בתקופת הקורונה מדידות חום הפכו לשגרה יומית בכל בית עסק, לפני שהולכים לבית הספר ולפני העבודה. האם המדידה מדויקת? איזה מד חום מדויק יותר? המאמר יעסוק במד טמפרטורה ובשימושים שלו בעיקר בתקופת קורונה.
במאה ה-16 גליליאו גליליי המציא את מד הטמפרטורה הראשון כאשר עסק בניסוייו. לאורך השנים הוא עבר שיפורים עד שבתחילת המאה ה-18 דניאל פרנהייט פיתח מד טמפרטורה המורכב מכספית נוזלית. זהו מד חום בו משתמשים עד היום והוא מודד חום באופן מדויק. מד חום זה בנוי מצינורית חיצונית ופנימית. הצינורית החיצונית משתלבת עם הפנימית המצויה בתוך צינור זכוכית. החלק החיצוני מושפע מהטמפרטורה וכאשר הכספית מתחממת עולה החום ומסומן בקו בצינורית הפנימית. אם מד חום זה נשבר חשופים לכספית הרעילה, לכן כיום משתמשים באלכוהול במקום הכספית על מנת שיהיה יותר בטיחותי. ישנם שימושים נוספים למד הטמפרטורה.
השימוש הביתי - מדידת חום הגוף באמצעות מד חום ללא מגע או מד חום כספית, טמפרטורת המים באמבטיה לפני רחצה של תינוקות, טמפרטורת החדר, דרגת החום של מאכלים ונוזלים, טמפרטורה של תנור ומדידת האקווריום הביתי.
השימוש התעשייתי - מדידת טמפרטורה במעבדות, מקררים של תעשיית המזון, בריכות, מזג אוויר, מדידות המשלבות חום ולחות ועוד.
ישנם סוגים שונים של מדי טמפרטורה בהם משתמשים בתעשייה, בבית ובמוסדות שונים. מד חום יכול להתחבר לחשמל באמצעות כבל או באופן אלחוטי ויכול להיות דיגיטלי. בסוף המאה הקודמת מד חום דיגיטלי היה שימושי מאוד בבית ובמוסדות הרפואיים. בדומה למד חום כספית הוא מחייב מגע, אך בניגוד אליו התוצאות שלו מהירות מאוד ומופיעות על פני צג דיגיטלי. כיום משתמשים יותר במד חום המבוסס על אינפרה אדום כמו מד חום דיגיטלי, אך שונה ממנו כי הוא ללא מגע. מד טמפרטורה לייזר מודד את החום במהירות והוא קל לשימוש. שיטה זו פופולרית מאוד בתקופה האחרונה בשל נגיף 19-covid ואנו נאלצים להיבדק בכל מקום אפשרי לפני הכניסה אליו.
אחד התסמינים של מחלת הקורונה הוא חום. לפיכך, הכנסת בנתה מתווה הנקרא "התו הסגול" שעל פיו כל בית עסק חייב למדוד חום ללקוחות הנכנסים אליו. אם זה בכניסה לקניונים, לרשתות שיווק, למוסדות ציבוריים, חנויות וכד'. מד חום בלייזר הוא חלק מהשגרה היומית שלנו. הוא פועל באמצעות חיישן טמפרטורה שמכוון למקור חום כמו המצח או היד ומידת החום מופיעה על צג.
החיסרון שלו שאינו מדויק כמו מד חום מגע. בקרוב יהיו חיישנים שיוכלו באמצעות ניטור מרחוק למדוד חום לכמות גדולה של אנשים בבת אחת ולאתר את אלו שיש להם חום באופן מידי. בינתיים נסתפק באקדח לייזר וסוגים נוספים. חברת מיכשור בע"מ משווקת מדי חום מסוגים אלה במחירים מפתיעים.