מדוע כדאי להתייעץ לפני שעושים גג סולארי

22/08/2019
איכות חיים


יותר ויותר בעלי בתים פרטיים ועסקים שוקלים להתקין מערכות סולאריות על הגג. האם אפשרי וכדאי לקבל החלטות בנושא הזה לבד?

בשבועות האחרונים יצאה רשות החשמל בקמפיין תחת הכותרת: "מהפכת הגגות הסולאריים יוצאת לדרך", כשהתמריץ הוא "לעשות כסף מהשמש" ועל הדרך, גם לתרום לאיכות הסביבה.

נשמע טוב? האמת שכן. יחד עם זאת, כדאי גם לעשות זאת נכון. מרבית האנשים "מן היישוב" מתחילים באיתור הצעות מחיר מחברות התקנה ('קבלנים') של מערכות סולאריות, וגם זה בסדר, אבל מה הלאה? איך מקבלים את ההחלטה הנכונה?

חשוב להבין - מערכת סולארית אינה מקרר או תנור, היא לא מתקלקלת "פתאום", ואת הביצועים שלה לא רואים בעיניים (אם כי מרגישים זאת היטב בעו"ש...). מדובר בהשקעה שעשויה להניב פירות במשך תקופה ארוכה, אבל כל החוכמה זה לדעת לחזות מראש, וברמת ודאות גבוהה, הן את ההכנסות והן את ההוצאות, ובתוך כך להפחית ככל האפשר את הסיכונים בשלב קבלת ההחלטה.

גם אם אתם מהנדסי חשמל או כלכלנים, סביר להניח שאינכם בקיאים בכל רזי התחומים הטכניים הרבים הנלווים לפרויקטים כאלו, למשל:

- התנהגות קרינת השמש. האם המערכת מייצרת חשמל כאשר יש צל? התשובה בסוף המאמר...

- אופטיקה. כיצד משפיעה הצטברות האבק על הביצועים ומתי כדאי לשטוף את הפאנלים - כל שבוע, חודש או שנה?

- תרמודינמיקה. היכן המערכת תייצר יותר חשמל - בדרום החם או בצפון הקר?

- אלקטרוניקה פיזיקלית. איזה פאנלים מתאימים יותר לאזור שלכם?

ואלו בסה"כ רק כמה דוגמאות... אז מסתבר שלא כל מהנדס הוא גם מהנדס ביצועים (בחברות סולאריות גדולות ישנה למעשה מחלקת ביצועים).

כמו כן, ככל הנראה לא תדעו כיצד לתרגם את כל המשמעויות הנגזרות מההיבטים הטכניים האלו לכסף. לפיכך, ולא חשוב מהו שטח הגג שלכם, מומלץ להתייעץ עם מומחים בתחום.

למה כדאי להתייעץ עם מומחים בלתי תלויים בתחום האנרגיה הסולארית

קיימות חברות קבלניות רבות שמציעות מערכות סולאריות, אבל איך תדעו במי לבחור? הצעות המחיר שתקבלו יכילו פרמטרים שונים, כגון:

* עלות הקמה

* הוצאות תחזוקה שוטפת

* אחריות

* תזרים מזומנים חזוי, ועוד...

באופן טבעי, הואיל וקבלנים מעוניינים לבצע פרויקטים, אז סביר להניח שהם יציגו בפניכם תמונה ורודה, לעיתים ורודה מדי. כיצד תוכלו לדעת שהתחזית שתוצג לכם אכן תתגשם? איך תוכלו להשוות בין ההצעות השונות? איך תוכלו לוודא שלא תפלו בין הכיסאות בעוד 5 או 7 שנים כאשר משהו לא יפעל כשורה? לפני שמקבלים החלטה כל כך חשובה (לעיתים מדובר בהשקעה שעשויה להגיע למאות אלפי ש"ח ואף יותר), חייבים להתייעץ עם גורם שאינו קשור לקבלנים - גורם בלתי תלוי שמומחה בתחום.

לאחרונה נוסד שירות חדש, שבא לענות על הצורך הזה בדיוק: ייעוץ מקצועי בלתי תלוי שעוזר לבעלי הגגות לקבל את ההחלטה הנכונה ומאפשר להם גם להוריד את מחיר המערכת. מלבד הכסף הרב שהוא חוסך, הוא גם מגדיל את השקט הנפשי ותחושת הוודאות הכלכלית אצל הלקוחות.

ד"ר גור מיטלמן, ממייסדי המיזם, מסביר: "מדובר במודל טכנו-כלכלי שפותח לאחרונה, ואשר מתבסס על ידע שנצבר במס' רב מאד של פרויקטים מסחריים שבוצעו בישראל. בחלקו הראשון, המודל מחשב את תפוקת המערכת בהינתן כל הפרמטרים הטכניים, ולוקח בחשבון גם את גורמי אי הוודאות/סיכונים (בעגה המקצועית זה נקרא 'מודל ביצועים'). חלקו השני והמשלים של המודל הוא כלכלי, עם יכולת לבניית תזרים מזומנים עבור הלקוח תוך התחשבות בכל הנתונים הפיננסיים של הפרויקט לרבות מימון. המודל גם מחשב את פוטנציאל החיסכון המתקבל מעצם הפניה לשירות החדש לרבות השוואה בין חלופות/השקעות בהיקפים שונים. למרות המורכבות, השיטה שפותחה מתאימה כמעט לכל גג ולכל מערכת".

יש לקוות כי המיזם החדש הזה יהיה מנוע נוסף להגברת השימוש באנרגיות מתחדשות בישראל בכלל, ובאנרגיה הסולארית בפרט.

לפרטים נוספים על ד"ר סולאר - לחצו כאן

...והתשובה לשאלה: כן! (פחות, אבל מייצרת)
שתף ב-

תגובות

לצורך הוספת תגובה התחבר לאתר באמצעות
הוסף תגובה
...Loading...