תרומה למוסד מוכר, מזכה את התורמים בשיעור של 35% מהיקף התרומה, זאת בתנאי שאתם תורמים מעל 180 שקל, וכן יש צורך שהמוסד יהיה מוכר לפי סעיף 46 לפקודת מס הכנסה. זיכוי ממס הכנסה הוא בעצם קיזוז המס ששילמתם כאשר תרמתם.
מדי שנה מגישים כ-25,000 איש דוחו"ת שנתיים, מגישים קבלות על תרומות ומקבלים החזרי מס.
אבל למרות שמבחינה חוקית כל תרומה היא פטורה ממס, עדיין יש הרבה מאוד אנשים שלא מבקשים את ההחזר שמגיע להם.
הסיבה לכך היא שלמס הכנסה יש שם כל כך קשוח ולא נחמד, שאף אחד לא רוצה להתעסק אתו בשביל עוד 100 ₪.
3.5 מיליארד ₪ תרומות פטורות ממס
מדי שנה תורמים בארץ משקי הבית כ-3.5 מיליארד שקל. מדובר על כ-500,000 משקי בית תורמים. רק חלק קטן מהם כאמור, בוחר לפנות למס הכנסה ולבקש החזר מס. לפעמים יש כאלה שמוותרים מראש על החזרי המס, משום שהם חושבים שהחזרי מס זה תהליך ארוך ומייגע, כאשר למעשה מדובר בהליך פשוט מאוד. כל שכיר יכול לקבל זיכוי מס על תרומה באותה שנת מס בה הועברה התרומה. כל מה ששכיר צריך לעשות זה למלא טופס שמספרו 116, לצרף אליו את הקבלה המקורית ואת תלוש השכר האחרון מהמעסיק. אפילו לא צריך להגיש דו"ח שלם אלא רק לבצע את המהלך הזה לצורך תיאום מס. ההחזר יבוצע באמצעות קיזוז תשלום המס על המס של התרומה בתלוש המשכורת.
מי שאיחר לדרוש החזר מס על תרומה בשנת התרומה, יוכל לנצל את ההטבה הזו גם על 6 שנים קודמות בבקשה אחת.
תרומה של מוצרים מסבכת אתכם...
לעומת תרומה כספית שמזכה בהחזר מס, כאשר מדובר על עסק שתורם כספים, רשות המס רואה בעסקה הזו עסקת מכירה ויש לשלם עליה מע"מ. הוא יחושב לפי שווים של המוצרים. כאשר מדובר במוצרים עם פג תוקף או פגמים, ניתן לעשות זאת ללא תשלום מס בתנאי שקיימת רשימת מלאי חתומה ומאושרת ע"י יועץ מס או רואה חשבון.
משום כך תמיד כדאי לתרום במישור האישי ולא העסקי. אם אתם רוצים לתרום ואינכם בטוחים אם עליכם לשלם מס בגין כך וכמה, מומלץ להתייעץ עם משרד רואי החשבון שלכם.
מאוד חשוב לתרום, אבל חשוב גם לצאת מזה נכון. לא לתרום וגם לשלם על זה מס. אולי בכלל תחליטו שזה לא משתלם כי זה נחשב למכירה ותחליטו לתרום במקום זה כסף.