ספינה ביפידה היא המחלה הנפוצה ביותר שמגבילה לצמיתות וקשורה למום מולד. זהו סוג של מום בצינור העצבי (NTD) שמתרחש כאשר צינור עצבי אצל תינוקות אינו מצליח להתפתח או להיסגר כראוי.
המשמעות המילולית של ספינה ביפידה היא "עמוד שדרה מפוצל", ובדרך כלל מצב זה מתרחש במהלך 28 הימים הראשונים להריון, בפרק זמן שבו הצינור העצבי נוצר. כלומר, ספינה ביפידה מופיעה ברוב המקרים לפני שאישה יודעת שהיא בהריון.
מומים מולדים נקראים לעתים "מצבי פתיתי שלג" מכיוון שאינם מקרים זהים, וספינה ביפידה יכולה לנוע בין רמה קלה לחמורה. חומרת המחלה תלויה בכל גורם, החל מגודל הפתח ועד למיקום הפגיעה בעמוד השדרה.
איש אינו יודע בוודאות. רופאים ומדענים מאמינים שתערובת מורכבת של גורמים גנטיים וסביבתיים כאחד פועלים ביחד על מנת לגרום למצב.
האם אתם הורים שמצפים לתינוק? חשוב שהרופא יסביר לכם את המידע המלא על מומים מולדים והשלכותיהם לטווח הארוך על בריאות התינוק, ויבצע את סדרת בדיקות המעקב במועדן, כך שבהתאם לממצאים, תוכלו לקבל החלטה מושכלת ובזמן על המשך ההיריון.
כן. קיימות שלוש בדיקות שמאתרת ספינה ביפידה לפני הלידה, אבל חשוב לזכור שאין די בביצוע הבדיקות אלא בפרשנות מדויקת שלהן על ידי הרופא, טכנאי המעבדה והצוות הרפואי, ומסירת המידע המלא על תוצאות הבדיקות והשלכותיהן במונחים של סיכונים. ניתן לאתר ספינה ביפידה ברחם על ידי אחת הבדיקות הבאות:
בדיקת דם בין השבועות ה-16 עד ה-18 להריון. בדיקה זו נקראת אלפא-פטרופרוטאין (מבחן סינון AFP). בדיקה זו מניבה תוצאות גבוהות יותר בקרב כ-75-80% מהנשים שיש להן עובר עם ספינה ביפידה.
אולטרסאונד של העובר. בדיקה זו נקראת גם sonogram והיא יכולה להראות סימנים של ספינה ביפידה כמו עמוד שדרה פתוח.
בדיקה שבמהלכה נשאבת כמות קטנה של נוזל מהרחם דרך מחט דקה. בדיקה זו נקראת דיקור מי שפיר אימהי וניתן להשתמש בה על מנת לבחון את רמות החלבון.
הטיפול בספינה ביפידה תלוי בחומרת המצב. ברוב המקרים, הטיפול העיקרי הוא ניתוח שאותו יש לבצע בתוך יומיים שלושה מהלידה.
הניתוח מונע זיהומים ועוזר להציל את חוט השדרה מפני נזקים חמורים יותר, כמו למשל פגיעה מוחית.
אמנם אין סיבה ידועה לספינה ביפידה, אבל הוכח שנשים מבוגרות מספיק ללדת תינוקות, צריכות לקבל מהרופא הנחיות לנטילת חומצה פולית לפני שלושת החודשים הראשונים להריון. מכיוון שהריונות רבים אינם מתוכננים, עמותת ספינה ביפידה מבקשת מנשים ליטול ויטמין עם 400 מק"ג חומצה פולית בכל יום במהלך שנות חייהן, כל עוד הן מסוגלות להביא ילדים לעולם.
וזה לא הכול. נשים שנולדו להן ילדים עם ספינה ביפידה, או שיש להן אח או אחות עם המצב, או נשים שיש להן ספינה ביפידה או שהן עוברות הריון שמושפע מהמצב, צריכות ליטול 4000 מק"ג של חומצה פולית למשך חודש עד שלושה חודשים לפני ההיריון, ובמשך שלושת החודשים הראשונים להריון.
מחקרים מראים כי הסבירות ללדת תינוק שני עם ספינה ביפידה עומד על סיכוי של שלושה אחוזים. חשוב להבין כי פגמים בצינור העצבי של העובר אינם נובעים משום דבר שההורים עשו או לא עשו, ורופאים צריכים להמליץ לזוגות שכבר יש להם ילד עם המצב, להתייעץ עם יועץ גנטי על גורמי הסיכון שהם חשופים אליהם, ועל השיטות להפחתת הסיכונים.
אם יש לכם חשד שהתינוק שלכם נולד עם פגיעה בעמוד השדרה כתוצאה מהתרשלות של הרופא המטפל או הצוות הרפואי, בכל הנוגע להמלצות חשובות במהלך ההיריון, העדר ביצוע בדיקות המעקב המקיפות, והעדר מסירת מידע מלא על הסיכונים הפוטנציאליים, מומלץ להתייעץ עם עורכי דין שמתמחים ברשלנות רפואית, כדי להבין את זכויותיכם.