עבור היזם או הלקוח הסופי שמממן את בניית המבנה, הפונקציה המקצועית של פיקוח בנייה היא אחת מהפונקציות החשובות ביותר שהוא חייב לצידו. הסיבות לכך הן מגוונות אך הן כולן סובבות סביב הצורך של היזם או הלקוח לשמור על האינטרסים שלו בפרויקט. בשורות הבאות נסביר על הנושא של פיקוח בנייה ונענה על השאלה איך בוחרים מפקח בניה.
מה זה בעצם פיקוח בנייה?
בכל פרויקט בנייה ישנם שורה של גורמים מקצועיים המעורבים בפרויקט ועוסקים במלאכה. אדריכלים, מהנדסים, קונסטרוקטורים, קבלן ביצוע ראשי, קבלני משנה ועובדים. המטרה של כולם היא להעמיד את המבנה בצורה הטובה ביותר ועל פי תכנית הבנייה. יחד עם זאת, לגורמים שונים המעורבים בפרויקט עלולים להיות גם אינטרסים סותרים. כך למשל, אם קבלן הבטון מגיע עם הבטון לאתר הבנייה לצורך יציקת היסודות בידיעה שהבטון לא נמצא בשיא האיכות שלו, סביר להניח שהוא עדיין ישתמש באותו הבטון ולא יבחר מעצמו באפשרות של זריקת הבטון הקיים והזמנת בטון חדש, דבר שיעלה לו המון כסף. מפקח בנייה הוא בדיוק הגורם המקצועי שצריך לוודא שזה לא קורה. כשהגורמים המעורבים בפרויקט רוצים לעגל פינות ויש אינספור הזדמנויות לעגל אותן, מפקח הבנייה הוא האיש שימנע זאת מהם ויבטיח את איכות העבודה ובסופו של דבר, את אינטרס הלקוח.
קבוצת אגס https://agas1.co.il/ – מפקח בניה מומלץ
אז איך בוחרים מפקח בניה?
משהבנו את החשיבות של מפקח בנייה, עלינו גם להבין שמפקח בנייה הוא גורם מקצועי שחייב להיות נציג בלעדי של היזם או הלקוח. הם אלו שאמורים לשכור את המפקח ולשלם לו את שכרו, כך שיהיה מחויב אך ורק להם ולא לאף אחד מהגורמים המעורבים בפרויקט. המשמעות היא שאתם כלקוחות סופיים אמורים למצוא את מפקח הבנייה שלכם בעצמכם והנה כמה קווים מנחים שיסייעו לכם לענות על השאלה איך בוחרים מפקח בניה:
1. רק מהנדס – מפקח בנייה חייב להיות בעל תואר הנדסת בניין המותאמת לסוג המבנה (הנדסאי או מהנדס בניין).
2. מתמחה בסוג המבנים – כדאי לשכור מפקח בניה שמתמחה בסוג המבנה הספציפי שאתם בונים. מפקח בגורדי שחקים לא יכיר את הניואנסים של בניית וילה בפרויקט בנה ביתך ולהיפך.
3. המלצות – אם אתם מכירים מישהו, בן משפחה, חבר או מכר שהשתמשו בעבר בשירותיו של מפקח בנייה, כיצד לחפש אצלם המלצה טובה (או רעה). לעניין זה אפשר להיעזר גם ברשתות החברתיות.
4. חוות דעת מקצועיות – כדאי לפנות לגורמים מקצועיים כמו קבלנים, אדריכלים ומהנדסים ולקבל מהם שמות. אסור לפנות למהנדס, לאדריכל או הקבלן שלכם שכן עליהם אמור המפקח לפקח, אבל בסך הכל אפשר לאסוף מספר חוות דעת ולזהות אם יש שם שבולט מעל כולם.
5. מעל הכל כדאי לבחון בחושים שלכם את הרמה המקצועית וההתנהלות האישית של מפקח בניה פוטנציאלי, להיעזר אולי ברשם הקבלנים ולבחון גורמים רשמיים שיכולים לספק לכם מידע אודותיו.