החשיבות האדירה של בקרת איכות מזון

16/10/2024
בריאות ובטיחות


כמה חשוב לוודא שמה שאנחנו אוכלים, אכן ראוי לאכילה במלוא מובן המילה. כדי לוודא זאת, ישנם אלו שבאחריותם לבצע בקרת איכות מזון לכל מה שאנו מבשלים, אוכלים, חותכים, אופים ועוד. המטרה היא להבטיח שהמוצרים שמגיעים בסופו של דבר אלינו הצרכנים, יהיו ראויים לאכילה ובעיקר, בטוחים. 

הגורם האחראי על בקרת האיכות נקרא טכנולוג מזון ותחתיו הפיקוח על התהליכים, זיהוי בעיות פוטנציאליות ויישום פתרונות במטרה לשפר אותם ואת המזון המופק בסופם. 

על הקשר בין הגידול באוכלוסייה ובין בקרת איכות מזון

כדור הארץ מעניק לנו שפע מוגבל של משאבים. כלומר, קיים שפע אך ככל שעוברות השנים אנו מתקשים לשמור על איזון, שכן האנושות עושה שימוש במשאבים אלו עד תום. כלומר, כמות מי השתייה הולכת ופוחתת ויחד איתה גם כמות המזון. כבר בימים אלו אנו חוזים בעליה איטית במחירי המזון והשתייה, לצד מודעות הולכת וגוברת של הצרכנים בהקשר המזון ואיכותו. כך, בקרת איכות מזון מתבצעת משלב חומרי הגלם ולכל אורכו של תהליך הייצור, כדי לוודא שהתוצר שיימכר בשוק עומד בכל הסטנדרטים.

כיצד מתבצעת בקרת האיכות?

שיטות כימיות – לכל אורך שלבי הייצור, יבצע טכנולוג המזון בדיקות אלקטרוכימיות, כרומטוגרפיה ועוד כדי לנתח את מרכיבי המוצר השונים.

* בדיקות פיזיקליות – מטרתן לבחון את המרקם, המשקל, הגודל, הצורה של המוצר ומאפיינים נוספים. כדי למדוד את התכונות הללו, נעזר הטכנולוג במד קשיות, טקסטורה, לחות ועוד. הכל כדי לוודא שהמוצר עומד בכל התקנים הנדרשים.

* בדיקות מיקרוביולוגיות – אלו הן הבדיקות המתבצעות במטרה למנוע זיהום במזון. הטכנולוג יבצע בדיקת תרבית כדי למצוא חיידקים פתוגניים, שמרים, עובש ועוד. במידה ואכן נמצא זיהום, תתקיים חקירה על מנת לזהות את מקור הזיהום ולטפל בו. כמובן שלאחר מכן יתבצעו בדיקות מיקרוביולוגיות נוספות כדי לוודא שהזיהום לא חזר.

* בדיקות חושיםבקרת איכות מזון לא תהיה שלמה בלי לבדוק את המוצר עצמו בפועל, על אחת כמה וכמה כשמדובר במוצר חדש או מוצר שעבר שינוי כזה או אחר! אנשי מקצוע יטעמו את המוצר וידרגו אותו על פי פרמטרים כגון ריח, טעם ומרקם. 

כיצד יש לשמור על איכות המזון?

בעבר, היה נהוג לבדוק רק את המוצר הסופי. עם זאת כפי שהבנתם, כיום בקרת איכות מזון מתבצעת בכל שלב של הייצור. נוצרו תקנים ודרישות הקשורים בניקיון וסטריליות, טמפרטורה, סניטציה, אריזה ועוד, כאשר על תהליך אחראיות חברות מקצועיות בלבד המורשות לעסוק בכך. שירותי החברות יינתנו במסגרת המפעלים, במקומות בהם מנוהלים מטבחים גדולים (מסעדות למשל) ובכל קו ייצור של מזון אשר אינו פועל באופן פרטי.

התהליך עצמו כאמור מורכב ודורש ידע מעמיק, מחויבות לאיכות הגבוהה ביותר ושאיפה לשלמות. טכנולוג המזון עוקב אחר כל שלב בייצור ומוודא כי הוא עומד בסטנדרטים המחמירים והמעודכנים ביותר. הכל כדי שבסופו של דבר המוצר שמגיע לצרכן, הינו באיכות הגבוהה ביותר.

שתף ב-

תגובות

לצורך הוספת תגובה התחבר לאתר באמצעות
הוסף תגובה
...Loading...