תכניות הלימודים במדעי ההתנהגות ופסיכולוגיה נשענות על עקרונות דומים ויש בהן לא מעט נושאי לימוד זהים. עם זאת, יש מספר הבדלים בולטים בין התחומים וכדאי להכיר אותם.
בחירת תכנית לימודים מסוימת מחייבת היכרות עם המאפיינים שלה. בתחום של מדעי ההתנהגות יש בלבול נפוץ בין תואר במדעי ההתנהגות לבין תואר בפסיכולוגיה, כי מדובר בנושאים חופפים. כמו כן, משני תחומים אלו אפשר להמשיך ללימודים מתקדמים בפסיכולוגיה ולאחר מכן לעסוק בטיפול קליני. מצד שני, יש גם הבדלים משמעותיים שבאים לידי ביטוי בתנאי הקבלה, בקהל היעד, במשך הלימודים וכמובן בתכנים.
באופן עקרוני, בעוד מדעי ההתנהגות כוללים לימודי פסיכולוגיה ולימודי סוציולוגיה-אנתרופולוגיה, תואר בפסיכולוגיה הוא רק חלק מלימודי מדעי ההתנהגות אשר ניתן לשלבו עם מחלקות אחרות. תואר במדעי ההתנהגות מתאים לאנשים שרוצים לעבוד בחברות, ארגונים ובענף משאבי האנוש, בעוד תואר בפסיכולוגיה קורץ למי שרוצים לטפל באנשים באופן פרטי או תחת בתי חולים. אפשרויות תעסוקה אחרות שעומדות בפני בוגרי תואר במדעי ההתנהגות כוללות השתלבות בתחומי ייעוץ ארגוני וניהול כוח אדם.
משך הלימודים, תנאי קבלה ושכר
גם הלימודים לתואר ראשון במדעי ההתנהגות וגם לימודי פסיכולוגיה נמשכים שלוש שנים, אולם מי שרוצה להיות פסיכולוג קליני צריך להמשיך לתואר שני שאורכו שנתיים מינימום. במקביל, יש להביא בחשבון תנאי קבלה שונים. אפשר להתקבל לתואר ראשון במדעי ההתנהגות עם ממוצע בגרויות סביב 90 ופסיכומטרי של 550 ויש מכללות שאליהן ניתן להתקבל גם בלי לענות על הדרישות האלה. לעומת זאת, בלימודי פסיכולוגיה נדרש ממוצע בגרויות של 100 ופסיכומטרי של מעל 700.
סטודנטים רבים בוחרים מסלול לימודים לפי השכר הממוצע בתחום. בהקשר הזה יש לציין שרוב בוגרי התואר הראשון במדעי ההתנהגות משתלבים בענף כוח האדם, הגיוס ומשאבי האנוש ולכן השכר ההתחלתי נע סביב 5,000 ש"ח לחודש. צבירת ותק של מעל 10 שנים מאפשרת להם להגיע לשכר ממוצע של 12 אלף ש"ח בחודש. מנגד, פסיכולוגים בעלי תואר שני ולאחר מכן ותק של מעל 10 שנים יכולים להגיע לשכר של כמה עשרות אלפי שקלים בחודש.
מה לומדים בכל תחום ואיך יודעים מה לבחור?
אי אפשר לעמוד על ההבדלים בין מדעי ההתנהגות ופסיכולוגיה בלי להזכיר את נושאי הלימוד השונים. בתוך מדעי ההתנהגות לומדים לא מעט על פסיכולוגיה, סוציולוגיה ואנתרופולוגיה, אך מתמקדים בתהליכים חברתיים ובפרספקטיבת מאקרו כללית. מנגד, בלימודי פסיכולוגיה מכירים מקרוב גישות לאבחון וטיפול בהתנהגויות, מתמחים בעבודה מעשית בבתי חולים ולוקחים חלק בתפעול מסגרות טיפוליות.
לסיכום, מדעי ההתנהגות מתאימים למי שרוצה להשיג ידע כללי שיאפשר לו להשתלב במקומות עבודה מגוונים. לעומת זאת, לימודי פסיכולוגיה מיועדים בעיקר למי שרוצה להמשיך לתואר שני ולאחר מכן להציע שירותי פסיכולוגיה כחלק מטיפול קליני.