ביום רביעי 9.5.18 נערך טורניר "בועטים את האלימות מחוץ למגרשים" בהשתתפות 10 קבוצות נוער מרחבי הארץ במעמד מ"מ רה"ע אוריאל בוסו הממונה על תכנית עיר ללא אלימות.
הטורניר התקיים כאירוע שיא במסגרת שיתוף פעולה בין "עיר ללא אלימות" ועמותת "עתיד בטוח" שבמסגרתו פועלות 6 נבחרות של בני נוער אשר פועלות במסגרות החינוך העל יסודי בעיר (חטיבות אחד העם-רמת ורבר, גולדה, כפר הנוער אמית, פיינברג-בן גוריון, תיכון אחד העם ובית ספר נאות מרגלית).
נבחרות אלו הוקמו במטרה לאתר ולהעצים בני נוער הרוצים ומסוגלים להיות ''ראש חץ'' לחברה טובה יותר. במסגרת המפגשים השבועיים המלווים ומונחים ע"י צוות מדריכי המוגנות מטעם עיר ללא אלימות, מועלים נושאים רבים מחיי היום יום ומתקיים שיח פורה בנושא מיגור האלימות והעברת מסר חשוב זה הלאה. לקראת סיום שנת הלימודים כל נבחרת מקיימת פרויקט מקורי להעלאת המודעות לצמצום אלימות בקרב ילדים ובני נוער. למימוש הפרויקטים השונים נרתמים תכנית "עיר ללא אלימות" ועמותת "עתיד בטוח".
הטורניר הינו פרויקט השיא של סיום פעילות ומהווה פרויקט דגל של נבחרת בני נוער חטיבת כפר הנוער אמית, בליווי והנחיית עומרי שירום - מדריך המוגנות מטעם תכנית עיר ללא אלימות בחטיבה. במסגרת הפעילות השנתית הועלה רעיון על ידי בני הנוער לקיום טורניר ספורט שחזונו הוא העלאת המודעות ומתן כלים לנוער לצמצום תופעות האלימות בדרך שונה, מעניינת וחווייתית תוך לקיחת אחריות על יצירת שינוי תודעתי באוכלוסייה מגוונת ורבת מגזרים. מטרת הפרויקט הינו העצמת בני הנוער, הקניית כלים להעלאת בטחון עצמי והערכה עצמית, העלאת מודעות ואחריות אישית, גיבוש הקבוצה והעברת מסר לילדים, בני נוער ואוכלוסיית העיר בנושא חשוב זה.
במהלך בניית הפרויקט ולאורך השנה הוכשרו תלמידי הכיתה בנושאים הבאים :
*פעילויות העשרה, סדנאות והרצאות אשר כללו תכנים לצמצום אלימות ברבדים שונים.
* פעילויותODT בנושא ערבות הדדית, שיתוף פעולה ואחריות.
* מיקוד הנבחרת לפרויקט אחד העוסק בנושא זה.
* בניית הפרויקט מתחילתו ועד סופו - לרבות הזמנת הנבחרות השונות מהמגזרים השונים, והשרשת מושגים של ערך וכבוד לאחר לאורך כל הטורניר.
בתהליך ארוך ומובנה בן כ- 4 חודשים התלמידים בנו את הטורניר מתחילתו ועד סופו, חשבו כיצד להעביר את המסר לצמצום את האלימות בקהילה בכלל ובמגרשים בפרט, תכננו את תכנית המשחקים, תכנון לוגו שליווה את הטורניר הכולל מסר בשפה הערבית, כמו כן את התנהלות טקס הסיום והפתיחה שאת הרעיון שאבו מטקסי הפתיחה של משחקי גביע אירופה לאלופות בכדורגל.
התהליך היה משמעותי מאוד יצר גיבוש ואחדות גדולה מאוד בקבוצה, התלמידים למדו כי ניתן להעביר מסר לאו דווקא על דרך השלילה אלא על דרך החיוב, ההתנגדות בקבוצה הייתה נמוכה והנכונות לתהליך הלמידה ולעשיה הייתה מופלאה. בסיום תהליך זה התקיים טורניר מגוון ואיכותי המושתת על העקרונות "תעביר את זה הלאה", "ואהבת לרעך כמוך" והפגישה בני נוער מהמגזר הערבי, החרדי והממלכתי.
בטורניר השתתפו 10 נבחרות:
2 נבחרות מחטיבות טייבה - עתיד מקיף אלנג'אח למדעים, עמל אחווה
2 נבחרות מחטיבות באום אל פאחם - ראזי, ואדי אלנסור
נבחרת מהמגזר החרדי - מדרשיית נתיב
נבחרת משכונת דדו
4 נבחרות מחטיבות שונות בעיר - פיינשטיין, גולדה, אחד העם רמת ורבר, וכפר הנוער אמית
במהלך הטורניר נציגי הנבחרות חתמו על אמנה לצמצום אלימות וקבלו כמזכרת כדור עליו מצוינים כלל חטיבות הביניים אשר השתתפו בטורניר. בטורניר זכתה נבחרת אלנג'אח מאום אל פאחם , מקום שני אלנאסור שניצחו בחצאי גמר את בי"ס אחווה וברנר-פיינשטיין. גביעי הוגנות הוענקו לבי"ס רמזי ובי"ס ברנר-פיינשטיין על התנהגות הוגנת לאורך כך המשחקים ופתרון "משבר" שנוצר במשחק בין הקבוצות עצמן.
