טרולים באינטרנט? יש דבר כזה

21/12/2014 | גיל נוילנדר
חדשות

בעולם האינטרנט, נהוג להדביק את הכינוי "טרול" לאותם גולשים שכל מטרתם היא לעורר פרובוקציות או להטריד את שאר הגולשים, ולעיתים הם עלולים להיות מאוד מרושעים. מי הם אותם ה"טרולים" ומה עליכם לעשות אם נתקלתם בטרול אינטרנט מרושע?

המשמעות של המונח "טרול", לפחות בהקשר עולם האינטרנט, השתנתה מאוד במרוצת השנים. המשמעות המקורית של המונח – אדם שכותב תגובות או פוסטים פרובוקטיביים מתוך מטרה לעורר דיון או ויכוח – קיבלה משמעות הרבה יותר מרושעת או זדונית, ובימנו נהוג להצמיד את הכינוי "טרול" לכל פעולה של הטרדה ברשת כמו פרסום תגובות הכוללות איומים, אלימות, הסתה ואפליה, ואפילו הפצה של קישורים לאתרים שידביקו אתכם בווירוסים או בתוכנות זדוניות אחרות.

ברוב המקרים, מומלץ פשוט להתעלם מאותם טרולים, ובאנגלית אפילו נהוג לומר "Don’t feed the Troll", שכן כל תגובה או התייחסות לטרולים רק מעודדת אותם להמשיך במעשיהם הסוררים. אבל לא תמיד ניתן פשוט להתעלם מהטרולים. לדוגמה, לא ניתן להתעלם מתגובות של הסתה או אלימות, במיוחד אם אתם בעלים של האתר או הבלוג שבו פורסמה התגובה.

איך תזהו אם מגיב מסוים הוא טרול?

רוב הגולשים בימינו כבר יודעים לזהות אם מישהו הוא טרול או לא, אבל כמות לא מבוטלת של גולשים עדיין נופלים בפח ונכנסים עם הטרולים לכל מיני וויכוחים חסרי טעם, ואפילו עלולים להיפגע מהערות גזעניות ואחרות, ועלולים להפסיק לבקר באותו אתר.

שימו לב שטרול הוא לא מישהו שמחזיק בדעות שונות משלכם. הטרול מפיץ תגובות המכילות קללות, אלימות (או איום באלימות), מעורר פרובוקציות ואפילו אפליה והסתה. והתגובות שלהם עלולות אפילו לעבור על החוק (כמו בהסתה לרצח למשל). האקרים, ופושעי רשת אחרים, מחקים את הסגנון של הטרולים, אך הם גם כוללים בתגובות שלהם קישורים לאתרים שידביקו את המחשב שלכם בווירוסים או תוכנות זדוניות אחרות.

אז מי הם הטרולים באמת?

לא ניתן לתת לשאלה מי הם אותם טרולים תשובה חד משמעית, אבל נתונים סטטיסטיים אודות פשיעה מקוונת שפורסמו לאחרונה על ידי משטרת קנדה יכולים לתת כמה תובנות מעניינות: 

למשל, ברוב מקרי ההטרדה והאיומים ברשת – אותם תכנים המאפיינים טרולים ברשת – ניתן לראות שישנה היכרות בין התוקף לקורבן. המחקר הקנדי גילה ש 28% מהנאשמים בשליחת איומים לאלימות ורצח באמצעות הרשת היו מתחת לגיל 18.

גם קורבנות הפשיעה המקוונת הם לעיתים קרובות צעירים. 42% מהקורבנות הם בני 17 ומטה ו- 17% נוספים הם בין הגילאים 18 ל- 24 – והתוקפים, שהשתמשו נגדם בהפחדות ואיומים, היו אנשים שאיתם הייתה להם היכרות מוקדמת. מתוך כלל הנבדקים במחקר, 73% מהקורבנות העידו שהם מכירים את התוקף. 45% מתוכם היו חברים או מכרים, 24% מהם היו בן/בת זוג נוכחי/ת או לשעבר ו- 5% היו בני אותה משפחה.

אז מה תעשו נגד הטרולים ברשת?

כאמור, ברוב המקרים אתם תקבלו את ההמלצה פשוט להתעלם מהם, שכן זה חסר תכלית להגיב או להיכנס לוויכוח עם אותם טרולים וזה רק יעודד אותם להמשיך. אבל אם נתקלתם במקרים בהם הבלגה אינה אפשרית – כמו למשל במקרה של תגובה פוגענית או גזענית במיוחד, או שבמקרה שתגובה כזו פורסמה בבלוג או באתר אותו אתם עורכים, או בכל בלוג או פורום אחר בהם טרולים נוהגים להגיב.

במקרה כזה, הדבר הראשון הוא ליצור קשר עם הנהלת האתר ששתוכל להסיר את אותה תגובה הפוגענית ואף לחסום את אותו הטרול מלהמשיך להגיב באתר. בנוסף, יש לפנות לרשויות החוק ולהגיש תלונה על המקרה. נכון, סביר להניח שלא יקרה עם זה כלום, מומלץ לא לוותר ולהבהיר, אפילו לרשויות החוק, שהתופעה דורשת את התייחסותם.

ברשתות החברתיות, כמו טוויטר ופייסבוק, קיים מנגנון דיווח פשוט לשימוש שבאמצעותו ניתן לדווח על כל משתמש שנוהג באלימות או בבריונות, מפרסם מידע אודות משתמשים אחרים, מפיץ חומרי הסתה או מעודד אלימות.

גם לאתרי החדשות למיניהם יש מדיניות ברורה לגבי פרסום תגובות פוגעניות, ולרוב אותם טרולים מפרים את אותה מדיניות. בדרך כלל היכולת להגיב לכתבות באותו אתר תחסם, בהתבסס על כתובת ה IP של הטרולים המגיבים. ודבר אחרון – לעולם, אבל לעולם, אל תלחצו על קישורים בתגובות של טרולים. הקישורים האלה יעבירו אתכם לאתרים שידביקו אתכם בתוכנה זדונית.

 

לכתבות נוספות בנושא אבטחה, מחשבים ואינטרנט

גיל נוילנדר - מנכ"ל ESET ישראל

אודות ESET

חברת ESET הינה ספקית בינלאומית של תוכנת האנטי וירוס NOD32 וחבילת האבטחה ESET Smart Security לארגונים בגדלים שונים וצרכנים פרטיים. החברה מיוצגת ברחבי העולם כולו ביותר מ-180 מדינות וסניפיה המרכזיים ממוקמים היום באנגליה, ארגנטינה, סלובקיה וכמובן ארצות הברית. בישראל, מיוצגת ESET באופן בלעדי על ידי חברת קומסקיור, המפעילה בארץ מרכז פתרונות ותמיכה טכניים בשפה העברית.

שתף ב-

תגובות

לצורך הוספת תגובה התחבר לאתר באמצעות
הוסף תגובה
...Loading...