על מנת שהחיים בבתים המשותפים לא יהפכו לסיוט עבר הדיירים שלהן יש צורך בקצת חוק וסדר בבניין וכמובן ועד בית שינהל את הבניין וידאג לצרכים השונים של האזורים המשותפים - למשל צביעת חדר המדרגות; החלפת נורות; תיקון האינטרקום ועוד נושאים רבים. כמובן שניהול הבניין דורש תקציב ולכן נקבע מס ועד הבית אותו הדיירים השונים נדרשים לשלם. אך בפועל, לא אחת נתקלים בדייר הסרבן שאינו מוכן לשלם ובכך מקשה מאוד על ניהול הבניין.
אם גם אתם פגשתם את אותו הדייר הסרבן חשוב שתדעו שאין סיבה לוותר ולתת לדייר הסרבן ליהנות מתחזוקה שהוא אינו משלם עלייה. אין מדובר בנושא פעוט של סכסוך שכנים אלא תשלום שהוא חובה על פי חוק! דיירים מחויבים על פי חוק לשאת בהוצאות. בהזדמנות זו חשוב לציין שהחובה לשלם מסי ועד בית חלה על בעל הנכס, במידה וישנם שוכרים הם אינם רלוונטיים.
בהתחשב בכך שהחוק ברור מאוד בנושא ומגבה את ועד הבית וגם כתב התביעה הוא די פשוט וניתן לכתוב אותו לבד וללא עזרת עורך דין, בהחלט מומלץ לפעול בדרך משפטית. הערכאה המשפטית היחידה היא המפקח על רישום המקרקעין ובהינתן החלטתו אתם רשאים לפנות להוצאה לפועל על מנת לגבות את החוב.
אז כיצד פועלים בדרך משפטית מול הסרבן? להלן השלבים הנכונים לבצע את התהליך:
1. בקשה אישית לתשלום החוב - יש לפנות בצורה ישירה אל הדייר הסרבן ולבקש ממנו להסדיר את החוב. אם הוא מסרב ולא משאיר לכם שום ברירה יש להתקדם בצורה משפטית. הודיעו לו על כוונתכם לפתוח בהליך של גבייה משפטית.
2. מכתב רשמי - בשלב השני שילחו מכתב התראה (בדואר רשום) מטעם ועד הבית אל בעל הדירה. מכתב זו צריך להיות בקשה רשמית וברורה לתשלום החוב. הבקשה צריכה להציג את גובה החוב ואת המועד האחרון להסדרת החוב. חשוב לדייק בכל הפרטים, בהמשך מסמך זה ישמש כראייה שניסיתם להסדיר את החוב עם הדייר הסרבן. גם אישור המסירה מטעם הדואר הוא חלק חשוב בכתב התביעה. אחרת בעל החוב יוכל להכחיש שבכלל התבקש לשלם.
3. הגשת כתב התביעה - את כתב התביעה יש להגיש אל המפקח על רישום המקרקעין הפועל תחת משרד המשפטים. החוק הסמיך אותו לדון ולהכריע בסכסוכים מסוג זה. מי שמגיש את התביעה חייב להיות בעל דירה בבניין המשותף אשר הוסמך לייצג את הדיירים; הוא זה אשר חתום על כתב התביעה ועליו להגיש אותו בשני העתקים לרשם והעתק לנתבע. לא חייבים להיות עורכי דין על מנת לנסח את כתב התביעה אך יש להיצמד לעקרונות משפטיים בסיסים ולציין את הפרטים הבאים בכתב התביעה:
- פרטי התובע (שם, כתובת, תעודת זהות, טלפון ומען להמצאת מסמכים עבור התובע)
- פרטי הנתבע - שם, תעודת זהות וכתובת.
- תיאור המקרה - תיאור תמציתי של הסכסוך.
- פירוט החוב - הציגו את הסכום בצורה מפורטת לפי תקופת התביעה. פרטו לפי תקופת הזמן ולפי סוגי ההוצאות תוך כדי ציון חלקי היחסי של הנתבע.
- הסעד המבוקש - המונח המשפטי המתייחס לחוב הכולל אותו מבקש התובע.
4. דיון משפטי - לאחר הגשת כתב התביעה מתקיים דיון בלשכת המפקח על רישום המקרקעין, על פי אזור המגורים. קחו בחשבון שהנתבע עלול להביא טענות שונות המנסות להצדיק את אי תשלום החוב; היו מוכנים לכך ולימדו את כתה ההגנה שלו על מנת שתוכלו לסתור את כל טענות השווא של הנתבע.
5. מימוש פסק הדין - בהינתן פסק הדין על הנתבע לשלם את החוב עד תאריך שנקבע על ידי הרשם. במידה והנתבע לא משלם את חובו ניתן לפנות להוצאה לפועל על מנת לממש את פסק הדין.
טל רוזמן – מנכ"ל שכנים
www.shchenim.co.il