בטורניר השתתפו שתי נערות - דנה שרעבי משש שנתי ברנר פיינשטיין ומלק מוחמד מחאג'נה מחטיבת אלרזי. התלמידות התעקשו לשחק בנבחרות הבנים, הפגינו יכולת מרשימה בדקות בהן שותפו במטרה להעברת מסר על שוויון וכי "אין דבר העומד בפני הרצון".
שלומי ערה, מנהל תכנית עיר ללא אלימות פתח תקוה: "בשנה שעברה עת זכינו בפתח תקוה במקום הראשון על פרויקט במסגרת שת"פ עם עמותת "עתיד בטוח", שמנו לנו לרף לבצע פרויקט גדול הרבה יותר. אני שמח על הרעיון וההובלה של נבחרת כפר הנוער אמית, ההירתמות והרצון להרחיב ולהעביר את המסר מעבר לגבולות העיר פתח תקוה תוך שילוב מאתגר עם הקהילה הדתית/חרדית והמגזר הערבי. הליווי של הנבחרות ע"י הצוותים החינוכיים וההכנה אותה בצעו הפיגו את החששות והביאו לידי כך שהטורניר נחל הצלחה רבה והתנהל למופת ועל כך יישר כוח לכל השותפים."
מירה פרידמן יו"ר עמותת עתיד בטוח: "אנחנו גאים להיות שותפים לפעילות של על"א בפתח תקוה, בפיתוח מנהיגים ויזמים צעירים הפועלים כשגרירים ליצירת עתיד בטוח יותר ולמניעת קורבנות האלימות בקרב ילדם ובני נוער. טורניר "בועטים את האלימות מחוץ למגרשים" מהווה אחד השיאים בפעילות: יוזמה ייחודית ואפקטיבית המפגישה בני נוער מהמגזרים השונים – חילוניים, דתיים וערבים, במטרה אחת: למנוע אלימות, כדי שכל ילד יוכל לגדול בלי פחד. הבחירה בכדורגל (שפעמים רבות מהווה זירה לפורקן יצרים ואלימות) כפלטפורמה לקידום ההבנה, השיתוף והסובלנות – היא הישג בפני עצמו: להפוך את מגרש הספורט למקום של ביחד".
עומרי שירום מדריך מוגנות: "מדובר בפרויקט של קבוצת תלמידים שמשקיעה מתחילת שנה באימוני כדורגל, מרכז למידה ומפגשים ערכיים. הטורניר הזה הוא אירוע שיא של הקבוצה. אחרי השקעה במשך שנה, הם הובילו טורניר מושקע ששם דגש על ערכים כמו כבוד והגינות בספורט ותרמו לכך שקבוצות ממגזרים שונים ומגוונים נפגשו על מגרש אחד. זה דבר מאתגר וגם מהנה ומשמח שזה יצא לפועל בצורה טובה".
מירב חסיד מתכללת תחום חינוך- עיר ללא אלימות פתח תקוה: "צוות מוגנות רואה לנגד עיניו חשיבות רבה בקיום פרויקטים ומיזמים בעלי חותמת ומשמעות לאוכלוסייה רחבה. אני גאה בנבחרת כפר הנוער אמית שחשבו על רעיון מבורך זה והצליחו להוציאו מהתכנון לפועל עד הפרטים הקטנים תוך כדי השמת דגש לעברת מהסר. הצלחת הטורניר הביאה לחשיפת האוכלוסיות השונות כלפי האחר, לסובלנות והדברות אשר מתוכננת להמשיך בין קבוצות גם שנה הבאה במפגשים משותפים - דבר המבורך לכשעצמו".
אלאא עבד אלקדר - רכזת המגזר הערבי, עתיד בטוח: "הטורניר השיג את מטרת העל לבעוט את האלימות מחוץ למגרש, המנהיגים שחקו ברוח ספורטיבית ובסובלנות אחד כלפי השני. זכינו להשתתף באירוע כזה חשוב ולייצג את החברה הערבית בכלל ואת טייבה בפרט."
נשאאת עוידה, מורה לספורט - מקיף עתיד אלנג'אח: "שמחנו מאוד להשתתף בטורניר ולהתחרות עם קבוצות מהמגזר העברי ברוח ספורטיבית ובכבוד".
יואל רז מנהל חט"ב כפר הנוער אמית: "התוכנית נתנה לתלמידים הזדמנות מצוינת להביא את יכולותיהם המבורכות לידי ביטוי בצורה מרשימה, זאת במשחק הכדורגל מתוך הפגנת רעות הגינות וכבוד. אירוע השיא שחיבר בן כלל המגזרים במדינת ישראל היווה גאווה גדולה למשתתפים ולכלל החטיבה התלמידים זכו להציג השתתפות ערכית כעיקר ולאו דווקא הניצחון. אשרינו שזכינו."
הצילומים באדיבות לשכת דובר העירייה