אחד התהליכים החשובים והמשמעותיים ביותר בעולם המשפט בשנים האחרונות, הוא תהליך הגישור. מה שבעבר היה נחשב לסוג של "בן חורג" למערכת המשפטית, היום הוא כבר חלק בלתי נפרד ממנה ובמקרים רבים שופטים מעדיפים לשלוח את המתדיינים לתהליך זה, במקום לדון בתיק בבית המשפט עצמו.
הרבה מאוד אנשים מתבלבלים בין גישור לבוררות למשפט, ולכן חשוב להבין מה זה גישור ולמה במקרים רבים הוא עדיף על פני משפט. חשוב להבהיר, ישנם הליכי גישור שנערכים מחוץ למערכת המשפט, בהסכמת שני הצדדים, וישנם הליכי גישור שמתבצעים כאמור מכורח בקשה או פנייה של השופט לשני הצדדים, לפנות להליך שכזה. בעיקרון, כפי שנוכל לראות מיד, אין הבדל בין ההליכים ושניהם בסופו של דבר, יכולים להיחשב על ידי בית משפט כתהליך חוקי ומקובל.
מה זה הליך גישור
בשביל להסביר מה זה תהליך גישור, צריך להבין תחילה את ההבדל בינו לבין הליך בוררות או משפט.
הליך משפט, כפי שאנחנו יודעים, זה מצב בו צד אחד תובע את הצד השני בבית המשפט, ואז על השופט להחליט האם התובע צודק ואם כן, מה יהיה עונשו של הנתבע. הליך בוררות הוא די דומה, רק שהוא נעשה מחוץ לבית משפט. בדרך כלל הוא נעשה בהליכים של חוזים. הרעיון הוא במקום לפנות לבית משפט להליך משפטי ארוך טווח, פונים אל עורך דין או שופט בדימוס, והוא מבצע הליך בוררות מהיר, מוסכם על שני הצדדים והוא מחליט מה תהיה התוצאה בסופו של תהליך.
הליך גישור הוא שונה, מאחר ולא מדובר בהליך שיפוטי. הכוונה בהליך זה, הוא לא למצוא מי צודק ומי טועה, אלא לגשר בין הצדדים, בין אם זה בשביל שלא יגיעו לבית משפט ויתבעו אחד את השני, ובין אם זה בשביל שיוכלו להתנהל בשיתוף פעולה גם לאחר מכן. הדבר רלוונטי במיוחד במקרים של גישור גירושין.
הליך גישור מתבצע על ידי אנשים שהוסכמו לכך, בין אם מדובר בעורכי דין, עובדים סוציאליים, שופטים, ועוד שורה ארוכה של גורמי מקצוע. חשוב להבהיר, מדובר בהליך שיכול להתבצע בכל תחום ובכל אספקט. למשל, אנחנו נוכל לראות הליכי גישור בתוך המשפחה, הליכי גישור בין מעסיק לעובד, הליכי גישור בין בעל עסק או בעל מקצוע ללקוח, ועוד שורה ארוכה של דוגמאות. לא תמיד זה קשור לכסף ולא תמיד זה קשור להפרת חוזה. יש אינספור מקרים שמובילים להליכי גישור כאלה ואחרים.
מדוע אנשים בוחרים בהליך זה?
יש שלוש סיבות עיקריות מדוע אנשים מעדיפים לפנות להליכי גישור:
ראשית, יש מקרים שבתי המשפט לא מתעסקים בהם כלל. אם מדובר בדברים שלא קשורים לכסף או חוזה, אלא לדברים של התנהגות בין אדם לחברו, בית המשפט לא ידון בכך. גישור כן.
שנית, מדובר בהליך קצוב בזמן, הוא כולל מספר מפגשים, בסופם שני הצדדים אמורים להגיע להסכמות מסוימות ביניהם בעזרת המגשר/ת. זה הליך יותר מהיר ויותר זול מהליך משפטי רגיל.
שלישית, הרבה פעמים מי שפונה להליך גישור עושה זאת בידיעה שמדובר במערכת יחסים ארוכת טווח ולכן, לא משתלם לו לפנות לבית המשפט ולהרוס אותה. למשל, בני משפחה שפונים להליך גישור גירושין או פעולה של שלום בית, עושים זאת מתוך הבנה, שהם יצטרכו להמשיך ולקיים יחסים משפחתיים לאחר מכן. אם יפנו לבית המשפט, היחסים עלולים להיהרס. זו אחת הסיבות, שכיום כל זוג שמעוניין להתגרש, צריך לעבור הליך גישור לפני שהוא נכנס לתהליך גירושים בבית משפט.
לפני סיום נדגיש, הליך גישור לא רק שהוא לא הליך שיפוטי, אלא שהמגשר אמור לא להיות לטובת אף אחד מהצדדים ספציפית, אלא לטובת שניהם.