כל ההיסטוריה במקום אחד

13/02/2014
חדשות

ספק אם רבים מתושבי העיר יודעים כי במתחם יד לבנים, בצמוד למוזיאון, נמצא ארכיון פ"ת.

הארכיון ההיסטורי הישן הוקם מחדש בשנת 2003, והודות להקצבה מיוחדת של העיריה ולתרומתה של הגברת רות ירקוני נפתח רשמית ב - 1 בספטמבר 2005 בשם: הארכיון לתולדות פתח-תקוה על שם עודד ירקוני.

הארכיון כולל תיעוד משנות ה - 60 של המאה ה- 19 ועד היום, והוא מהווה "בית" פתוח לקהילה המוזמנת לתרום ולהתבטא בכל תחום הקשור לחיי העיר והחברה. עודד ירקוני היה איש חינוך שקשר את חייו לפ"ת ולתלמידיה.

(התמונות באדיבות הארכיון)

נוני ירון, ארכיונאית ואחראית על אוספים מיוחדים, תיעוד בע"פ ומנהלת תוכן ניו-מדיה: "הארכיון לתולדות פ"ת הוא ארכיון ייחודי בתפיסה שלו. במקביל להיותו ארכיון העיר פ"ת, אליו עוברים חומרים מהעיריה, שהגיע זמן מועדם לשמירה לצמיתות, הארכיון שלנו מכיל גם חומרים מתקופת הקמת העיר, פרוטוקולים של המושבה, ואסף תמונות מרשים. בין היתר, קיים מדור של ארכיונים אישיים שנוצרו במשך השנים".

כאמור, הארכיון קיים בתצורתו הנוכחית כעשר שנים. נוני מוסיפה: "בעשור האחרון שהארכיון פועל במתכונת מחודשת, אנחנו רואים לעצמנו חובה וזכות לאסוף ולתעד מאנשים את ההיסטוריה הפרטית שלהם, לאסוף חומרי מקור, תמונות, חפצים, בגדים של פעם, עבודות של תלמידים, כרטיסי ברכה, הזמנות לאירועים ואיגרות ברכה. חומרים אלו שנראים זניחים לכאורה, מוסיפים טעם וריח לתיעוד החיים שהיו פעם. אנחנו שמחים לקבל מחברות בי"ס, עבודות משיעורי מלאכה וכדומה. החומרים שאנחנו מקבלים נרשמים בארכיון ומשמשים את מערך מערכת ההדרכה ההיסטורית".

אחד הפרויקטים הנוכחיים שבו שותף הארכיון בימים אלו, הוא הקמת מוזיאון במרכז העיר. נוני מספרת על הפרויקט: "נעשה מאמץ לשמר ולשקם את בית-ספר פיק"א ההיסטורי של רחוב רוטשילד, להקים בו מוזיאון לתולדות החינוך המפואר של פ"ת, שדרכו יבוא לידי ביטוי אורך החיים המגוון שאיפיין את המושבה, על כל זרמיה הדתיים והחברתיים. דרך סיפורי החינוך ניתן ללמוד גם על המאבקים הפוליטיים שהיו נחלת המושבה. אנו מקווים שבי"ס פיק"א יהיה חלק ממערך היסטורי מוזיאלי במרכז העיר, שיכלול אתרים היסטוריים כמו: בית אברהם שפירא ברחוב הרצל, בית האיכר ברחוב נורדאו, בית סווטיצקי ברחוב מונטיפיורי, בית הדפוס המשופץ ברחוב חובבי ציון ועוד".

הארכיון שומר, אוסף  ומתעד, והוא פתוח לחוקרים, לתלמידים ולסטודנטים שעושים עבודות מחקר.חדר העיון פתוח בימים א'-ה' בין השעות: 9.00 – 15.00. כל ביקור חייב בתיאום מראש.

שתף ב-

תגובות

לצורך הוספת תגובה התחבר לאתר באמצעות
הוסף תגובה
...Loading...