מה לעשות עם המחשבים והסמארטפונים הישנים

12/10/2014 | גיל נוילנדר
חדשות

שדרגתם את הסמארטפון? החלפתם את הלפטופ? או אולי את המחשב הביתי? ייתכן שמידע אישי שלכם עדיין נמצא על המכשיר – אפילו אם מחקתם אותו. אז מה עליכם לעשות כדי לשמור על הפרטיות שלכם?

המכשירים הדיגיטאליים של היום הם לא "המקררים של פעם" שהיו יכולים להחזיק שלושים שנה בלי לעשות יותר מדי בעיות. היום רכיבים אלקטרונים רגישים, התפתחויות טכנולוגיות ואפילו מגמות אופנתיות גורמים לכך שנחליף את המכשירים האלקטרוניים שלנו בכלל, ואת רכיבי המחשוב שלנו בפרט, בתדירות יחסית גבוהה. אבל ההבדל בין המחשב למקרר שלנו, הוא העובדה שהמקרר שלנו (עדיין) לא מאחסן מידע אישי כמו קבצים, תמונות וכו', וכשאנחנו נפתרים ממנו אנחנו לא חוששים ממה שמישהו עלול למצוא בתוכו.

כשאתם מוכרים את המחשב או הסמארטפון הישן שלכם לאדם זר, אתם ודאי דואגים למחוק את תוכנו. אבל האם זה מספיק? האם ידעתם שהמידע שמחקתם מהמכשיר ניתן לשחזור יחסית בקלות? בעזרת תוכנות פשוטות יחסית לשחזור קבצים ניתן להחזיר לחיים קבצים אפילו ממחשבים שעברו פרמוט של הדיסק הקשיח.

איך נבטיח שקבצים שנמחקו יישארו כאלה?

אנשי אבטחה רבים ממליצים לא למכור מכשירים ישנים או לכל היותר למכור את המחשב הישן ללא הדיסק הקשיח, אלא לשמור אותם אצלכם במקום בטוח או להשמיד אותם כך ששחזור הנתונים יהיה בלתי אפשרי. אבל אם אתם לא כל כך פרנואידים לגבי המידע שעלול להיות משוחזר מהמחשב או מהסמארטפון שלכם אתם יכולים למחוק את המידע בצורה כזו ששחזורו יהיה כמעט בלתי אפשרי.

פרמוט

פרמוט הדיסק הקשיח בצורה מלאה אמור להבטיח שלא ניתן יהיה לשחזר את הנתונים. אבל כבר היו דברים מעולם. טריק אחד שניתן לבצע הוא לאחר הפרמוט למלא את זיכרון המחשב בקבצים ובמידע חדש – שאינו קשור אליכם – ואז לפרמט שוב את המחשב. כך יהיה סיכוי גדול יותר שמי שינסה לשחזר את הקבצים ישחזר את אותם קבצים שהזנתם לזיכרון המחשב באופן מלאכותי.

הצפנה

טריק נוסף הוא להצפין את הקבצים לפני המחיקה – ניתן להצפין את הדיסק הקשיח כולו ורק לאחר מכן לבצע את הפרמוט. דבר זה יצריך, בנוסף לשחזור הקבצים, גם את פיענוח ההצפנה – מה שמסבך את מי שרוצה את הקבצים שלכם ושומר עליכם בטוחים יותר.

סמארטפון

ניתן לשחזר קבצים גם ממכשירי הסמארטפון השונים, אבל הפתרון הוא די דומה. ניתן להצפין את זיכרון המכשיר ולאחר מכן לאפס את המכשיר להגדרות היצרן. כשכבת הגנה נוספת ניתן, לאחר האיפוס, למלא את זיכרון המכשיר בקבצים אקראיים ואז לאפס את המכשיר שוב.

לסיכום

זה לא מספיק למחוק את הקבצים מהמכשירים הישנים שלנו, אבל אין צורך להיות היסטריים לגבי זה. פרמוט והצפנת המידע מהמכשיר יבטיח שלא נשארו קבצים אישיים או אינטימיים שניתן לשחזר. אם אתם לא מרגישים שאתם מספיק מיומנים כדי לבצע את הפעולות האלו בעצמכם, מומלץ להשקיע את הכסף ולבקש מטכנאי שיעשה זאת עבורכם.

 

לכתבות נוספות בנושא אבטחה, מחשבים ואינטרנט

גיל נוילנדר - מנכ"ל ESET ישראל

ESETאודות

חברת ESET הינה ספקית בינלאומית של תוכנת האנטי וירוס NOD32 וחבילת האבטחה ESET Smart Security לארגונים בגדלים שונים וצרכנים פרטיים. החברה מיוצגת ברחבי העולם כולו ביותר מ-180 מדינות וסניפיה המרכזיים ממוקמים היום באנגליה, ארגנטינה, סלובקיה וכמובן ארצות הברית. בישראל, מיוצגת ESET באופן בלעדי על ידי חברת קומסקיור, המפעילה בארץ מרכז פתרונות ותמיכה טכניים בשפה העברית.

שתף ב-

תגובות

לצורך הוספת תגובה התחבר לאתר באמצעות
הוסף תגובה
...Loading...