשר מפריעות לנו בתפקוד כמו: פחד בחינות, טיסות, פחד מחיות ,פחד ממחלות וכדומה.
* כשמלוות אותנו בעיות של חרדה מתמשכת, תחושות אובססיביות ושימוש בטקסים (OCD).
* בעיות בתפקוד המיני.
* תחושות שלנו לחוסר מיצוי וחוסר הערכה עצמית.
* מצבי דכאון מתמשכים.
* חרדות חברתיות ותחושת בדידות.
* בעיות בין בני המשפחה.
כאשר יש פריצה של מחלה נפשית המתבטאת באיבוד הקשר עם המציאות - בד"כ מצבים אלו מביאים את האנשים הקרובים אלינו לבדוק אפשרויות לטיפול פסיכיאטרי, אולם במקביל חשוב גם להיות בליווי רגשי.
הגישות המרכזיות בפסיכותרפיה:
הגישה הפסיכואנליטית או הפסיכו דינאמית
גישה זו התפתחה במאה ה-19 וגובשה בעיקר בעבודתו של פרויד. בסיס הגישה מדבר על עולמנו הפנימי, שבחלקו לא מודע והגישה טוענת שהתנהגותנו נקבעת על פי דברים שקרו בגיל הילדות, בהקשר לעולמנו הפנימי. הגישה טוענת שלתובנה על המתרחש בעולמנו יש כוח מרפא. ניתן לעשות טיפול דינאמי קצר מועד וארוך טווח. הוא יעיל לאנשים היכולים לברר במתינות את עולמם הפנימי. היבקורת על גישה זו שהיא דטרמיניסטית ומקשה על חשיבה לשינוי.
הגישה האקסטנציאליסטית
הגישה מבוססת בעיקר על מחקרו של ויקטור פרנקל. הם רואים באדם, בכל אדם, תופעה יחודית, המתקיימת בהקשר הייחודי שלו. המטפל יותר פוגש את המטופל ומכיל אותו במימד האנושי. המטפל פוגש אותנו בסבלנו ולטענת העוסקים בגישה זו, ה"מפגש" הוא המימד המרכזי בטיפול. המטופל חווה את החוויה הפתולוגית בתוך מסגרת מוגנת ואמפטית עד שאמורה להגיע תחושת הריפוי.
טיפול באומניות והטיפול האקספרסיבי
הבסיס הרעיוני של הטיפולים הנשענים על האומנויות השונות, הוא בגישה ההתפתחותית. מטרת המטפל, לאפשר למטופל להתבטא ולבטא את עולמו הפנימי ללא ביקורת, מתוך הנחה שיש לביטוי עצמו כח לחיזוק הערך העצמי. הטיפולים נמצאו יעילים מאד לאנשים המתקשים לבטא עצמם באופן מילולי. הטיפולים בד"כ משולבים בטיפול דינאמי.
טיפול בגישה ההתנהגותית – קוגניטיבית
הגישה מציעה טיפול בסימפטומים ובבעיות מוגדרות. המטפל מסייע לנו למצוא דרך להשפיע על שינוי החשיבה שלנו כך שלא נסבול יותר מהסימפטום. השיטה מניחה כי בבסיס כל רגש שאנו חשים מצויה מחשבה. רוב המחשבות שלנו הן מחשבות רגילות: הן תואמות את המציאות ואינן מעוררות בנו רגשות מיוחדים. אולם מחשבות מסוימות יכולות לעורר בנו תחושות לא נעימות כמו פחד, כעס או תסכול. כל אדם מפתח במהלך חייו דפוסי חשיבה המובילים לרגשות המתעוררים בו. את הדפוסים הללו ניתן לשנות ועל ידי כך להפחית במידה רבה את רמות הפחד, הכעס והתסכול.
בדרך שסוללים יחדיו המטפל והמטופל מאתרים הם יחד את דפוסי החשיבה של המטופל, בודקים את האופן שבו נוצרו בעבר ואת תוקפם אל מול המציאות. משנמצאו דפוסי החשיבה המובילים לרגשות שליליים מצייד המטפל את המטופל בכלים מעשיים. כלים אלו מאפשרים למטופל לשנות את האופן שבו הוא חווה את המציאות בהווה ולשפר במידה ניכרת את איכות חייו בעתיד.
גישה זו יעילה במיוחד כשהסימפטום ברור, ממוקד ומפריע לאדם עד כדי כך שהוא רוצה להיפטר ממנו. לטיפול ההתנהגותי קוגניטיבי דרושה מידה רבה של שיתוף פעולה של המטופל וכן יכולת לעמוד בחוזה טיפולי לטווח קצר תוך השקעת מאמץ מרוכז לפתרון הבעיה בזמן נתון.
כיצד נבחר את המטפל המתאים לנו ולבעיה ממנה אנחנו סובלים?
כדאי לענות לעצמנו על כמה שאלות, לפני הפנייה לטיפול - מה מפריע לי? מה המטרות לשינוי? מה יכולת ההשקעה האפשרית בזמן ובכוחות נפשיים מבחינתי? האם טיפול ארוך ועמוק או קצר מועד וממוקד?
חשוב לזכור שניתן ורצוי להגיע לפגישה ראשונה ממקום של בדיקה. מותר לנו לשאול את המטפל על הרקע הלימודי שלו, על הניסיון שלו ומהי הדרך הטיפולית שלו. אפשר לקבל הערכה למשך הטיפול ולבדוק אם זה מתאים.
לאחר הבדיקה וההסכמה שלנו להמשך הטיפול, כדאי לאפשר לקשר הטיפולי לזרום ולתת לו הזדמנות של מספר פגישות. נצא מנקודת מבט סומכת על המטפל. חשוב לבצע יחד עם המטפל הערכה פעם בכמה שבועות.