בית משפט צבאי מוסמך לשפוט חיילים בשירות סדיר או בקבע בגין עבירות פליליות או עבירות משמעת בהתאם לחוק השיפוט הצבאי. הדין הצבאי הוא שילוב בין חוקי המדינה ובין פקודות, הוראות ותקנות צבאיות. חוק השיפוט הצבאי מבדיל בין עבירות משמעת שנידונות בידי קציני שיפוט זוטרים ולאו דווקא בבית דין צבאי, ובין עבירות פליליות ואחרות שנידונות בבית דין צבאי מול שופט אחד או יותר.
(פריפיק ברישיון)
התמודדות משפטית בבית דין צבאי אינה פשוטה בדרך כלל. זוהי תקופה מאתגרת ומלחיצה לכל אחד ובפרט לחיילים צעירים בראשית דרכם. אם ההליכים המשפטיים הם מורכבים, יש צורך בהכנה מקיפה ובלווי של עורך דין צבאי שינהל את התיק ויתמוך בחייל במהלך הדיון המשפטי. הבנה של מערכת השיפוט הצבאי ואופן תפקודה נחוצה כדי להשרות רוגע על החייל, לסייע לו להתמודד בתהליך המשפטי ולהקנות לו אמון במערכת. ידע הוא כוח, ואין תחליף לידע ולמידע בכל הנוגע למשפט צבאי. בשל כך קיבצנו לכם את כל המידע שאתם צריכים על בית הדין הצבאי בכלל ועל המשפט הצבאי בפרט.
לפי חוק השיפוט הצבאי בית הדין הצבאי מוסמך לשפוט חיילים סדירים, חיילי מילואים, נספחים או נלווים ליחידות צבא בשירות חירום, עובדים שכירים של הצבא וקצינים. על פי החוק כל חייל שעבר עבירה בתקופת שירותו הצבאי, ייתן עליה את הדין בבית הדין הצבאי, ובית הדין הצבאי יטיל עליו עונש בהתאם לסמכותו ולחומרת העבירה שביצע. הפרקליט הצבאי יכריע אם העמדה של חייל לדין תתבצע בבית הדין הצבאי או בערכאות שיפוט צבאיות זוטרות. ערכאות אלה ידונו בעבירות משמעת קלות בתיווכו של קצין שיפוט זוטר ביחידות הצבאיות השונות מחוץ לכותלי בית הדין הצבאי.
בית הדין הצבאי מוסמך לשפוט חיילים שעברו עבירות חמורות שאינן עבירות משמעת כמו עבירות אלימות, שימוש בסמים, שימוש בנשק שלא כדין, עריקות, התנהגות שאינה הולמת חייל בצה"ל ועוד. לפני שיחלו ההליכים המשפטיים, תיפתח נגד החייל חקירת מצ"ח. ממצאי החקירה יועברו לפרקליט הצבאי, והוא יחליט אם להגיש נגד החייל כתב אישום או לא.
חוק השיפוט הצבאי מסמיך את בית הדין הצבאי לקביעת ענישה בהתאם לחומרת העבירה ועל פי קריטריונים המוגדרים בחוק. העונשים הניתנים בבית הדין הצבאי הם התראה, ריתוק, נזיפה, עונש מאסר, הורדה בדרגה, גירוש מהצבא וכן מיתה שהיא העונש החמור ביותר שבית דין צבאי יכול לגזור, והוא ניתן רק פעם אחת בהיסטוריה של צה"ל.
כל חייל שהוגש נגדו כתב אישום זכאי לקבל ייצוג וליווי משפטי מטעם הסנגוריה הצבאית. אם החייל בוחר בכך, הוא רשאי לקבל ייצוג מעורך דין צבאי שהוא למעשה אזרח המורשה להופיע בפני בית הדין הצבאי ובקיא בחוק השיפוט הצבאי ובהתנהלות הדין הצבאי. עורך הדין של החייל מחויב לו, לתיק המשפטי שלו ולזיכויו, וגם אם החייל יימצא אשם, עורך הדין יחתור לקבלת עונש מופחת שלא יפגע בו, בהמשך דרכו הצבאית ובחייו האזרחיים.