הרכישה של מובילאיי על ידי אינטל העולמית בסכום דמיוני של מעל 15 מיליארד דולר החזירה לקדמת הבמה את ההייטק הישראלי, אבל לא כולם לגמרי מבינים במה מדובר. אז כמה חברות הייטק יש בישראל, מה השכר הממוצע בענף ואיך כל זה קשור לצמיחה של המשק? הנה כל התשובות.
בתחילת חודש מרץ 2017 הכריזה חברת אינטל על העסקה הגדולה בתולדות המשק הישראלי: רכישת מניות מובילאיי הישראלי, שמפתחת טכנולוגיה לרכב האוטונומי, בסכום של 15.3 מיליארד דולר.
מלבד העובדה שהרכישה עצמה צפויה להזרים למשק כמה מיליארדי שקלים במיסים, היא גם מחזירה לקדמת הבמה את הדיון סביב מאפייני ההייטק בארץ.
כמה חברות הייטק יש בישראל?
לפי נתונים שפורסמו בינואר 2017 על ידי חברת המידע העסקי דן אנד ברדסטריט, נכון להיום פועלות בישראל 385 חברות הייטק גדולות שמעסיקות יותר מ-100 עובדים. זה 6% יותר ממספרן בשנת 2015 ומאז 2010 גדל בצורה עקבית מספר חברות ההייטק הגדולות ב-4% בכל שנה.
כמו כן, מתוך סכום כולל של 6,650 חברות הייטק יש 4,750 חברות הזנק בשלבים שונים של התפתחות ולא פחות מ-77% מסך החברות כבר הספיקו לגייס לפחות פעם אחת הון ממקור חיצוני – מימון ממשלתי, אנג'לים פרטיים או קרנות הון סיכון. בנוסף, הנתונים מבליטים את הגידול במעורבות של יזמים מנוסים: בשנת 2010 רק 16% יזמים הקימו וניהלו חברות סטארט אפ לפחות פעמיים, בעוד בשנת 2016 צמח החלק היחסי שלהם מכלל היזמים במשק ל-27%.
עשר ערים ועשרות אלפי שקלים במשכורות
62% מהחברות בענף ההייטק מתרכזות ב-10 ערים בלבד, אך הן גייסו יחד 80% מההון שנכנס לתעשייה לאורך שנת 2016. רוב החברות ממוקמות בתל אביב ואחריה ברשימה נמצאות הרצליה, ירושלים, חיפה, רמת גן, פתח תקווה, רעננה, נתניה, כפר סבא ורחובות. מעניין לא פחות לציין שבתל אביב עוסקות 42% מהחברות בתחום האינטרנט, לעומת 26% מהחברות בהרצליה שעוסקות בתחום התוכנה וטכנולוגיית המידע ו-25% מהחברות בחיפה שעוסקות בתחום מדעי החיים.
רוב האנשים מעוניינים להצטרף לענף ההייטק בגלל המשכורות. הערכות גסות קובעות שקיימת אפשרות להשתכר עד 15 אלף שקל בשנים הראשונות, ולהגיע למשכורת של 21-28 אלף שקל בתפקיד ניהולי. לפי בדיקה של חברת ההשמה CPS Jobs, יש עלייה של 5.7% בממוצע השכר בכל המשרות הטכנולוגיות ברבעון הראשון של 2016 ועלייה בביקוש למשרות פיתוח ו-QA. כמובן שמאפייני המשרות דורשים התמחות ספציפית ורקע בתחומים שמשיקים להנדסת תוכנה, מובייל ואבטחת מידע.
לקראת סיום כדאי להזכיר את ההשפעה של ענף ההייטק על היצוא הישראלי והמשק ברמת המאקרו. נכון להיום, ההייטק הוא ענף יצוא בולט שמזרים מיליוני שקלים בשנה. זהו אחד הגורמים לצמיחה ולגידול ביצוא ותעשיות ההייטק הפופולאריות מתחום התוכנה וטכנולוגיות המידע מובילות את העולם.