נועה הייתה בהלם ממה שמתן הצליח לגלות עליה. רק מפרטים שהוא אסף מהפייסבוק ומרשתות חברתיות אחרות הוא ידע עליה כל כך הרבה שהיה ניתן להתבלבל ולחשוב שהם מכרים ותיקים. בפועל המניעים שלו לא היו כל כך תמימים.
נועה הייתה חדשה במשרד, היא לא הכירה אף אחד ואף אחד לא הכיר אותה. בהתחלה היא חשבה שהטעם הזהה שלה ושל מתן בסרטים ובמוזיקה היה יד המקרה. מאוחר יותר זה כבר התחיל להיות מפחיד.
השיא היה באחד הבקרים במשרד שמתן זרק לה "עברתי ליד הבית שלך אתמול". נועה נחרדה, "איך הוא יודע איפה אני גרה?" היא שאלה את עצמה והחליטה שהפעם היא לא מבליגה. "איך אתה יודע איפה אני גרה?" שאלה אותו ישירות. למרות שמתן טען בתוקף שהיא זו שסיפרה לו איפה היא גרה באחת משיחות החולין שלהם במשרד, נועה הייתה בטוחה במאה אחוז שאין סיכוי שדבר כזה קרה. בסוף נפל לה האסימון.
נועה פתחה את פרופיל הפייסבוק שלה והכל היה שם – כתובת המגורים שלה, העדפות המוזיקליות שלה והטעם שלה בסרטים יחד עם עוד הרבה פרטים נוספים – מסע השופינג שלה עם חברות בעזריאלי ואפילו כמה היא הוציאה על השמלה החדשה – ועוד כל מיני פרטים שמתן השתמש בהם כל פעם שהם דיברו.
בנקודה הזו נועה התקשרה להתייעץ איתי. "אנחנו אפילו לא חברים בפייסבוק" אמרה נועה. "איך הוא יכול לראות את כל המידע הזה עליי?" הסברתי לנועה שכל מידע שהיא מעלה לרשת הוא חשוף וזמין לכל והדרכתי אותה איך לעדכן את הגדרות הפרטיות שלה בפייסבוק, כך שלא יהיה חשוף למי שהיא לא אישרה לו חברות.
מוסר ההשכל מהסיפור הזה הוא פשוט – הפרטיות ברשת היא לא יותר מאשליה, כל מידע וכל פעולה שאתם עושים און ליין מתועדת בדרך כלשהי - בין אם אתם יודעים אל כך ובין אם לא. אבל ניתן לצמצם את הפגיעה בפרטיות על ידי שימוש בטיפים הבאים:
השתמשו ב"גלישה בסתר" באתרים רגישים
גולשים רבים אינם מודעים לכך שדפדפני האינטרנט שלהם אוספים ושומרים כל מיני נתונים במהלך הגלישה. בין הנתונים שנשמרים ניתן למצוא את היסטורית הגלישה, תמונות וסרטונים מאתרים בהם ביקרתם, קבצים המכונים Cookies ועוד. מטרת איסוף המידע הזה, הנאגר באזור במחשב הנקרא "מטמון", היא לשפר את חווית ומהירות הגלישה על ידי טעינה מהירה יותר של האתרים בהם כבר ביקרתם בעבר.
רוב הדפדפנים היום מציעים אופציה של "גלישה פרטית" או "גלישה בסתר", וגלישה במצב גלישה בסתר מונעת מהדפדפנים לשמור חלק מהמידע.
חשוב לציין שאופציית ה"גלישה בסתר" היא טובה בתור שכבת הגנה נוספת כאשר לזמן הגלישה ברשת, אך אין היא מבטיחה הגנה הרמטית של הפרטיות שלכם, אך מומלץ להשתמש בה כשאתם משלמים בכרטיס אשראי אונליין או כשאתם גולשים לאתר הבנק שלכם, כדי להיות בטוחים שהנתונים שהזנתם לא נשמרו בדפדפן האינטרנט או על המחשב שלכם ללא ידיעתכם.
