ההנצחה הראשונה והמשמעותית ביותר שאנחנו מבצעים לאדם קרוב ואהוב שנפטר היא הכיתוב על המצבה, זהו הזיכרון הכתוב הנצחי שאנחנו מעניקים לו ולאותיות השם יש משמעות שגם יכולה לבוא לידי ביטוי בבחירה שלכם מה ואיך לכתוב. הגודל, הסגנון, האורך וגם המסורת הדתית והתרבותית יכולים כולם להשפיע על כיתוב המצבה והיום נבחן לעומק כיצד כיתוב מצבות בא לידי ביטוי בהקשר של שמו של הנפטר.
הכיתוב על המצבה בדרך כלל יכלול את שם המנוח, את תאריך הלידה והפטירה ולעיתים גם מילים נוספות שיכולות לשקף את האישיות שלו או שלה ואת מהות הזיכרון. בחירת הכיתוב לפי אותיות השם מחייבת החלטה על האורך של השם, גודלו של הכיתוב וסגנון הפונט.
כיצד השם של הנפטר משפיע על הכיתוב? קודם כל, אם מדובר בשם קצר יחסית, ניתן לבחור כיתוב בולט יותר, כך שהשם יראה בצורה ברורה יותר, מצד שני, אם מדובר בשם ארוך, יש לקחת בחשבון את הגודל והאורך של הכיתוב, כדי שלא יראה צפוף מדי ויהיה אסתטי ופרופורציונלי.
אחד הפרמטרים המשמעותיים ביותר בבחירת העיצוב יהיה גודל האותיות – כיתוב גדול וברור יכול להיות מאוד מרשים, אך מאידך, יש לשים לב שהוא לא גורם לחוסר איזון במצבה. הבחירה בגודל הכיתוב תלויה במיקום ההתקנה, בגודל המצבה עצמה ובשטח הפנים הקיים להדפסת הכיתוב. לדוגמה, אם אתם מתכוונים להוסיף עוד כיתוב על המצבה – עליכם לקחת בחשבון שהוא יתפוס מקום וישאיר פחות מקום לגודל השם עצמו.
בנוסף, יש לבחור בסגנון הפונט שמתאים לכוונה האישית שלכם, סגנון פונט קלאסי, אלגנטי או עברי יכול להוסיף המון למראה המצבה ובחירה נכונה של סגנון הפונט יכולה להחמיא לכיתוב ולמראה הכללי של המצבה. כמו כן, כאשר בוחרים כיתוב מצבות ובעיקר כשזה מגיע לפונטים, יש להתחשב באופי הנפטר, באופי המשפחה ובמה שלדעתכם ייצג את הנפטר בצורה הטובה והמכבדת ביותר.
בני משפחה מאמינים או שומרי מסורת יבחרו פעמים רבות בעיצוב הכיתוב על פי הנוהגים והמסורת וישנם דגשים שמגיעים מתוך ההלכה, כמו שימוש בכיתוב קצר ולא מוגזם, הימנעות ממילים מיותרות והתמקדות בזיכרון ובכבוד הנפטר.
בנוסף, ישנם מקומות בהם מקובל להוסיף תיאורים דתיים, כמו "הנפטר נרשם בספר החיים" או ציון תארים כצדיק או חסיד, ומומלץ להתייעץ עם רב או יועץ דתי במקרים כאלה, כדי לוודא שהכיתוב לא מפר את ההלכה.
כיתוב מצבות הוא לא עניין טכני בלבד, להיפך, מדובר בבחירה שאמורה להעביר את הזיכרון בצורה המתאימה והמרגשת ביותר. הכיתוב לא מציין רק את השם, אלא גם את האופי ואת ההיסטוריה של המנוח או המנוחה והנה כמה טיפים שיסייעו לכם לבצע את הבחירה הנכונה:
* כאשר אתם בוחרים את הכיתוב, זכרו שההנחה היא שהוא צריך להיות קריא וברור, כיתוב ארוך מדי עשוי להיות קשה לקריאה, ובנוסף עלול ליצור עומס מלל על המצבה.
* בחרו מילים שיבטאו את הכבוד והאהבה כלפי המנוח – חשבו על המילים שמתארות את אישיותו ואת התרומה שהוא השאיר לעולם ולכם באופן אישי כמשפחה.
* התאימו את העיצוב לאופי ולאישיות – אם המנוח היה אדם אהוב ומוערך בקהילה, ניתן לשלב מילים שמתארות את מהותו, את תרומתו לקהילה או למקום שבו חי. במקרים כאלה, כדאי גם לשקול הוספת תמונה של המנוח, או סמל המייצג את עיסוקו או את אהבתו.
כיתוב על מצבה הוא אלמנט משמעותי בהנצחת הנפטר, הבחירה מצריכה מכם התחשבות בפרמטרים רבים והיא תשאיר חותם לאורך זמן, אז הרשו לעצמכם גם להתייעץ בנושא עם המומחים בתחום, להם יהיו את כל התשובות לשאלות שלכם.