חסיד אומות העולם קיבל תעודה לאחר 72 שנה

27/02/2015
חדשות

דימיטר יוסיפוב פשב כיהן כשר המשפטים וסגן יו"ר הפרלמנט הבולגרי בתקופת מלחמת העולם השנייה, והציל יהודים רבים. השבוע הוא קיבל את הכבוד המגיע לו בטקס שנערך בנוכחות צאצאיו ביד ושם, וכן באירוע שהתקיים בפתח תקווה.

בחודש מרס 1943 נודע לדימיטר פשב מפי נציגי הקהילה היהודית על כוונת ממשלת בולגריה להסגיר לידי הגרמנים אלפי יהודים אזרחי בולגריה לגירוש למחנות בפולין. פשב בדק את אמיתות השמועה אצל הגורמים המוסמכים בממשלה, ומשנתבררה לו נכונותה נרתם לפעולה כדי לבטל את רוע הגזירה.

דימיטר פשב

לאור הטענות החוקתיות שהועלו ע"י פשב דחה מלך בולגריה את צו הגירוש. פשב להמשיך לפעול גם בגיזרת הפרלמנט והממשלה, ולמרות שהורחק בשל פועלו מתפקיד סגן יו"ר הפרלמנט, עוררה יציאתו הפומבית נגד גירוש היהודים את הדיון בפרלמנט והדבר הביא לידיעת חוגים רבים בציבור הבולגרי ובעולם כולו את הסכנה הצפויה ליהודי בולגריה. אמנם הממשלה לא חזרה רשמית ממדיניותה האנטישמית ויהודי סופיה אף הוגלו לערי השדה, אך למעשה הסתלקה מתכניתה המקורית לגרש את יהודי בולגריה למחנות בפולין, ובכך ניצלו חייהם של עשרות אלפי יהודי בולגריה.

בינואר 1973 הוכר דימיטר פשב כחסיד אומות עולם - ומשנשאל על חלקו באותם ימים אמר: "מצפוני האנושי והבנתי לגבי התוצאות הרות האסון שמדיניות הממשלה הבולגרית עלולה הייתה להביא על עצמה, על העם הבולגרי ועל הקהילה הבולגרית לא יכלו להשאיר אותי אדיש. גמרתי אומר לעשות כל אשר לעיל ידי בכדי למנוע את העניין". כחודש לאחר מכן נפטר פשב ולא זכה לקבל את אות ההוקרה.

המזרקה ע"ש פשב ביפו

בספטמבר 2014 קבוצת "הלאדינאים" הישראלים, ביקרה במוזיאון ביתו של פשב. הלאדינאים זו חבורה בהדרכתו של קובי זרקו, דוברי לאדינו מתפוצות יוון טורקיה בולגריה צפון אפריקה ועוד, אשר שמה לה למטרה לשמר את תרבותם ומורשתם של צאצאי מגורשי ספרד.

מסעה האחרון של הקבוצה היה לבולגריה ובמסגרתו סיירו בביתו של דימיטר פשב, אשר הפך למוזיאון המנציח את פועלו של האיש. את המוזיאון מנהלת אחייניתו - הגברת נלי פשבה. במהלך הסיור נודע לקבוצה מפי הגברת פשבה כי אין ברשותה תעודת חסיד אומות עולם, וכי היא תודה מאוד אם יתאפשר לה לקבלה ולהציג אותה בכבוד במוזיאון. בירור מעמיק של חבר קבוצת הלאדינאים - ישראל לביא (לוי), העלה כי בנסיבות לא ברורות, לא נערך מעולם טקס הענקת אות חסיד אומות עולם לדימיטרי פשב או לצאצאיו.

קבוצת הלאדינאים במוזיאון פשב

ישראל לביא, בתיה ראיף וקבוצת הלאדינאים לקחו על עצמם, בשיתוף יד ושם ואיחוד עולי בולגריה בישראל עם אינו יצחק, ובשיתוף מרכז מורשת סלוניקי ויוון עם רוני ארניה, כמחווה כלפי פשב ופועלו, להביא את אחייניתו לארץ לארח אותה כשבוע ימים ולערוך טקס ביד ושם בירושלים.

הטקס נערך אתמול (26.2.15) ביד ושם, ובמהלכו הוענקו לגברת נלי פשבה תעודת אות חסיד אומות עולם למר דימיטר פשב, ובכך 72 שנים לאחר המבצע להצלת יהודי בולגריה, נסגר המעגל.

טקס הענקת התעודה ביד ושם

יום קודם לכן, נערך בבית ליאון רקנאטי בפ"ת, אירוע מיוחד נוסף לכבוד פשב, אליו הגיעו כמובן גם אחייניתו ובנה כאורחי הכבוד. באירוע, שכלל סיור במוזיאון המורשת, ערב שירה בסגנון בולגרי וארוחת ערב, נכחו גם קבוצת הלאדינאים, חלקם דור שני ליהודי בולגריה אותם הציל, ששיתפו את פורטל פ"ת בתחושותיהם ובפועלם. אברהם ג'ראסי, צאצא ליהדות בולגריה סיפר לנו: "פשב הציל עשרות אלפי יהודים שהיה כפסע בינם לבין מחנות ריכוז והשמדה. אני גדלתי על הסיפורים שמתארים את המצב באותם ימים, כשהתמונה שחקוקה בזיכרוני תמיד היא הסיפור על היהודים בסופיה שנטשו את ביתם עם מזוודות ביד, ורצו לחפש מקלט מפני הפגזות הגרמנים".

נילי פשבה (מימין) ובנה (משמאל) בסיור במוזיאון מורשת השבוע בפ"ת

אשר הרפז, יו"ר איחוד עולי בולגריה בישראל, משתף בפעילות השוטפת שנעשית: "הקמנו את בית האבות הבולגרי בראשון לציון, ובקרוב נקים שם גם מוזיאון. אנו עורכים פעילות ענפה, כולל עזרה לקהילה, וכמו כן נפגשים פעם בחודש במופעים ביפו".

ג'רסי מסכם: "כל מי שפגשתי השבוע בקרב יהדות בולגריה, וסיפרתי לו על האירוע שעומד להתקיים, ביקש ממני להודות באופן אישי למשפחה. בזכות האדם הזה יהדות בולגריה לא הוכחדה, ובזכותו כל הדור השני והשלישי שחי כאן היום בארץ – קיים".

תודה לשרון סלע, מנהלת המוזיאון למורשת יהדות סלוניקי ויוון, על עזרתה בהכנת הכתבה.

שתף ב-

תגובות

לצורך הוספת תגובה התחבר לאתר באמצעות
הוסף תגובה
...Loading...