מהפכת הסמארטפונים והטאבלטים של השנים האחרונות מאיימת להפוך את המחשבים הניידים שלנו ללא רלוונטיים, אבל גם בשלהי 2014 לפטופים הם עדיין כלי העבודה העיקרי של רבים מאיתנו. מה הופך את המחשב הנייד לבטוח פחות מהמחשב הנייח, ומה אתם יכולים לעשות כדי לשמור עליו בטוח?
בנוסף לכל אותם איומים אותם אנחנו מכירים מעולם המחשבים, מחשבים ניידים סובלים מכמה צרות נוספות: אובדן, גניבה והיעדר חיבור אינטרנט מסודר (כשאתם בדרכים) אשר חושפים את הלפטופים גם לאיומים האורבים ברשתות אינטרנט ציבוריות "חינמיות". במילים אחרות, הגנה על המחשב הנייד שלכם שונה במקצת מהגנה על המחשב הנייח שנמצא אצלכם בבית.
כשאנחנו מדברים על הגנה על המחשב הנייד שלנו, אנחנו צריכים לקחת בחשבון נקודה חשובה – ובהרבה מקרים לא מובנת מאליה – שהלפטופ שלנו הוא, ובכן, נייד. כמו עם כל מיטלטלין שאנחנו לוקחים איתנו לכל מיני מקומות הלפטופ שלנו עלול ללכת לאיבוד, להישכח בכל מיני מקומות (כמו בית קפה, ברכבת וכו') וכמובן להיגנב.
נקודה חשובה נוספת שאליה אנחנו צריכים להתייחס כשאנחנו ניגשים להגן על המחשב הנייד שלנו, היא הנזק הנגרם מאובדן המחשב – האם הנזק הוא אובדן המחשב עצמו? ומה לגבי הקבצים שהיו על המחשב? צריך לזכור שלפעמים הם שווים יותר מהמחשב עצמו.
הנייד קוראת לגנב
אז הנה כמה טיפים שיעזרו לכם לשמור על המחשב שלכם, והמידע שעליו – בטוח:
1. גיבוי, גיבוי וגיבוי – בניגוד אולי למה שאתם חושבים, 'גיבוי' אינו מוגבל אך ורק למגזר העסקי. תחשבו מה יש לכם על המחשב – תמונות? סרטונים? עבודות של האוניברסיטה? אם המחשב שלכם אבד, נגנב או נפל קורבן למזימה מקוונת ויש לפרמט אותו, המידע או הקבצים שלכם יאבדו יחד איתו.
קיימות היום שפע של תוכנות גיבוי (חלקן חינמיות) שתוכלו בעזרתן לגבות את הקבצים שלכם בקלות. ניתן גם לגבות את הקבצים לענן או להשתמש ברכיב אחסון חיצוני (או גם וגם). אבל אל תוותרו על גיבוי הקבצים. זכרו! לפטופ טוב אולי עולה כמה אלפי שקלים, אבל התמונות המשפחתיות, העבודה שאתם עובדים עליה כל הסמסטר או העבודה שהכנתם ללקוח עלולים להיות יקרים יותר. לכן אל תזלזלו בהכנת גיבויים.
2. אל תשאירו אותו לבד – בין אם אתם בלימודים, בעבודה או בבית הקפה, עדיף לא להשאיר את המחשב לבד – והסיבות לכך מובנות מאליהן. אבל גם אם אתם לא פוחדים שיגנבו לכם את המחשב, עדיין ניתן "לחטט" לכם בקבצים, לגנוב מידע או אפילו להתקין לכם כל מיני תוכנות זדוניות שירגלו אחריכם.
3. הגנו עליו בסיסמה – אחד הפתרונות נגד אותם "חטטנים" הוא לנעול את המחשב בסיסמה כאשר הוא לא בשימוש. חשוב לבחור סיסמה חזקה – לא כזו שאחרים ינחשו בקלות. גם אם המחשב נגנב או הלך לאיבוד, סיסמה חזקה תמנע מהמוצא (או הגנב) לחטט לכם בקבצים.
הכוונה ב'סיסמה חזקה' היא סיסמה המורכבת משילוב רנדומלי של ספרות, אותיות (גדולות וקטנות) באנגלית וסמלים. נכון – כל סיסמה ניתנת לפריצה עם הכלים המתאימים, אך ברוב המקרים היא תגן עליכם מצוין.
4. ותרו על אינטרנט חינם – גלישה ברשתות ציבוריות חינמיות היא לא מומלצת, גם אם לפעמים זה מפתה. המחשב שלכם חשוף למשתמשים אחרים ברשת, ולרוב תעבורת המידע לא מוצפנת. זה גורם לכך שניתן לעקוב אחר כל פעולה שאתם עושים ולגנוב דברים כמו סיסמאות, מספר כרטיס אשראי או פרטי בנק – לכן מומלץ במיוחד לא לבצע פעולות בנקאיות בגלישה ברשתות ציבוריות – אם בכל זאת החלטתם להתחבר.
5. תוכנת אבטחה ועדכונים – תוכנת אנטי וירוס אמינה ומעודכנת והתקנת עדכוני האבטחה של מערכת ההפעלה, הדפדפן ותוכנות אחרות שמותקנות על המחשב שלכם, יכולה למנוע מכם יותר צרות ממה שאתם משערים. לכן הקפידו על ביצוע העדכונים ושמרו על המחשב הנייד שלכם בטוח.
לכתבות נוספות בנושא אבטחה, מחשבים ואינטרנט
גיל נוילנדר - מנכ"ל ESET ישראל
ESETאודות
חברת ESET הינה ספקית בינלאומית של תוכנת האנטי וירוס NOD32 וחבילת האבטחה ESET Smart Security לארגונים בגדלים שונים וצרכנים פרטיים. החברה מיוצגת ברחבי העולם כולו ביותר מ-180 מדינות וסניפיה המרכזיים ממוקמים היום באנגליה, ארגנטינה, סלובקיה וכמובן ארצות הברית. בישראל, מיוצגת ESET באופן בלעדי על ידי חברת קומסקיור, המפעילה בארץ מרכז פתרונות ותמיכה טכניים בשפה העברית.