המרכז לחינוך סביבתי באגף איכות הסביבה בפ"ת, בראשותה של חברת המועצה עו"ד אורנה דוידאי, קיים אירוע חוויתי מתמשך בבריכת החורף - בבוקר להנהגות הירוקות של ביה"ס היסודיים, ולקהל הרחב משעות הצהריים.
בבוקר יום שישי 18.3 הגיעו בהסעות לקצה רחוב בן-חור שבשכונת הדר המושבות, 140 תלמידי הנהגות ירוקות מכיתות ד-ו, מ-9 בתי ספר יסודיים: יד לבנים, ביאליק, יסודות, אמיר, בר לב, נעמי שמר, הוברמן, עין גנים ונוה עוז. את פניהם קיבלו תלמידי כיתה ח' מדעית טכנולוגית מחט"ב "גולדה", שקיבלו הכשרה מקדימה להדריך באירוע, מאלון זיו רכז בריכות חורף מהחברה להגנת הטבע וסיגל שפי מנהלת המרכז לחינוך סביבתי ופעלו כמדריכים מיומנים ומקצועיים לכל דבר.
התלמידים התחלקו ל-6 קבוצות מעורבות (מביה"ס השונים), קיבלו כובעים מסומנים בצבעי הקבוצות והחלו ללכת בקבוצות החדשות בעקבות המדריכים הצעירים, לאזור בריכת החורף.
במשך כשעתיים וחצי, הסתובבו התלמידים קשובים ומתעניינים, כשהם סופגים לתוכם את החוויה, דרך 6 תחנות: העולם שבטיפה, עקבות בחול, צמיד מעלה של עץ הבננה, ציפורים, מחסות לדו חיים וצפרדע מאוריגמי.
לאירוע קדם מפגש הכנה בנושא בריכת החורף והיצורים החיים בה, שהדריכה אלה לסנוי, מדריכה בת שירות במרכז לחינוך סביבתי ועשייה ירוקה. ילדי ההנהגות אספו בקבוקים שקופים ובדים בצבעים שונים, עבור מיצג שהוקם במתחם על ידי צוות המרכז לחינוך סביבתי וצוות מדריכי מחלקת החינוך של מוזיאון לאמנות פתח תקוה.
ניסן כרמי, מ"מ מנהל מינהל שפ"ע, ביקר באירוע בבוקר והתרשם מפעילות התלמידים: "אני יכול להגדיר את הזמן ששהיתי עמכם "כזמן איכות". לראות את התלמידים הצעירים לומדים בתחנות כשתלמידים בוגרים מעבירים להם את החומר, וזאת לצד המוטיבציה והרצון של התלמידים ללמוד ולקבל עוד ידע. אלו הם בהחלט רגעים של נחת".
המחנכות שלהן, מיכל ונטלי, אפשרו לתלמידים לקיים חזרות וללמוד את התחנות שלהם היטב. מנהלת החטיבה רבקה לזר, תמכה ברעיון מתחילתו בסיועה של רונה, הרכזת החברתית.
באירוע לקהל הרחב שהתחיל בצהריים, הגיעו תושבים מכל הגילאים, שנהנינו מהתחנות השונות והתפעלו לדעת ש"בחצר האחורית" מתקיים עולם מופלא שכזה.
בצהריים התווספו תחנות: תחנה בה הוצג סקר טבע עירוני, שבוצע על ידי החברה להגנת הטבע. את התחנה איישו אהוד שטיין מנהל האגף לאיכות הסביבה ואליאנא סובול המתכננת הסביבתית באגף לאיכות הסביבה. תחנה בה הוצג חוג הצפרות על ידי הצפרית יהודית קאופמן ותחנה של טבון ואפיית פיתות.
האירוע המוצלח היה מאורגן וחוויתי, הודות לשיתוף הפעולה הפורה בין כל הגורמים: המרכז לחינוך סביבתי-אגף איכות הסביבה, החברה להגנת הטבע, חט"ב גולדה, בתי הספר היסודיים.
לבנה וול, מורה מובילת הנהגה ירוקה בביה"ס בר לב: "הילדים חוו חוויות מעשירות ומהנות".
ומדברי אחד הילדים: "אני כל שבוע רוכב באופניים באיזור זה, ולא ידעתי על קיומה של בריכת החורף. בתחנה של "עולם הטיפה" הבטנו מבעד לעדשה בעולם שלם של יצורים חיים וכולם בשלולית אחת, חלקם עונתיים חלקם יומיים וחלקם עם בצי קיימא, שבוקעים בעונה הגשומה".
אלון זיו, רכז בריכות חורף מהחברה להגנת הסביבה: "הייחודיות של האירוע בפתח תקוה, והלחץ שקדם לו, קשורים לעובדה שבכל אירועי בריכות החורף בארץ, המדריכים הם של החברה להגנת הטבע, כאן היה צורך להכשיר תלמידים להיות מדריכים, והם הצליחו להוכיח לכולנו שהם מסוגלים ועשו זאת בצורה מוצלחת ביותר".
סיגל שפי, מנהלת המרכז לחינוך סביבתי: "בעקבות הצלחת האירוע אנו מקווים להתחיל מסורת של אירוע בריכת חורף להנהגות ירוקות, כחלק מאמירת התודה להם, על פעילותם כל השנה בקידום התנהלות סביבתית בבתי הספר".
בריכת החורף היא בית גידול בסכנת הכחדה, בישראל שרדו רק 10% מבריכות החורף. יש לבריכה תפקיד חשוב כשטח הצפה לקליטת מי הגשמים ובמניעת שטפונות בתוך העיר. כמו כן, היא משמשת בית למיני בעלי חיים שונים: סרטנים ירודים, דו חיים, חרקים.
בבריכת החורף של פתח תקוה, התעוררה התרגשות כשנמצאו ראשנים של "טריטון", דו-חי שנמצא בסכנת הכחדה עולמית. הבעיה והאיום המתמיד, הם קבלני עבודות בניה ועפר, שמגיעים לשטח באופן לא חוקי ומרוקנים בו פסולת בניה הרסנית.
(צילומים: לשכת דובר העירייה)