התערוכה "כה קרוב ועדיין כה רחוק", שתיפתח במוזיאון פתח תקוה לאמנות ב- 12 בינואר, מציגה לראשונה בישראל קבוצה דינמית של 17 אמנים קפריסאים עכשוויים, שבוחנים את התרבות והזהות הקפריסאית ואת מורכבותה.
קפריסין כה קרובה לישראל, ובה בעת כה רחוקה. על אף הקרבה הגיאוגרפית ביניהן, שתי המדינות יודעות מעט מאוד האחת על רעותה, ובכלל זה על שדה האמנות זו של זו. למרות ההבדלים, המדינות השכנות חולקות קווי דמיון רבים, כולל היסטוריה מורכבת שנוכחותה עדיין מורגשת בחיי היומיום, אי שקט גיאופוליטי תמידי ומשברים חברתיים, דתיים, פוליטיים וכלכליים בלתי פוסקים, שממשיכים להשפיע על ההווה ועל העתיד.
במציאות הפוסטקולוניאלית הנוכחית שלהן, שתי המדינות השוכנות במזרח אגן הים התיכון, במרחב שבו נמזגות השפעות ממזרח וממערב, אינן מצליחות לחמוק, כל אחת בדרכה, מ"גורלן" הגיאופוליטי; גורל שבבסיסו טמון נרטיב של חלוקה. למרות רוח הגלובליזציה, כיום מתוות את הסדר הבינלאומי לא רק חלוקות גיאוגרפיות ופוליטיות, אלא גם חלוקות חברתיות, אתניות, כלכליות ותרבותיות.
אלני קאמה - הערות על פרהסיה
האמנים המשתתפים בתערוכה מציגים עבודות וידיאו, מיצב וצילום המעלות שאלות מקומיות ועכשוויות של כלכלה, פליטות ומציאות רווית טראומה, קונפליקט ואלימות. העבודות מהדהדות את חוויית החיים בעיר החצויה ניקוסיה אשר מחולקת בין השלטון הקפריסאי והתורכי.
איתי שונשיין, ראש מינהל התרבות: "במסגרת פעילות מוזיאון פתח-תקוה שמנו לעצמנו כמטרה לקדם ולהציג פרויקטים ותערוכות עם אמירה שתהיה כמה שיותר רלוונטית לחיים שלנו פה במדינת ישראל. שיתוף הפעולה שלנו עם מרכז נימאק מאפשר לנו להציג פן מורכב יותר של החיים באי הקפריסאי שהציבור הישראלי לא ממש חשוף אליו, וזאת למרות היותה של המדינה השכנה יעד תיירותי מוביל. בתמיכתו של ראש העיר ברוורמן אנו נמשיך לקדם מדיניות שבה מוזיאון פתח-תקוה ממצב את עצמו כבית לקידום יוזמות ופרויקטים בינלאומיים, וזאת מעבר להיותו מרכז תרבות לאומי מוביל".
התערוכה, אותה אוצר יאניס תומאזיס, מנהל מרכז האמנויות נימאק בניקוסיה, מתקיימת במסגרת שיתוף פעולה מתמשך בין מרכז נימאק ומוזיאון פתח תקוה לאמנות, שהחל בשנת 2015, כאשר דרורית גור אריה, אוצרת ראשית ומנהלת מוזיאון פתח תקוה לאמנות, הוזמנה לאצור לראשונה בקפריסין, תערוכת אמנות ישראלית שזכתה להצלחה ולעניין רב. עתה, הוזמן תומאזיס על ידי גור אריה, לאצור תערוכה של אמנים מקפריסין בישראל.
משתתפים: קליטסה אנטוניו, מריאנה כריסטופידס, קיריאקי קוסטה, תאודולוס גרגוריו, אליזבת הוק-דורינג, אנדריאס קאלי, אלני קאמה, נורטאנה קאראגיל, ליה לפיתי, אנדריאס סאווה, נייה סאווה, קונסטנטינוס טליוטיס, מרינה קסנופונטוס, שולה זהראל וקמיל סלדון, קבוצת 242.
פתיחה: יום חמישי 12 בינואר, 2017 בשעה 20:00; נעילה: 11/3/2017
בערב הפתיחה תתקיים הופעה של להקת מארש דונדורמה
מוזיאון פתח תקוה לאמנות - ארלוזורוב 30 פתח תקוה