למרבית האוכלוסייה המפגש עם צירוף המילים אשפוז פסיכיאטרי מעורר לרוב תחושות לא נעימות כלל . נכון, הרי מובן מאליו כי אין בנמצא סוג של אשפוז שמעורר בנו תחושות נעימות במיוחד, פרט, אולי, לאשפוז לצורך לידה. אך בכל זאת יש משהו בצירוף המילים הספציפי הזה של אשפוז במחלקה פסיכיאטרית הגורם לסלידה עזה במיוחד אצל אנשים, מסיבות ידועות.
הפחד האנושי הגדול שמאפיין אותנו, הפחד מפני השיגעון, אשר נותר לרוב סמוי מעין, גורם לתרבות ככלל וגם לאינדיבידואלים שאינם בקיאים בנושא, להיחרד מהרעיון של אשפוז. הפסיכיאטריה היא עולם טיפולי חיוני וחשוב, עמוק ומסועף, והאשפוז במוסד פסיכיאטרי יכול באמת להיות קשה עד מאוד, אך בל נשכח כי מדובר באנשים החולים וזקוקים לעזרתנו, לתמיכתנו, ולמפגש עם בעלי מקצוע וקבלת התרופות שיעזרו להם להתאושש.
כיצד מתנהל אשפוז פסיכיאטרי בבית?
שלא כמו אשפוז להתאוששות מניתוח או פרוצדורה רפואית אחרת, אשפוז פסיכיאטרי בבית דורש השגחה כפולה ומכופלת. החולה הפסיכיאטרי נמצא במצב פנימי לא הרמוני. זוהתה ואובחנה בעיה, שאי אפשר לראותה כמו בתפרים, גבס או חבישה, אלא דבר מה פנימי, דבר מה שמעכיר את מצבו הרגשי והנפשי, פוגם בתפישת המציאות שלו, ומערער את בטחונו בעולם שסביבו. מסיבה זו יש לתת מערך תמיכה מקיף בכדי לאפשר התאוששות מלאה בסביבה הביתית והמוכרת למטופל:
* טיפול רפואי – במידת הצורך יש להתאים לחולה הפסיכיאטרי את התרופה או קוקטייל התרופות המתאימות בכדי לאזן את מצבו טרם המעבר לאשפוז הפסיכיאטרי בבית
* טיפול פסיכולוגי – מכיוון שמחלות הנפש והפרעות רגשיות שונות מתנהלות בעולמו הפנימי של המטופל, כחוויה פנימית קשה, הרי שטיפול תרופתי תומך בצד הכימי של הבעיה בעוד שטיפול פסיכולוגי עוזר לאדם להתמודד טוב יותר במפגש עם השדים הפנימיים שבו
* תמיכה סוציאלית – היכולת להיטמע בחברה, וקודם כל בבית ובחיק המשפחה, היא לא דבר שיש לקחת כמובן מאליו, בטח שלא במהלך אשפוז פסיכיאטרי. הליווי בתמיכה הסוציאלית הכרחי לשיקום החולה.
אשפוז פסיכיאטרי בבית. האם זה באמת אפשרי?
אשפוז בית פסיכיאטרי הוא כבר לא רעיון תיאורטי, אלא פרקטיקה המיושמת בישראל מזה זמן מה, ובהצלחה מרובה. כמובן שאפשרות זו אינה קיימת במקרים הדורשים אשפוז במוסד פסיכיאטרי, ובטח במצבים הדורשים אשפוז בכפייה (כאשר ישנה סכנה אמיתית לחיי המטופל או כי הוא מהווה איום על חיי אחרים), ובכל זאת, באבחנה הנכונה, בשלב הנכון של המחלה, אפשר ואף כדאי לתמוך בחוסה בביתו הוא, בקרב בני משפחתו, דבר התומך בהחלמה.
הסביבה הביתית והמוכרת מאפשרת למאושפז במצב פסיכיאטרי קל להתאושש ולהתאזן בקצב בריא יותר, במרחב שאינו זר לו. יש לזכור כי לא מדובר בשחרור מאשפוז, שכן פסיכיאטר מלווה את החולה, הסובבים אותו עוברים הכשרה בסיסית בזיהוי סימפטומים מחמירים ובדרך הנאותה להתנהל במצבים השונים.