ענף התקשורת, על כל מרכיביו השונים, הפך למשמעותי במיוחד במאה ה-21. בהתאם גדל הביקוש לשירותיו של עורך דין תקשורת – כלומר עו"ד שתחום מומחיותו היא דיני תקשורת. חשוב להדגיש שדיני התקשורת מתאפיינים במורכבות רבה, ובנוסף ישנה רגולציה משמעותית מאוד בתחום, ועל כן לידע הייחודי של עו"ד מומחה לתקשורת יש ערך רב ואסור להתפשר עליו.
מי זקוק במיוחד לשירותיו של עו"ד מומחה לתקשורת?
הלקוחות העיקריים של עורך דין לתקשורת הם המפעילים הסלולריים השונים ומי שמבקש להיכנס לתחום, מפעילי VOIP (ראשי תיבות של Voice Over Internet Protocol – כלל הטכנולוגיות שמשמשות להעברת שמע ברשתות IP), מפעילי IPTV (תחום שמתפתח בקצב מואץ במיוחד וכולל צפייה בטלוויזיה ותכנים דומים דרך הרשת), יבואנים של ציוד תקשורת, כל מי שמפיץ דואר שיווקי, אינטגרטורים בפס רחב, גורמים שונים בתחום תקשורת הנתונים ועוד.
מה כוללת ההתמודדות עם הרגולציה?
כאמור אחד המרכיבים העיקריים בשירות של עורך דין תקשורת הוא התמודדות עם הרגולציה המשמעותית בתחומים השונים של ענף זה.
בין השאר מייצג עו"ד מומחה לתקשורת גופים שונים מול משרד התקשורת, מול הוועדות הרלוונטיות בכנסת, מול משרד האוצר ובפרט אגף התקציבים במשרד זה, מול הרשות להגבלים עסקיים ומול גופים נוספים.
בהקשר זה חשוב לציין שלנוכח ההתפתחויות הטכנולוגיות המשמעותיות מאוד בתחום התקשורת, גם הרגולציה משתנה לעתים קרובות, בעיקר במאמץ להדביק את קצב השינויים הטכנולוגיים, ועל כן לנוכחות של עורך דין תקשורת בצמתי קבלת ההחלטות של הרגולטורים השונים עשויה להיות השפעה מכרעת.
עורך דין תקשורת וייצוג בבתי משפט
עוד מרכיב משמעותי בעבודתם של עורכי דין מומחים לתקשורת הוא ייצוג לקוחות בערכאות שיפוטיות רלוונטיות.
בין השאר נדרשת לעתים גם הגשת עתירות לבג"צ, שכן מדובר כאמור בתחום שמשתנה במידה ניכרת כל הזמן, וכתוצאה מכך ישנו חוסר בהירות וצורך בפנייה לסמכות השיפוטית העליונה בארץ.
קבלת רישיונות והיתרים
גופים שונים בתחום התקשורת זקוקים להיתרים ולרישיונות על-מנת לפעול כחוק. דוגמה אחת היא קבלת תדר אלחוטי – הקצאת תדרים אלו היא בסמכותו של משרד התקשורת – וישנן עוד דוגמאות רבות שבהן רק עם איש מקצוע מיומן ניתן לקבל את ההיתר הרלוונטי בפרק זמן קצר ככל האפשר.
גיבוש חוזים
אחת הפעולות העיקריות של עורך דין תקשורת היא גיבוש חוזים שנדרשים ללקוחות השונים לצורך הבטחת האינטרסים העסקיים שלהם בכל מצב.
בין ההסכמים שאותם עורכים עורכי דין שמומחיותם היא תקשורת: הסכמי שירות למנויים, הסכמים למכירת פריטי ציוד שונים, הסכמי הקמת מערכות ותשתיות, הסכמים לרכישת תכנים כולל התייחסות מפורטת ומדוקדקת לנושא זכויות היוצרים, הסכמים לפיתוח תוכנות ורישוי תוכנות, הסכמי הפצה, הסכמי ייצור, רישום סימנים מסחריים (פעולה שמחייבת בקיאות ספציפית וגם ניסיון רב), חוזים לצורך הקמת שירות חדש ועוד.
עוד מהלכים שעבורם נדרש ייעוץ משפטי מקצועי הם השתתפות במכרזים רלוונטיים.