הקשר בין הספר והגוף האנושי

25/11/2015
חדשות

"בִּיבְּלִיוֹלוֹגְיָה: הספר כגוף" - תערוכה בינלאומית חדשה שתוצג במוזיאון פתח תקוה לאמנות, ממחיזה את הקשרים, הזיקות ויחסי הגומלין הכורכים יחד את הספר והגוף האנושי ומתחקה אחר המימד הפיזי והגופני שקיים בספרים. בתוך כך, היא עוסקת בספר על קדושתו כמו גם על חילולו וחילונו, על שימורו והיעלמותו.

אוצרי התערוכה, דרורית גור אריה ורפאל סיגל יצרו מרחב נזיל, המשלב בין עבודות אמנות עכשווית לפריטים ואובייקטים בעלי ערך היסטורי-תרבותי המוצבים זה לצד זה, בחלל אחד. התערוכה חוצה תחומים, ממזגת בין המרחב האמנותי למוזיאון האתנוגרפי, מקבצת יחד מתודולוגיות מתחומי אמנות, אתנוגרפיה ותרבות חומרית, כדי להעמיד בסימן שאלה את ערך השימוש ואת ערך התצוגה של ספרים. מהלך אוצרותי זה, שפורם את הגבולות הדיסציפלינאריים ופותח את הגדרת "הקובייה הלבנה" לקריאה מחודשת, מצטרף לשורת מהלכים שמקדם מוזיאון פתח תקוה בשנים האחרונות ביחס לחלל המוזיאלי ולהמשך בחינתו את מוסד המוזיאון כאתר ניסוי בעל תפקיד חברתי.

לצד מבחר עבודות, בהן מיצב, וידיאו, צילום ופיסול, שחלקן נוצרו במיוחד לתערוכה, יוצגו פריטים בעלי ערך היסטורי-תרבותי ממרתפי הספרייה הלאומית, הגניזה הקהירית, יד ושם וארכיונים נוספים, בהם פריטים נדירים שנחשפים לקהל לראשונה, כגון: פרטי יודאיקה מהמאה ה-19, פרויקט מחקר הגניזה הקהירית, אוסף ספרים מספרייתו של וולטר בנימין ואובייקטים מארכיונים.

אופקים שבורים - מאיה ז"ק ו-Stuben21

בין הפריטים הנדירים שיוצגו בתערוכה הוא ספר הנימולים של פתח תקוה באדיבות הארכיון לתולדות פתח-תקוה ע"ש עודד ירקוני. הספר שנחשף לראשונה לציבור, כולל רשומות של הרב והמוהל הפתח-תקוואי בנימין קליר, המתעד 1,566 בריתות שנערכו בשנים תרע"ב–ת"ש (1940-1912). פרטי הנימול כוללים את שם האב, תאריך המילה עברי, שם האם, ולפעמים גם העדה. הספר התגלה כשימושי ביותר: אנשים שלא ידעו את תאריך לידתם המדויק נעזרו בו כדי לאתר, שמונה ימים קודם ליום שבו כרתו את בריתם, את יום לידתם.

עבודת האמנות המרכזית בתערוכה  היא מיצב הענק אופקים שבורים- שטיבלאך, של  האמנית מאיה ז"ק בשיתוף הסטודיו הווינאי Stuben21 (המעצבים ניקול הורן ופטר דניאל), שנוצר במיוחד לתערוכה. ז"ק בנתה "בית מדרש" עכשווי שמבקש להציב אלטרנטיבה חילונית לבית המדרש המסורתי העבודה תכלול ספרייה שתעמוד לרשות קהל המבקרים ותאפשר עיון, לימוד, וקריאה. הספרייה תכלול אוסף כתבים וספרים מתחומים שונים. בסמוך לספרייה פינת ישיבה, פרי עיצובם של Stuben 21 - ניקול הורן ופטר דניאל, אמנים ומעצבים מוינה. איזור התכנסות זה יארח במהלך התערוכה, פעילויות ואירועים לקהל, כגון מפגשי לימוד, הרצאות, שיח, מופעי מוזיקה, פרפורמנס, מחול, ושירה בהם ייקחו חלק אמנים, אנשי רוח, סופרים ומשוררים.

משתתפים: מאיה ז"ק ו-Stuben21 (פטר דניאל וניקול הורן), מיכה אולמן, אביטל גבע, נגה ענבר, ז'וזף דדון, אֵב ק. טרמבליי,  כריסטו ומאן ריי, ז'אן- באטיסט ורלוזל, ואניה- יונתן שאוב, להקת המחול מארי שווינאר, לצד פריטי יודאיקה, ואוצרות ממרתפי הספרייה הלאומית, הגניזה הקהירית, יד ושם וארכיונים נוספים.  אוצרים: דרורית גור אריה, רפאל סיגל.

 

פתיחה: יום חמישי, 26/11 בשעה 20:00 התערוכה תוצג עד 19/3/2016

מוזיאון פתח תקוה לאמנות - ארלוזורוב 30, פתח תקוה.

שתף ב-

תגובות

לצורך הוספת תגובה התחבר לאתר באמצעות
הוסף תגובה
...Loading...