לא פעם אנחנו נתקלים בהבדלים המשמעותיים בגישה, ביחס, ביעילות ובעלות שבין ארגון / עסק / חברה פרטית ומוסד ציבורי.
שלחתי השבוע לקוח שלי אל חברה שמתמחה במתן שירותי ייעוץ, סיוע והכוונה אל קרנות מדינה וקרנות לעסקים קטנים ובינוניים. שלחתי אותו קודם גם לאחד הגופים שקיבלו מטעם המדינה את הזכיון לעסוק בייעוץ והכוונה דרך משרד הכלכלה - הרשות לעסקים קטנים ובינוניים, וגופי מט"י השונים. להלן התוצאות:
בגוף הממשלתי-מוסדי קבעו איתו פגישה לעוד שבועיים. כשהגיע לפגישה ישב וחתם על צרור של מסמכים, עבר איבחון וראיון עם אחד מהאנשים האחראיים לתחום בסניף, אז נאמר לו גם שכדי להגיש בקשה לקבלת הלוואה מקרנות המדינה צריך להכין ולהגיש תוכנית עסקית. תוכנית עסקית היא כלי ניהולי תכנוני של היזם / בעל העסק. התוכנית מיועדת לשני צרכים עיקריים:
א. לבעל העסק עצמו, להבהיר ולסדר לו את המידע הרב וכמובן מה עוד חסר, לבחון אפשרויות נוספות, הסתברויות וסיכונים מול סיכויים.
ב. לשותפים אפשריים ו/או משקיעים שייכנסו ויעזרו כשותף פעיל או שקט לעסק. תוכנית עיסקית מראה להם שיש עבודת הכנה מסודרת ורצינית, ולכן העסק יותר בטוח ומתוכנן. הסיכון בו נמוך יותר.
עבור התוכנית העסקית, ביקשו באותו מוסד סכום צנוע של כמה מאות שקלים (מסובסד), ואז כאשר הלקוח מסכים הוא מופנה אל אחד המומחים של המוסד שזה עיסוקו העיקרי - הכנת תוכניות עיסקיות.
היתרון - אדם מקצוען שעושה את התוכניות האלו זמן רב ולכן מיומן וכמובן יודע לשאול את השאלות הנכונות.
החסרון - אותו מומחה, כאשר הוא עושה עבודה כזו באופן פרטי, יקבל אלפי שקלים בתמורה לעבודתו. לכן, עם כל הכבוד לבעלי העסקים שמגיעים דרך הצד המוסדי, הם נמצאים ברמת דחיפות וחשיבות מישנית, יש נטייה להכניס אותם לתוך "תבניות" מוכרות וידועות, גם כדי להקל על מכין התוכנית מבחינת המאמץ והזמן. כמובן שכל עסק הוא אחר וחייב התייחסות מתאימה ומיוחדת עבורו. אין עסק בתחום אלומיניום באשקלון דומה לאותו עסק בחיפה.
ועכשיו לחברה הפרטית: הלקוח שלי התקשר וקיבל זימון לפגישה תוך 48 שעות. כשהגיע לפגישה, ישבו מולו שני מומחים מטעם החברה, בדקו איתו את כל המידע והאפשרויות והגיעו למסקנה די מהירה שיש אפשרות לפנות אל הקרנות. גם כאן יש צורך בהכנת תוכנית עסקית (עלותה פי 5 מהמוסדי), ואז אפשר די מהר להגיש את התוכנית ולקבל אישור. ועוד אלמנט קטן: "מגיע לנו גם עמלת הצלחה" - עוד כמה וכמה שקלים כשהקרן / ההלוואה תאושר.
"ועוד משהו קטנטן...אם אתה רוצה, יש לנו כאן עוד מומחה שיכול חוץ מהתוכנית העסקית לעשות גם תוכנית 'התכנות' - זו בדיקה יותר מעמיקה, תוך שימוש במודיעין עסקי ועוד כל מיני מדדים...תוכנית כזו, אם מגישים גם אותה יחד עם התוכנית העסקית, 'מגדילה' את סיכויי הקבלה של הסכום המבוקש הראשוני...לדוגמא, אם ביקשת 250,000 ש"ח, רוב הסיכויים שללא תוכנית נוספת כזו יאושרו פחות מ- 200,000 ש"ח...וכמובן שגם לתוכנית כזו יש עלות...".
אז מה היה לנו? כרגיל...ואתם תחליטו אם אתם רוצים מוסדי - זול ואיטי, או תשתמשו לבריאות בשירות פרטי.
חיים הרן: M.B.A. מרצה בתחומי שיווק ומכירות, יועץ, מלווה ומפתח עסקים.