ככל שעוברות השנים, מתמעטים באופן טבעי ניצולי השואה, ועולה החשיבות של שימור הזכרונות, הסיפורים והמורשת אותם הם חולקים איתנו.
חיה קראוס, לשעבר אם הבית של בית הספר "יד לבנים" בפ"ת, היחידה מכל משפחתה ששרדה את אושוויץ-בירקנאו, ואחת הבודדות מאלו עם מספר על היד, שעדיין חיים איתנו. חיה, שהיתה גם "האמא" של התלמידים וצוות המורים בבית הספר, היתה כמובן אחראית על הסדר, אבל לא הסתפקה בכך.
פגשנו את חיה באירוע לכבוד ניצולי שואה שנערך בבית אבות ליאון רקנאטי בפ"ת, אליו הגיעה כאורחת כבוד של מארגני האירוע - צוות הפרוייקט "תהיה בנאדם", שמורכב מבוגרי המחזורים הראשונים של בית הספר יד לבנים בפ"ת. היא הוזמנה לאירוע כמחווה על היותה אדם במלא מובן המילה - אוהב בריות ובעלי חיים. בנותיה, מאירה ופנינה, סיפרו עליה, על הנכדים והנינים, ועל כל שכשמה כן היא: נתנה הרבה חיים להרבה אנשים והיתה מושא הערצתם של צוות המורים והתלמידים.
בוגרי בית הספר, שהתרגשו כמובן אף הם לפגוש אותה, מעידים על כך שידעה לשלב בין מוסר עבודה גבוה, ערכים חברתיים וחיי תרבות עשירים. כמו כן, היתה אוזן קשבת לתלמידים ולצוות החינוכי. חיה, שנאלצה לעבוד שעות רבות, כדי להתפרנס כראוי, לא יכלה ללמוד באולפן, וכך למדה למעשה את השפה תוך כדי עבודתה בבית הספר, בתוך הכיתות, לאחר שסיימה את משימותיה בתוקף תפקידה.
יש לציין שבנוסף ניהלה חיה מפעל הזנה בפ"ת לטובת משפחות מעוטות יכולת.
מימין לשמאל: מתילדה, חיה וביתה
פגשנו באותו אירוע גם את מתילדה כהן-סראנו, חוקרת, סופרת ומשוררת, הכותבת בלדינו וגם בעברית. מתילדה עלתה לישראל בשנת 1960. היא עבדה במשך שנים רבות במשרד החוץ לפני שיצאה לגמלאות.
מתילדה, שנולדה באיטליה והסתתרה מפני רדיפות הנאצים, רואה כניצולת שואה ייעוד בשימור המסורת של יהדות ספרד. היא מתגוררת בבית אבות ליאון רקנאטי בפ"ת, שבו קיים גם מוזיאון למורשת יהדות סלוניקי ויוון, ומתילדה ממשיכה עד היום במשך כל יום, לשבת באחד החדרים במקום, ללמוד, לחקור ולטפח את השפה, התרבות והפולקלור של מורשת יהדות ספרד.
מתילדה התרגשה מאוד באירוע ואמרה: "אני פשוט רוצה להגיד תודה. אני מתרגשת מכל ההופעה שלכם, ומכך שאתם מתנדבים בשביל לשמח אותנו. זה חשוב מאוד. אולי אתם לא מרגישים את החשיבות של הדבר, אבל אנחנו מרגישים. באמת תודה רבה לכם. תודה למי ששר, למי שצילם, למי שכתב ולמי שהופיע".
נאחל לחיה ולמתילדה עוד שנים רבות של פעילות, והורשת התרבות, החינוך והזיכרון לדורות הבאים.
תודה לתמי פינקלשטין שניידובר, מתנדבת בעיר מטעם הפרוייקט "תהיה בנאדם" ובוגרת בי"ס יד לבנים בעצמה, על עזרתה בהכנת הכתבה.