נעלו את הסמארטפון שלכם עם סיסמה
בעוד אבטחת הטלפון החכם שלכם היא נושא שלם בפני עצמו, נסתפק כאן בהמלצה לנעול את המכשיר שלכם בסיסמה. חשוב להבין שהטלפון שלנו הוא מעין פתח לחיינו האישיים וניתן להשיג דרכו המון מידע אודותינו – כמו הודעות טקסט או וואטסאפ, רשימת אנשי הקשר שלנו וכמובן הפייסבוק ותיבת האימייל שלנו.
נעילה עם סיסמה לא תהווה אתגר רציני להאקרים מקצועיים, אך היא תמנע מאדם אקראי אחר לחטט לכם במידע האישי.
התנתקו מהשירות בסיום הגלישה
כשאתם גולשים לחשבונות מקוונים, כמו אתרי מדיה חברתית או אחרים, ובמיוחד אם אתם עושים זאת מחוץ לבית, הקפידו להתנתק מהשירות בסיום הגלישה. ברוב המקרים סגירת הדפדפן לא מספיקה ואתם בעצם ממשיכים להיות מחוברים לשירות, גם אם אינכם מודעים לכך.
לאחר מכן אם אדם אחר יגלוש מאותו המחשב, הוא עלול לגלות שאתם עדיין מחוברים ולראות פרטים אישיים אודותיכם או אפילו לפרסם סטטוסים בשמכם (ידוע גם בכינוי "פיגוע פייסבוק"), לשלוח אימיילים בשמכם ועוד. עשו לכם הרגל להתנתק משירותים מקוונים בסיום הגלישה, במיוחד מהמחשב בעבודה, אצל חברים או אם אתם גרים עם שותפים.
ערכו את הגדרות הפרטיות ברשתות החברתיות
ככלל אני תמיד ממליץ לחשוף כמה שפחות באינטרנט ובמיוחד ברשתות החברתיות. אם לא מדובר בפרופיל עסקי, אין שום סיבה שכתובת המגורים שלכם, מספר הטלפון או מידע אחר שבאמצעותו ניתן לאתר אתכם ימצא ברשתות החברתיות. בנוסף, ניתן לערוך את הגדרות הפרטיות כך שלא כל גולש אקראי בפייסבוק יוכל לראות את המידע שלכם, אך זכרו שעדיין ניתן לפרוץ לפרופילים ואפילו פייסבוק עצמה עלולה להשתמש בנתונים לתועלתה. אז אם אתם לא חייבים לפרסם משהו בפייסבוק (או בכל מקום אחר ברשת) אל תפרסמו.
השתמשו בסיסמאות מורכבות והחליפו אותן מדי פעם
הדבר היחידי שמפריד בין ההאקרים למידע האישי שלכם הוא הסיסמה, לכן חשוב לא להקל בה ראש. סיסמה טובה היא כזו המורכבת משילוב אקראי של אותיות קטנות וגדולות (באנגלית), ספרות וצורות כמו סולמית, כוכבית וכו'. אם אתם משתמשים בסיסמאות פשוטות כמו 1111 או 12345, החשבונות שלכם יפרצו תוך שניות והמידע האישי שלכם יהיה בסכנה.
אך חשוב להדגיש שבעזרת הכלים המתאימים וגם קצת סבלנות, ניתן לפצח גם הסיסמה המסובכת והמורכבת ביותר, לכן כדאי מדי פעם להחליף את הסיסמה מחשש שהאקר במקום כלשהו יצליח במקודם או במאוחר לפצח אותה.
הסיפור מבוסס על מקרה אמיתי – השמות והמקומות האמיתיים שונו.
גיל נוילנדר - מנכ"ל ESET ישראל
ESETאודות
חברת ESET הינה ספקית בינלאומית של תוכנת האנטי וירוס NOD32 וחבילת האבטחה ESET Smart Security לארגונים בגדלים שונים וצרכנים פרטיים. החברה מיוצגת ברחבי העולם כולו ביותר מ-180 מדינות וסניפיה המרכזיים ממוקמים היום באנגליה, ארגנטינה, סלובקיה וכמובן ארצות הברית. בישראל, מיוצגת ESET באופן בלעדי על ידי חברת קומסקיור, המפעילה בארץ מרכז פתרונות ותמיכה טכניים בשפה העברית.