
במידה וגם אתם מרגישים קושי בהליכה אפילו אם היא קצרה, כאבים בעת ירידה במדרגות ואפילו בזמן קימה ושכיבה – יכול מאוד להיות שמקור הכאבים הוא מפרק הברך שלכם. ניתוח החלפת ברך יכול אמנם להישמע מעט מאיים למי שלא מכיר את התחום, אך הטכנולוגיות המתקדמות הקיימות היום מביאות לשיפור ניכר בחיי המטופלים תוך אחוזי הצלחה גבוהים. במאמר הבא נתמקד בניתוח החלפת ברך חלקי או מלא ובחידושים הטכנולוגיים שתורמים להצלחה המרובה של ההליך.
מהם הגורמים המובילים להחלפת ברך?
המטרה של ניתוח החלפת ברך היא טיפול במפרקים שאינם מתפקדים באופן תקין מסיבות שונות. למשל כמו כתוצאה משחיקה לאחר מאמץ רב או בגיל מאוחר, כתוצאה מדלקת פרקים שהחמירה או בעקבות מחלות אחרות שמעלות את הצורך בניתוח.
במסגרת ניתוח החלפת ברך, קיימות שתי אפשרויות מרכזיות – ניתוח החלפת ברך מלאה או ניתוח החלפת חצי מפרק ברך. החלפת מפרק מלא מתקיים באופן טבעי במצבים מורכבים וחמורים יותר, לפיהם לפחות שני מדורי או תאי ברך נפגמו. החלפת מפרק חלקי לעומת זאת, הוא ניתוח שיתאים למצבים בהם נפגם רק מדור אחד מתוך השלושה הקיימים בכל ברך.
אילו תסמינים מעידים על הצורך בניתוח זה?
קיימים שלושה מדורים שאחראיים על תפקוד תקין ומלא בכל אחת משתי הברכיים שלנו. כאמור, הניתוח יותאם למידת הנזק שנגרמה למדור אחד או יותר בכל ברך. לעצמות המפרק, יש סחוסים שמצפים אותם ולמעשה מגינים עליהם מחיכוך האחת בשנייה. בזמן שהמדורים נפגמים וכשיש שחיקה של הסחוסים, כאבים עזים עלולים להופיע מעצם החיכוך של העצמות.
אותו חיכוך יכול גם לגרום לדלקות מקומיות, לזיהומים שיכולים להתפתח ולירידה כללית בתפקוד של הברך והרגל כולה. במצבים קלים יותר שמאופיינים בכך שהשחיקה הכללית קטנה יותר ורק מדור אחד בברך נפגם, ההליך המקובל לאחר בדיקת הכירורג המומחה, תהיה החלפת ברך חלקית.
בשורה התחתונה, התסמינים המרכזיים שצריכים להוביל אתכם לפחות לבדיקות ראשוניות אצל אורתופד, הם כאבים עזים באזור הברכיים. כאבים כאלו יכולים להיות בדרגות שונות ולהשפיע באופן שונה על פעולות ספציפיות כמו על פעולות פשוטות ושגרתיות כמו הליכה, ישיבה, קימה משכיבה, ריצה וכדומה. הכל תלוי במידת השחיקה ובמידת הכאבים והסבל שכל אחד מרגיש באופן אישי.
איך מתנהל תהליך השיקום לאחר ההליך?
בזכות אמצעים טכנולוגיים מתקדמים בתהליכי פתרון בעיות במפרקי הברך, גם תהליך השיקום הופך לרוב לקל וקצר יותר. חשוב לזכור שבעבר הלא רחוק, הניתוח להחלפת מפרק ברך לא היה דבר של מה בכך ולרוב אנשים סבלו למשך תקופות ארוכות ולעיתים למשך כל חייהם מכאבי ברכיים. במהלך הניתוח עצמו, המפרק הפגום מוחלף באחד מלאכותי שמעניק הקלה משמעותית בכאבים ויכולת לתפקד בצורה טובה הרבה יותר.
בשביל להסיר את החשש אפילו יותר, ניתן להתבסס גם על תהליכי השיקום שבהם לא רק שפעילות גופנית אפשרית, היא אף מומלצת וחיונית מאוד לתהליך ההחלמה הכולל. כמובן, שהחזרה לפעילות תהיה לאחר תקופת התאוששת שתהיה מותאמת לכל אחד ואחת בהתאם למצבם ועל פי הנחיות הכירורג המנתח. אך החדשות הטובות הן שלרוב לאחר תקופת ההתאוששות הראשונית וסדרת טיפולי פיזיותרפיה חשובים, אותם מפרקים מלאכותיים יוכלו להפחית את הכאבים ולהחזיר לכם את ההנאה שבהליכה, בישיבה ובדברים הקטנים של החיים.
אילו סיכונים ותועלות יש לקחת בחשבון לפני קבלת ההחלטה על הניתוח?
ראשית חשוב להבין שניתוח החלפת ברך, מלא או חלקי – אינו מתאים לכל אחד או לכל מצב רפואי וההחלטה לגביו חייבת להילקח ביחד עם גורם רפואי מוסמך כמו אורתופד מומחה ברכיים או רופא בכיר שמומחה בהחלפת ברכיים בגישות מתקדמות. סיכויי ההצלחה של ניתוח זה הינם גבוהים מאוד באופן יחסי והוא נחשב לניתוח בפרופיל בטיחות גבוה.
עם זאת וכמו כל הילך כירורגי אחר, קיימות סכנות מסוימות וסיבוכים עלולים להתרחש במהלך הניתוח. לכן, חשוב קודם כל ללכת לאורתופד מומחה שמכיר היטב את תחום ניתוחי החלפת מפרק ברך. בנוסף, חשוב לפגוש את הרופא ולהבין את הסיבוכים שכרוכים בהליך עצמו, לדבר על התוצאות האפשריות ולהבין את הכדאיות הכללית של כל מקרה לגופו.
לסיכום – כשטכנולוגיה חדשנית ברפואה פוגשת ברכיים כואבות
אם אתם מכירים אנשים שסובלים מכאבי ברכיים או אם אתם בעצמכם כאלו, כנראה שאתם יודעים שההגבלה יכולה להיות משמעותית והכאבים יכולים להיות בלתי נסבלים. אז נכון, בסופו של דבר נקבל מפרק מלאכותי במהלך הניתוח המתקדם, אך באמצעות עזרים טכנולוגיים מתקדמים כמו החלפת ברך רובוטית, בשימוש בשתלים של חברות מובילות ואמינות ובעזרת רופאים מומחים – החיים שלכם יכולים להשתנות ומצב הרוח שלכם יכול להתחלף, ממש כמו הברך שלכם.