העלאת קצבאות הנכות משפיעה על מאות אלפי ישראלים, אך לא כולם מבינים מה עומד מאחוריה וכיצד היא עומדת להתבצע בפועל. קבלו את הפרטים המלאים.
נכון להיום יש כ- 235 אלף ישראלים שמקבלים קצבאות נכות מהמוסד לביטוח לאומי. כתוצאה מכך, לאחרונה הכריזו במשרד האוצר על כוונה להעלות את קצבאות הנכות באופן משמעותי ולפרוס את רוב הסכומים על פני כמה שנים כדי לא לאתגר את תקציב המדינה. הקצבאות יועלו ב-4 פעימות עד שנת 2021 ויגיעו לסכום של 4,000 ש"ח בחודש.
הדרישה להגדלת קצבאות הנכות נובעת מהמצב הנוכחי ומהעובדה שרוב הנכים מקבלים פחות מ-3,000 ש"ח בחודש, שזו גם הייתה הקצבה הממוצעת ב-2016. קצבה זו פוגעת באיכות החיים של נכים ובעלי מוגבלויות ובסופו של דבר גם מייצרת קושי עבור המשק. זה מסביר למה המדינה הסכימה להשקיע 4 מיליארד שקלים בהעלאת קצבאות הנכות וכיצד נוצרה תסבוכת פוליטית.
תמריצים ולא רק קצבאות
על מנת להבין את המקורות להגדלת קצבאות נכות צריך לחזור אחורה ולסקור את המצב הקיים. באופן עקרוני, קצבת נכות כללית משולמת למי שעקב נכותו נפגע או צומצם כושרו להשתכר ב-50% לפחות. עם זאת, במידה ומקבלי קצבת נכות מתחילים לעבוד, הסכום הכולל שיקבלו יהיה גבוה יותר. זה אמור להיות תמריץ שיוציא את ציבור הנכים לשוק העבודה ויאפשר להם להרוויח יותר כסף מדי חודש. מאפיינים אלה קיימים במדינות מובילות באירופה והם נחשבים יעילים גם בקרב ציבור הנכים.
למרות שישנו קונצנזוס מסוים על כך שעדיף לתמרץ את הנכים לצאת לשוק העבודה ולא רק להעלות את הקצבאות החודשיות המשולמות על ידי המוסד לביטוח לאומי, המדינה צריכה להיערך להוצאות מן הסוג הזה ולהבין שהן באות על חשבון דברים אחרים. בין היתר, המערכת הפוליטית נדרשה להכריע בין הגדלת קצבאות הנכות לבין הוצאות על ביטחון.
מה מרכיב את קצבת הנכות?
נכון לשנת 2017 עומד שיעור הקצבה המלאה על 2,342 ש"ח. במקביל, ישנה קצבה חודשית נוספת שלה זכאי מי שמקבל את קצבת הנכות הכללית אבל עומד ב-3 תנאים מצטברים אחרים. ראשית, הוא צריך להוכיח שנקבעה לו דרגת אי כושר עבודה בשיעור של מעל 75%. שנית, עליו להיות בעל נכות רפואית בשיעור של מעל 40%. שלישית, הוא אינו שוהה במוסד. סכומי הקצבה החודשית הנוספת נעים בין 151 ש"ח למי שסובל מ-40%-49% נכות רפואית ועד 451 ש"ח למי שסובל מנכות רפואית של 80% ומעלה.
מלבד קצבה חודשית נוספת, נכים מקבלים תוספת תלויים במידה והכנסתו של בן הזוג לא עולה על 57% מהשכר הממוצע במשק. אף על פי כן, עקרת בית שכבר מקבלת קצבת נכות זכאית רק לתוספת עבור הילדים, אך לא לתוספת עבור בן הזוג.